HCL.HR

Microsoft priprema novu Xbox platformu za mobilne igre


Microsoftovi dokumenti ukazuju na plan tvrtke da u budućnosti lansira Xbox trgovinu mobilnih igara, predvođenu Call of Duty i Candy Crush igrama.

Prema analizi britanske agencije za zaštitu tržišta, koja istražuje Microsoftovo preuzimanje Activision Blizzarda, navodi se da Microsoft priprema širenje Xbox brenda na mobilne platforme. Preciznije rečeno, Microsoft jednog dana želi imati svoju trgovinu igara na Android te iOS platformama, takozvanu Xbox Mobile platformu.

Kako Microsoft/Xbox u suštini ne proizvodi mobilne igre, sama je ideja jako daleko od realizacije. Međutim, ključna će biti upravo akvizicija Activisiona koji u svom vlasništvu ima tvrtku King. Oni pak drže zlatnu koku zvanu Candy Crush, koja bi u kombinaciji s mobilnim Call of Duty igrama mogla privući milijune korisnika na Microsoftovu platformu, gdje tvrtka ne bi plaćala 30% provizije Googleu i Appleu za svaku mikrotransakciju u tim igrama.

Međutim, Microsoftovo preuzimanje Activision Blizzarda za nevjerojatnih 68,7 milijardi dolara još uvijek nije odobreno i ove godine nećemo doznati hoće li se taj posao ostvariti.

Komentari (17)

 • vragec25cro

  20.10.2022 - 16:25

  Tesko ostvariv posao jer se baš i Britanske komisije za to bunile oko toga zbog mogucnosti monopola.

  • Goblin

   @vragec25cro, 20.10.2022 - 16:42

   Prije mogućnost kraja monopola jedne druge kompanije

  • Bogy

   @Goblin, 20.10.2022 - 22:32

   Kupovinom actavision samo bih nastao još veći monopol na tržištu video igara ne bih ga niti jedna kompanija izgubila.

  • Leader

   @Bogy, 20.10.2022 - 23:14

   Ako Sony kupi Square Enix onda ce i Sony krenuti prema monopolu kao i Microsoft. Microsoft i Sony se moraju bojati Tencenta koji moze bez problema kupiti cijelu gaming industriju

  • Bogy

   @Leader, 21.10.2022 - 12:08

   Sony već ima monopol u distribuciji animea, kupovina square Enix bih bila jednako pogubna kao Ms kupovina actavisiona za igrače,zamisli koliko bih igara Nintendo izgubio zbog toga što bih sony kupio SE i mogao bih uvjenjivati firme poput bandia namcoa. A tencent ne može isto kupovati šta hoće jer bih politika to spriječila.

  • Goblin

   @Bogy, 21.10.2022 - 12:25

   Zašto ste takvi vi Sony igrači… s jedne strane se hvalite kako PS ima stotine ekskluziva koje neće doći na Xbox, a ovdje vam je pogubno što će nekoliko franšiza možda postat ekskluzivno za Xbox.

  • Bogy

   @Goblin, 21.10.2022 - 12:43

   Gdje se hvalim? Xbox ima isto dobre eskluzive koje nema na ps, ali to ne mijenja činjenicu da kupovina najvećeg 3 party publishera na svijetu nije dobra za industriju.

  • Goblin

   @Bogy, 21.10.2022 - 13:04

   Dugo je uvriježena činjenica bila i da će Gamepass uništiti gaming, sve dok niste dobili PS plus extra 🙂

  • Goblin

   @Bogy, 20.10.2022 - 23:49

   Smiješno da jedna kompanija koja je potukla konkurenta u prošloj generaciji, prodala više nego dvostruko konzola, pa i u ovoj generaciji vodi za nekoliko miliona prodanih konzola, čiji fanovi stalno ponavljaju kako bi se prodavala i više da je ima na policama itd. itd. kuka o monopolu… boje se oni zdrave konkurencije i prijetnje svom dosadašnjem monopolu.

  • Bogy

   @Goblin, 21.10.2022 - 12:33

   Kako konsolidacija industrije može biti zdrava konkurencija? Kupovinom Actavisiona Ms želi steći vertikalnu integraciju u cijeloj industriji. Što stvara barijere drugim kompanijama poput googla, Amazona i sličnih da uđu i konkurijaju. Znači potencijalni monopol u cloud gaming, pc gamingu, mobilnoj trgovini, os i cijelim ekosustavom. Ali očito neki fanovi stalno ponavljaju kako kompanija koja je tijekom povijesti bila često na sudu zbog monopola da može stvoriti zdravu konkurenciju. Umjesto da actavision ostane neovisna kompanija i da se Sony i Xbox natječu za naklonost prema njihovoj platformi.

  • Goblin

   @Bogy, 21.10.2022 - 12:44

   U prijevodu, trebalo je sve ostati kako je bilo prošlu generaciju da ja budem sretan i zadovoljan sa svojom Plejkom koja ima ekskluzivan sadržaj naspram one MS-ove kutije i ne bi me smetalo apsolutno ništa što Sony plaća da se third party igre blokiraju na kutiji.

  • Bogy

   @Goblin, 21.10.2022 - 15:14

   uzimaš moj komentar izvan konteksta, Ms ne radi to zbog Ps već da stavi barijeru za ulazak u gaming svim ostalim kompanijama što stvara Monopol. očito tebe boli briga za monopol već samo koristiš te definicije kako bih dokazao kako veći monpol je dobar sve dok nije od sony iako je svaki monopol loš. da Sony kupi square i to je isto loše za gaming.

  • Goblin

   @Bogy, 21.10.2022 - 18:31

   Nigdje ja dokazivao i pravdao monopol, nikakav monopol ja ne vidim. Sony ne mora ništa kupovati, vidim lakše im je potplatit da igre ne dolaze na Xbox.

  • Leader

   @vragec25cro, 20.10.2022 - 17:04

   Europa i ostali se trebaju bojati Tencenta jer ce pokupovati pola gaming industrije jer Tencent moze bez problema kupiti Sony

  • Lazy

   @Leader, 20.10.2022 - 19:53

   Nikola pa koliko profila covjece,pardon ako sam te zamjenio s nekim.

  • Darac83

   @Leader, 21.10.2022 - 14:20

   Evo Persone opet. Sve nakon “jer” ti je malo nepromišljena izjava…

 • Lazy

  20.10.2022 - 19:54

  Uh,jos jedna konzola, ne hvala, Steam deck pokriva sve koliko vidim do sad.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?