HCL.HR

Mikrotransakcije u igrama još su i dobre – Mercedes je počeo prodavati pretplatu na ubrzanje svojih vozila

Zoran Žalac 24.11.2022.   •   45 komentara   •   Zanimljivosti


Tvrtka Mercedes-Benz nekako je uspjela zasjeniti pohlepne mikrotransakcije iz igara tako što je ponudila godišnju pretplatu za bolje ubrzanje svojih električnih vozila.

Dobar dio gamera složit će se s konstatacijom da su mikrotransakcije u igrama grozne i da njihovo postojanje u nekim slučajevima negativno utječe na doživljaj igranja igra. No, znate kako se kaže – uvijek može i gore, a premda mi ne pišemo o događanjima u svijetu automobila, za slučaj Mercedes-Benza vrijedi napraviti iznimku.

Kako prenosi The Drive, iz Mercedesa uskoro planiraju uvesti godišnju pretplatu za otključavanje dodatnog ubrzanja u svojim električnim vozilima iz serije Mercedes EQS i EQE. Za 1200 dolara godišnje (+porez), vaša nova “mečka” može imati do jednu sekundu bržu akceleraciju do 100 km/h.

Pretplata za naknadnu aktivaciju nečega što je fizički prisutno unutar kupljenog vozila nije sjela baš najbolje kupcima BMW-ovih automobila kojima se nudila pretplata za grijana sjedala. Stoga će biti zanimljivo vidjeti kako će ovo prihvatiti kupci Mercedes-Benza.

Označeno sa: ,

Komentari (45)

  • pleto

    24.11.2022 - 11:01

    To je postojalo oduvjek kod mercedesa, bmw-a, porschea samo se nije plaćalo na godišnjoj bazi nego platiš kad kupuješ auto kao dodatnu opciju i bude ti otključano zauvjek. Sad su samo promjenili način na koji to prodaju tj trajanje usluge, a vjerojatno se još uvjek može nadoplatit više pa da ti to ostane za stalno. Inače su njemci ograničavali oduvjek brzinu elektronički na 250km/h a ako dodatno platiš maknu elektronsko ograničenje. Eto sad možeš plaćati na godišnjoj bazi.

    • pleto

      @pleto, 24.11.2022 - 11:02

      E i teslu sam zaboravio, kod njih se u identičnom automobilu mogla elektronski toključat veća snaga u onom nekom posebnom modu ako se ne varam al moraš platit.

    • funky0308

      @pleto, 24.11.2022 - 18:11

      Tako je, upravo sam nesto slicno htio reci, nije to samo slucaj kod MBa ili BMWa, to je slucaj sa svim danasnjim automobilima. Prva godina ili trajanje paketa koliko vec traje i koliko i kako je ugovoreno, a ona se usluge gase, od rasvjete (nemas vise recimo sve boje ponudjene) do updatea mapa, kojekakvih assistova i sl. Super glupa fora i u igrama i u auto svijetu ali ocito u takvom svijetu zivimo gdje cemo vrlo brzo placati vodu kroz pretplatu, kad ne mozes platiti premium onda dobijes vodu iz odvoda od susjeda provucenu kroz gazu – ako imas para da platis gazu..

    • Darac83

      @funky0308, 24.11.2022 - 21:33

      Treba samo pazit da ne otkriješ prekasno da nisi platio za zračne jastuke…

    • funky0308

      @Darac83, 26.11.2022 - 16:26

      Haha…plus novo perije svake godine 😂😂😂

  • pleto

    24.11.2022 - 11:17

    Prema ovom su i teleoperateri najpohlepniji jer neće svima da otključaju punu brzinu neta a imaju fizičke mogućnosti.
    Ti si kupio auto bez toga, znači nisi htjeo to jer nisi htjeo ni platit i to ti je onda elektronički ograničeno, isto ko kad na garminu nisi htjeo platit kartu za neku regiju pa ti bude zaključana a postoji na uređaju…mislim takvih je slučaja posvuda i postoje oduvjek pa mi nije jasno šta je tu sad novo i čudno odjednom. Ovi Mercedesi su električni pa ih je još lakše elektronski ograničit ali radilo se to i s benzincima. Porsche je prodavao chrono paket i auto dobije veću max brzinu i ubrzanje do 100 + još neke sitnice uz sve to kao npr. drugačiju boju na onom satu ispod šajbe, na par mjesta dodatne boje itd. ali motor je identičan, nema fizičkih promjena

