HCL.HR

Microsoft se zaklinje na vjernost PC igračima, najavili su veliku promjenu kod prodaje PC igara

Zoran Žalac 29.04.2021.   •   26 komentara   •   Industrija videoigara


Iz Microsofta su najavili kako će u budućnosti posvetiti još više pažnje gamingu na osobnim računalima te su najavili smanjenje provizije developerima prilikom prodaje igara.

Ekipa iz Microsofta zadnjih je godina prilično naklona igračima na PC-u. Još od 2017. godine sve svoje igre paralelno lansiraju i na Xbox konzolama i na PC-u, cijeli Halo serijal prebacili su na PC, upoznali PC igrače s Forza serijalom, lansirali Xbox Game Pass pretplatu na PC-u, napravili značajne pomake s Game Barom u Windows 10… Danas pak najavljuju da će u budućnosti nastaviti tim ritmom te će im gaming na PC-u i dalje biti jednako važan kao i onaj na konzolama.

U tu svrhu planiraju napraviti veliku promjenu za Microsoft Store i developere koji ondje lansiraju svoje igre. Slijedit će tako primjer Epic Gamesa te će od 1. 8. 2021. smanjiti postotak provizije koje uzimaju od prodaje svake igre i svake transakcije unutar igara na Microsoft Storeu. Do sada je ta provizija iznosila 30%, što znači da bi Microsoft prodajom tuđih igara na Microsoft Storeu po cijeni od 60 eura sebi uzeo 18 eura, dok bi izdavaču igre išlo 42 eura. Od 1. 8. postotak provizije iznosit će 12% – jednako kao i na Epic Games Storeu.

Ovim se potezom Microsoft nada privući više developera na Microsoft Store, preko kojega funkcionira i Xbox Game Pass. Najpopularnija PC platforma – Steam – trenutno uzima 30% provizije do određene razine prodaje, a baš kao što smo na primjeru Epic Games Storea vidjeli, izdavači i developeri voljni su ići tamo gdje će prodajom zaraditi više. Francuska tvrtka Ubisoft, primjerice, više ne prodaje svoje nove igre na Steamu upravo iz protesta prema visokoj proviziji koju na svaku prodanu igru ili dodatni sadržaj uzimaju vlasnici Steama.

Naravno, problem s Microsoft Storeom nije isključivo u toj proviziji. Aplikacije na toj platformi koriste drugačiji (UWP) format nego igre na Steamu, što sa sobom povlači niz razlika koje često ne idu u prilog samim kupcima. Primjerice, igre koje nabavite preko Microsoftove trgovine dosta se teško modificiraju ili uopće ne podržavaju modificiranje, za razliku od onih koje se prodaju na Steamu. Microsoft u planu ima veliki redizajn svoje trgovine i promjenu nekih pravila koja su bila ograničavajuća svo ovo vrijeme, ali to se tek treba dogoditi nekad u budućnosti.

Za sada Microsoft obećava brže skidanje igara na PC i lakše instaliranje istih. Uskoro će u odabranim zemljama doći i mogućnost streaminga igara preko Xbox Cloud Gaminga, a kao veliku uzdanicu navode nadolazeću igru Halo Infinite. Potvrdili su kako će ta igra imati punu sinkronizaciju između PC-a i Xboxa (što je bilo i očekivano), tako da će igrači na PC-u i Xbox konzolama moći zajedno igrati kampanju ili se obračunavati u multiplayeru. Halo će na PC-u imati podršku za ultra široke monitore, mogućnost određivanja trostrukih naredbi (keybindova) te niz postavki za podešavanje grafike. Podijelili su i sljedeću sliku PC verzije Halo Infinitea:

Komentari (26)