    • fajer dregon

      @pleto, 24.11.2022 - 12:14

      BMW primjerice sada ima da novi auti već imaju ugrađeno sve za grijanje sjedala i grijanje volana. Ko to želi mora to otključati i platiti. Samo je problem što je to već ugrađeno a to dodatno košta, znači cijena vozila se povećava i za one koji to ne žele dodatno platiti niti koristiti

    • pleto

      @fajer dregon, 24.11.2022 - 13:42

      Kako se cjena povećava za one koji ne žele to platiti?? Pa oni to ne plaćaju

    • afaron

      @pleto, 24.11.2022 - 13:49

      tako što je trošak proizvodnje auta veći nego da nikako ne postoji grijanje sjedala…a na osnovu troška se formira i osnovna prodajna cijena..

    • Maki6

      @afaron, 24.11.2022 - 13:57

      Trošak ukupne proizvodnje se ne povećava jer na ovaj način BMW mora proizvesti samo jedan automobil sa ful opremom umjesto tri automobila sa različitom opremom, jeftinijom, srednjom i skupljom.

    • delight353

      @Maki6, 24.11.2022 - 14:02

      Stari kako? Koja je proizvodnja skuplja; ona sa spomenutom dodatnom opremom, ili ona bez? Bez zaj, vjerojatno mi nesto promice.

    • Maki6

      @delight353, 24.11.2022 - 14:29

      Evo baš čitam svoje komentare i nešto mi tu ne štima. Al skontat ću do kraja dana.

    • Darac83

      @Maki6, 24.11.2022 - 15:09

      😂

    • delight353

      @Maki6, 25.11.2022 - 07:59

      Ono, pitanje je legit bez sprdnje, a tvoj odgovor za Index. Radim u industriji koja proizvodi i nikada nam nije bilo jeftinije proizvoditi najskuplji model proizvoda, jer, barem u ovome što mi radimo, najskuplje prodajemo upravo manje “opremljene” proizovode koje i jeftinije proizvedemo. Ne radim u auto industriji pa pretpostavljam da je tamo priča drugačija. Možda te sretnem subotom na Dolcu kad ću po ribe ić pa ćemo se ispričati na rakiji i kratkoj kavi.

    • Maki6

      @delight353, 25.11.2022 - 08:20

      Moj odgovor nije bio sarkastičan nego stvarno s mojom tezom nešto ne štima. A teza je slijedeća, BMW

    • Maki6

      @delight353, 25.11.2022 - 08:21

      Npr, model BMW-a sedmica se proizvodi u tri varijante serijske opreme. Ajmo ih nazvati jeftina, srednja i skupa, dakle BMW mora proizvesti tri automobila da bi zadovoljio potrebe svih kupaca ovisno o platežnoj moći svakog od njih. Na ovaj način mora proizvesti samo jedan, a to ju najskuplja varijanta pa si kupac pretplatom otključava ono što si može priuštiti.

    • Maki6

      @delight353, 25.11.2022 - 08:41

      Dakle NE proizvodnjom jeftinijeg i srednjeg modela sedmice BMW kompenzira skupu opremu u jedinom modelu koji proizvodi a to je najskuplji model. E sad s mojim viđenjem nastaje slijedeći problem. Ajmo reći da će BMW slijedeće godine proizvesti 100 000 modela sedmice s najskupljom opremom. Što ako se 60 posto kupaca odluči koristiti najjeftiniju varijantu opreme, 30 posto srednju a 10 posto kupaca će otključati sve. Onda je BMW u bananu ili nije, ne znam.

    • afaron

      @Maki6, 24.11.2022 - 14:38

      Bez obzira na to da li se povećava ili smanjuje…oni mogu diktirati cijenovnik kakav hoće, a prodajni rezultat toga svega će ovisiti o kupcima/konkurenciji… Mogu ako žele staviti milion eura mjesečno da košta mogućnost vožnje auta. Ako nam se ne sviđa kod jednog, onda odemo kod drugog proizvođača…

    • bad-cop

      @pleto, 24.11.2022 - 16:40

      Teleoperateri mi nisu ovdje neko mjerilo jer kod njih plačas uslugu a ne ograničenje uređaja, usporedba bi bila kada biš kupio iPHONE sa najjačim procesorom a oni ti ga ograniče na pola snage….. osim ako ne platiš. Mercedes te nije ponudio opciju da ako želiš da ti auto ide brze onda ti otključamo ceste na kojima mozes brze voziti, oni ti jednostavno ograničavaju snagu auta. Kada kupiš segway imas opciju da ga spojiš s mobitelom i tu si dodaš 5km na sat no nitko nije rekao da ti ne daju, na tebi je odluka.

      Ajmo dalje, nitko ti nije prodao PS5 i rekao ako želiš igrati na 60fpsa sada dodatno plati illi ćeš igrati u 30fpsa, tu postoji samo opcija dali želiš PS plus ili ne želiš. Ili das brdo love za RTX 3090 pa ti sad Nvidia kaže ako ne platiš igrati ćeš na performansama 3060.
      grijanje sjedala ili 1 sekunda manje bi trebalo biti ono po čemu ti se auto razlikuje od drugih, inače kupiš Fiata ili Renola

    • funky0308

      @bad-cop, 24.11.2022 - 18:17

      Ma potpuni bezobrazluk je tu krenuo unazad par godina, doslovno se gase masaze i grijanja sjedala, navigacije i govorne upute, SOS pozivi se svode na zakonski minimum i hrpa se toga placa. Nemam nista protiv placanja dodatnih usluga ali po meni, proizvod koji si kupio sa 10 funkcija takav bi trebao i ostati, zanimljivo je vidjeti koliko ljudi se iznenadi kada nakon godinu, dvije njihov novi automobil izgubi pola funkcija – vecina pojma nema da ce se bas tako ogoliti usluge (naravno, ovdje opet dolazi do toga da nisu obavjestni o svemu kod kupovine auta ali koliko puta smo kupili i mi igru pa se iznenadili, a znali smo sto kupujemo.. uvijek nas iznenade novim sistemima za otimanjem para..)

    • Chronosus

      @pleto, 24.11.2022 - 18:02

      Nije ti neka usporedba, veća brzina dodatno opterećuje operaterovu infrastrukturu pa je i normalno da će ti naplatiti više.

      Problem je što Mercedes ništa ne košta mjesečno to što ti ubrzavaš sekundu brže do stotke, dapače – već tebe košta jer ćeš više struje potrošiti. Ne plaćaš im ni neko održavanje usluge, poput navigacije recimo.

      I da, ovo je opasan presedan koji će se lako preliti i na ostale klase, iako je ovo očito usmjereno na tatine sinove s previše novaca.

    • funky0308

      @Chronosus, 24.11.2022 - 18:23

      Stvar je u tome da proizvodjaci pokusavaju pronaci nacine kako zaraditi u novom svijetu gdje aftermarket gubi ogroman novac jer odrzavanje automobila postaje polako proslost, barem u smislu redovitih servisa. Taksisti po Spanjolskoj Teslama prijelaze po 100 000km bez posjeta servisu i proizvodjaci to ne zele i ne mogu dopustiti tako da uvode ovakve idiotarije i baziraju svoje aftermarket ili postprodajne aktivnosti kroz limariju i lakirnice, dodatne usluge i slicno – jer sudara za sada jos ima dovoljno.. bas me zanima kako ce stvari izgledati kada krene autonomna voznja i kakve cemo pretplate tu imati,- za sto eura mjesecno auto koci ako bas mora, za 200eura koci malo cesce, a za 350 eura staje i za obicne pjesake i skoro ni jednog ne udari 🙂 🙂 . Ovo je pokvareni svijet novca i koliko god krenemo u jednom smjeru prema necemu dobrome, toliko se ekipa potrudi svima zagorcati taj put.

  • seizure91

    24.11.2022 - 11:38

    Njemacke marke automobila su ko Apple, pretjeruju s cijenama i naplacuju sve zivo jer znaju da ce se platiti

    • funky0308

      @seizure91, 24.11.2022 - 18:23

      A servisi puni, ne mos’ na red doci hahahaha

  • Skycan

    24.11.2022 - 12:21

    E sad baš namjerno neću kupit novog mercedesa!

  • Dick Johnson

    24.11.2022 - 12:46

    Jos facinantnije od kakvih sve nacina ce se kompanije sjetit musti novce na ustrb vlasnistva i prava mi je da ce bit ekipe ko ovaj gore “pleto” kaj se to odobravat i branit. Pravi uzorni potrosac…

    • moordrak

      @Dick Johnson, 24.11.2022 - 14:51

      Šta ti nikad nisi skidao blokadu na motoru? Tsk..Tsk…Tsk….