  • funky0308

    29.04.2021 - 16:31

    Cak mi i nije problem (toliki) UWP koliki je problem u tom karadtrofalnom dizajnu trgovine. Nazivam je trgovinom jer to i jest, to nije launcher, to je najobicniji, lose dizajnirani webshop. Prva stvar koju trebaju napraviti je napraviti potpuno novi launcher, ne redizajn, nema se tu sto redizajnirati. Jbte, meni treba 10min da pronadjem nesto na tom smecu (ne koristim ga za kupovinu, naravno ali kad s malcem Roblox igram idemo preko tog cuda). Sto se tice guranja ideje da spoje Xbox i PC,- svaka cast, s te strane su stvarno OK i super je sto radi i pretplata i sto imamo igre koje izlaze i na Xbox. Ljudi su shvatili da PC gejmeri nece postati konzolasi radi ekskluzive, isto kao sto ni konzolasi nece postati PC gejmeri radi iste stvari. Lijepo je i da je Sony shvatio da postoji trziste u koje ce uci jedino dovodjenjem igara na PC i super bi bilo (koliko god da sam protiv milion launchera) dobiti Sony launcher sa barem dijelom njihovog kataloga (starije igre koje su i najavili da dolaze). Mislim da bi njihov launcher uz dobru podrsku kontrolera (i DS4 i DS5) mogao biti stvarno dobra stvar.

    • Saren

      @funky0308, 29.04.2021 - 17:20

      Ne znam kolega. Vise me zanima kako misle da ce to funkcionirati. Prvo, webshop im je trash zesci, a jos jedan launcher *facedesk*…. *sigh*… Najveci problem koji oni imaju jest ne jednakost prema korisnicima. XGP sam po sebi nije legalno dostupan bez zezancije sa VPN-ovima i ne znam ni sam cim sto sam zadnji put morao radit kada sam ga isprobavao. Sto se storea tice znaci, kada sam trazio Outer Worlds kod njih dobio sam figaro, jer za ovo nase trziste mogu se slikat – igra uopce nije bila dostupna. Da je sve dostupno svakom i svugdje, tj. u svim zemljama tada jos ok. Ovo je ponovno na temu u kojoj zamjeram MS-u sve ovo. Znaci prodajes OS, konzole i sta sve ne godinama, ali dati igru na prodaju, legalno – a to nikako. A toboze smo dio EU – neki jednaki, drugi ponovno jednakiji. I to je ono sto me poprilicno ljuti oko cijele price u startu sa MS Store-om i XGP-om. Ovako sam poprilicno skeptican prema ovoj ideji. Jedino ako iz temelja promijene sve, no nisam uvjeren da hoce. Drugi problem po meni je sto nema giftanja igara, tj. ima ako si iz iste zemlje kao primatelj (idiotizam teski po meni), znaci pokloniti nekome nesto, nema teoretske sanse. I zadnje cega se najvise pribojavam da ce stopama EGS-a – ekskluzivnost i zatvaranje igara na odredjeno vrijeme s ciljem privlacenja rulje ili jos gore – trajna ekskluzivnost. Sto smatram da bi se lako moglo dogoditi. Ne znam, vidjet cemo, no MS ima jako, jako puno posla pred sobom ukoliko zele parirati ikome na trzistu po pitanju svoje trgovine. Ukljucujuci mijenjanje nekih bedastih pravila koje imaju i kojih se drze jos uvijek ko pijan plota.

    • funky0308

      @Saren, 29.04.2021 - 17:48

      Iz perspektive igranja dojucer konzolaskih ekskluziva na PCu – memi su super. Sve ostalo stoji. Store bolje ni ne komentirati, tu se mora ispocetka kako treba, barem to ne bi smio biti problem, a onda se dalje nesto moze nadogradjivati. Nebuloza sa dostupnoscu konzole ali ne i igara, odnosno pretplata i same usluge je nevjerojatna stvar i zaista se radi o jednoj glupoj odluci ili bolje receno propustu. Bez obzira kolioko je trziste malo.. ili jesi tu ili nisi. Ali to sto mozes kupiti Xbox igru na Steamu – genijalno i nadam se da ce i drugim tim stopama. Ne samo Sony, nego i Nintendo. Ne moras dati najnoviju igru, daj Zeldu sada,- super. Isto vrijedi i za Sony.. nitko nike rekao da TLOU II mora doci na PC niti to itko ocekuje ali postoje igre koje su OK da ih se dovede, kao sto Days Gone, Horizone i sl.. moze se balansirati tako da sve ima smisla, svi budu zadovoljni, a i dalje se drzis onoga najvrjednijeg – a to su korisnici konzole i prema njima si i dalje fer. Jbga, pretplata na Xbox ide trenutno preko VPNa ali nije mi to toliki problem. Naravno da treba odraditi aluzbeno dostupnost ali dok ne dodje, dobro je da ide i ovako