    • SPGamerAzrael

      @moordrak, 25.11.2022 - 00:58

      Baš to xD moja sestra uzel mečku 2021… garanciju joj dali1 god. Vrlo bezobrazno a ako zeli vise onda mora doplatit… sad je sve prekinula sa mercedsom, odvukli smo ga u Mirko-čip garazu, sad je sve otkljucano, masaza sjedista, dizanje gepeka na dodir, opcija milion xD no fazon je sto joj je i ekran sad full prije su ga rascjepili suzili jer nije bio full paket 🤦‍♂️ plus jos auto je otkljucan bez čipiranja dotanih 22 konja samo se mape promjenile to jest ogranicenja izbrisali 🤦‍♂️ Nravano u Mercedes servis ne smije vise ni uci, tak i tak su nesposobni 🤷‍♂️ samo joj GPS ne šljaka i sos poziv na tipku…. ali tko koristi GPS OD MERCEDESA? Tutnuli smo joj Android program i samo upali Google MAP i tak i tak svaki drugi GPS, mapa od iphona, mercedesa, bmw-a nije ni do koljena ovoj od Google-a….

    • Shaman

      @SPGamerAzrael, 25.11.2022 - 03:02

      Ma da, samo ga hackovati i offline voziti. Ko ih j…

    • Nijam Kaj

      @SPGamerAzrael, 25.11.2022 - 23:02

      Moraju biti ekstremno glupi ili naivni ako su mislili da će softverska “blokada” nekog zaustaviti…

    • SPGamerAzrael

      @moordrak, 25.11.2022 - 01:00

      P.s Grancija je 2 godine ili odredeni broj kilomtera, ona je presla kilometre. NO I DALJE 2 GOD? Pa japanci nude na svoje 5 do 7….

  • Maki6

    24.11.2022 - 12:47

    Ne bih rekao da su oni promijenili samo način naplate nego i proizvodnje automobila. Npr, model BMW-a sedmica se proizvodi u tri varijante serijske opreme. Ajmo ih nazvati jeftina, srednja i skupa, dakle BMW mora proizvesti tri automobila da bi zadovoljio potrebe svih kupaca ovisno o platežnoj moći svakog od njih. Na ovaj način mora proizvesti samo jedan, a to ju najskuplja varijanta pa si kupac pretplatom otključava ono što si može priuštiti. Po meni to nije “samo” promjena načina prodaje nego mini revolucija u proizvodnji općenito, ne samo automobila.

    • Maki6

      @Maki6, 24.11.2022 - 12:51

      Komentar iznad je upućen pleti.

    • Shaman

      @Maki6, 25.11.2022 - 03:06

      Sve varijante su na istoj traci. Gdje je paket opreme manji, preskace se zona ugradnje i ide dalje a auto jeftiniji. Manje ih kosta onaj sa manje opreme.

  • marko1106

    24.11.2022 - 13:28

    Vec vidim BMX kako proizvodi elektricne bicikle ako ne želiš pedaliti plati 🤣

  • Darac83

    24.11.2022 - 14:18

    E sad, ako već platim, hoću i veliki vinil na vrata ili nešto da svi vide da se ima! 😎 Inače će me brkat s ostalom sirotinjom u istom autu.

  • moordrak

    24.11.2022 - 14:50

    Ja. K’o stvoreno za balkaniše ekipu. Samo neka oni ugrade svu tu dodatnu opremu u auto a ja ću već naći načina kako TRAJNO platiti “pretplatu”…

    • Darac83

      @moordrak, 24.11.2022 - 15:09

      Al onda neš primat ažuriranja…

    • moordrak

      @Darac83, 24.11.2022 - 17:47

      🤣😂🤣😂

    • Shaman

      @moordrak, 25.11.2022 - 03:09

      To to. Skines “crack” sa interneta i koristis ga normalno. Cak i “multiplayer” funkcionira, ako me razumijes.. 😀😀

  • Juventino

    24.11.2022 - 14:59

    Kad izlazi torrent

  • Nemanjazzz

    24.11.2022 - 15:39

    Na prodaju jailbreakan mercedes

  • Eomund

    24.11.2022 - 16:14

    sad kad pirati probiku zastitu i sloze crack za instalirati

  • Spot pupa

    24.11.2022 - 17:48

    Ko zna sta moja Corsica ima sve za otključati. Samo trebam platit i letjet ću po cesti😂😂😂

  • Virty

    25.11.2022 - 09:22

    Mila majko….

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?