    • mazeo10

      @funky0308, 29.04.2021 - 18:16

      meni radi store kad promjenim regiju na windows 10 postvka na jednu od podranih EU drzava

    • Saren

      @funky0308, 29.04.2021 - 18:50

      “Bez obzira kolioko je trziste malo.. ili jesi tu ili nisi. ” E bas to… Kazem moze Office, moze OS, moze konzola – e nema igara za tebe i nema pretplate… ono WTF ?! To je ko da ti proizvodjac automobila kaze, evo ti automobil za tvoje trziste, ali sicevi za tebe su prefini, nabavi ih sam, cao. Ne shvacam fakat sto je tu tesko… Ili jednostavno nema volje.

    • funky0308

      @Saren, 30.04.2021 - 20:26

      Sjedi na gajbu Jelena 😂😂😂

    • delight353

      @Saren, 29.04.2021 - 17:52

      Negdje sam pročitao, čak mislim na MSovom support pageu (forumu), a gdje je netko iz Hrvatske postavio pitanje, da Game Pass kod nas nije dostupan iz, pazi sad, problema s licencama/pravima distribucije. WTF??? Kao što kažeš; možeš mi prodati svoj OS, ali pretplatničku uslugu ne. 🤔

    • Saren

      @delight353, 29.04.2021 - 18:47

      Da, meni je agentica jednom rekla i pitao sam isto kasnije na MS forumu da pazi drzava kao takva bi trebala inicirati razgovor sa MS-om da XGP kao usluga bude dostupan ovdje… Mislim kretenarije… Ja ne mogu koristiti XGP bez da ne izgubim FH4 jer ju (nekim cudom) imam kupljenu za RH store i account mi je sluzbeni od Windowsa regan na RH. Cim se prebacim na XGP imam samo base game. Tako da mi je to zavrzlama. Kazem, ne razumijem ih. Dozvolis kupovinu FH4 kao i drugih, no primjerice jedan Outer Worlds ? A to nikako… ili XGP… a ovdje su godinama na nasem trzistu… Stvarno ne kuzim gdi je kvaka… jel necija lijenost ili nemar u pitanju ili sve zajedno.

    • funky0308

      @delight353, 30.04.2021 - 20:29

      Garant opet Suker pisao ponudu za licenciranje. FIFA skoro u bankrot otisla radi njega, mozda je i tu papke imao 🙂 . Bude mi neugodno kada mi Osijek spominju uz njegovo ime 🤑🤑🤑

  • Demon90

    29.04.2021 - 17:18

    Meni je zapravo i smiješno kako se mnogi bune što steam i dalje uzima 30 % . Možda 30% jest previše al eto usporedimo ostale trgovine i steam. Bez puno razmišljanja je ocito da steam treba puno više novca za održavanje svega u istoj. I to je razlog što igrači i dalje preferiraju kupiti igru na steamu pa čak i kad moraju čekati godinu dana duze.

    • BoneDigger

      @Demon90, 30.04.2021 - 03:13

      Mislim da bi mogli srezati malo taj prvi stupanj gdje igri uzimaju 30% prometa (jer Steam uzima manje što se igra proda u vise primjeraka) posto su toliko veliki sada u odnosu na 90-te. Ali mislim da se igraci nemaju što tu petljati koliko tko uzima provizije dok god je cijena svuda jednaka. Do nedavno nitko nije niti znao niti nas je zanimalo stanje financija u gaming industriji. Sada je odjednom nastao nekakv hype i trend oko toga. To je posao publishera da dogovore sa trgovinama, nemamo mi tu sta traziti. Isto kao što kupci nemaju utjecaja koliko Konzum uzima Dukatu za 1L mlijeka, na nama je da kupimo po jeftinijoj cijeni ako zelimo.

    • Demon90

      @BoneDigger, 30.04.2021 - 05:22

      A sad kao što kažeš ne bi nas trebalo biti briga dokle god ne utječe na same cijene. Al očito nije ni tih 30% developerima i izdavačima problem kad vidimo da se vole prodati za ekskluzivnost i pokupiti lovu od toga umjesto da imaju vjere i svoj proizvod.

    • funky0308

      @Demon90, 01.05.2021 - 11:12

      Uostalom, kome ne stima neka ide dalje, izbora ima. Marza od 30ak posto je u trgovini najnormalnija stvar, u nekim bransama cak i veca, da mi, krajnji korisnici imamo nesto od toga sto ce netko prijeci na Epic i platiti manju marzu mozda bi jos i mislio drugacije ali eto, pokazali su da cijena nece biti manja, samo ce izdavac/developer vise zaraditi, cijena prema nama je i dalje ista. A da li oni ulazu ostatak, odnosno onaj dio koji im sada ostaje, dalje u razvoj – cisto sumnjam. Samo investitori budu sretniji jer dobiju vise para. Steam je takav kakav je, ne stima ti? Idi na Epic, neces ni tu? Odi na Battle.net. ako ti ne valja ni to, napravis svoj launcher ili jos bolje odes na GOG, igru izdas bez DRMa i dobro. Da su igre krenule na Epic (pricam o AAA naslovima od 60eura) po 40ak eura ili 45 eura – super, sve skupa bi imalo smisla..ali ne, igre su i dalje 60€ pa mi tak’ svejedno koliko im tko uzima.

  • GTA222

    29.04.2021 - 17:19

    Znači prvo za kupca lošije jer nema apsolutno nikakav pristup datotekama (prije nego neko kaže da to sprječava hakere odma mogu reći da nije točno, igre na MS Storu u UWP formatu imaju hakove isto ko i “normalne” samo ih je malo teže namjestit), drugo ovi koje se igraju na Linuxu isto tako ne mogu nikako igrat igre sa MS Store (ispravite me ako sam u krivu vezano za ovaj dio o Linuxu), i treće, pored Steama mi realno ne treba niti jedan drugi launcher/trgovina jer Steam ima sve moguće fukncije koje netko može poželit.

  • JCD-Bionicman

    29.04.2021 - 17:24

    Ne pada mi na pamet kupovati igre na drugim platformama pored Steama. Pre cu skinuti piratsku.

    • Skoropazao665

      @JCD-Bionicman, 29.04.2021 - 18:48

      Blago tebi

    • PppPP

      @JCD-Bionicman, 29.04.2021 - 21:06

      Provjeri prvo jel ima gdje past uopće 😅

  • mg

    29.04.2021 - 18:46

    microsoft,epic games i njihovih dvanaest posto, ali neće ići pored Steama.

  • PppPP

    29.04.2021 - 21:08

    “jednako kao i na Epic Games Storeu.” pa vi hejtajte epic. 30% je zaista previše.

    • The_Miks

      @PppPP, 30.04.2021 - 22:43

      A mogu si dopustit to kad su miljama ispred ostalih. Limuzina za 30 ili uber za 12….

    • PppPP

      @The_Miks, 01.05.2021 - 03:24

      haha lako je tebi reć kad je tebi svejedno

  • Dick Johnson

    29.04.2021 - 22:00

    Oce sad još uvjek bit eksluziva na Epic storeu il će ih Timmy dat i na Microsoft sotre. Kolko se sječam to je bio razlog za ekskluzivnost.

    • Saren

      @Dick Johnson, 29.04.2021 - 22:12

      Nemoj bit naivan 😉

    • Demon90

      @Dick Johnson, 30.04.2021 - 05:24

      Ekskluzivnost epicu je čista pohlepa. Dobili su dovoljno love da pokriju troškove razvoja i marketinga onda još što zarade od prodaje zarade. Nikakav procenat tu nije igrao ulogu.

    • Dick Johnson

      @Demon90, 30.04.2021 - 18:52

      Pa naravno, al to im je bio alibi za izigravanje pozitivca, baš me zanima oče im potegnut ko to pitanje, da vidimo koje je sad novo moralno opravdanje za eksluzive.

    • funky0308

      @Dick Johnson, 30.04.2021 - 20:34

      To je Tencent prijatelju, u njihovom rjecniku moral ne postoji. Ma kod svih je to tako, a pogotovo kod takvih giganata kojima izgubiti par milijardi bude samo dodatni poticaj za metnuti jos zeste svima.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?