HCL.HR

Minijaturno računalo Raspberry Pi 4 je vani i obećava desktop iskustvo u 4K rezoluciji za manje od 300 kuna

Svan Hlača 25.06.2019.   •   7 komentara   •   Tehnologija


Raspberry Pi 4 kao najnovija inačica jeftinih single-board računala zaklade Raspberry Pi po prvi put dolazi s funkcionalnostima punokrvnog stolnog računala, a svojim izlaskom postao je i najisplativiji multimedijski centar na svijetu.

Raspberry Pi 4 najnovija je verzija single-board računala vrlo popularnog kod raznih hobista. Primjerice, kod ekipe koja voli raditi vlastite multimedijalne centre ili igraće konzole napunjene emulatorima. Najjeftiniji model četvorke koštati će svega 35 američkih dolara, a moći će pokretati dva odvojena zaslona u 4K rezoluciji (oba u 30fps, jedan u 60fps) te donosi čak tri puta više procesorske snage od svog prethodnika.

Razvijeno od strane zaklade Raspberry Pi, ovo računalo je četvrta generacija uređaja koji su stvoreni da budu povoljni, ali performansama snažni te pristupačni velikom broju ljudi diljem svijeta koji prvi put dolaze u dodir s računalom. Štoviše, iz zaklade Raspberry Pi smatraju kako je njihov uređaj izravna konkurencija tradicionalnim računalima na tržištu, a napominju kako za djelić cijene “pravog” računala, korisnik dobiva snažan uređaj primjeren za reprodukciju multimedije, ali i većinu ostalih poslova na računalu.

Ono što posebno veseli jest činjenica da Raspberry Pi 4 dolazi s nizom programskih jezika koji će omogućiti nizu korisnika da upravo na ovom računalu naprave svoje prve korake u programiranju, a primjena ovih uređaja u edukaciji i industriji svakim danom sve više dobiva na značaju.

Raspberry Pi 4 može se kupiti zasebno, ali i u paketu s mišem, tipkovnicom, SD karticom, napajanjem, potrebnim kablovima te kućištem čime granica između njega i stolnih računala gotovo u potpunosti nestaje.

Nova generacija dobila je nadogradnju u vidu gigabitnog Ethernet ulaza te dva USB 3.0 ulaza koji omogućavaju brži prijenos podataka, što je velik korak u odnosu na prethodne inačice koje su koristile zastarjele standarde. Uz navedeno, Raspberry Pi 4 se može pohvaliti s hrpom ostalih poboljšanja kao što su Bluetooth 5.0, dva micro-HDMI 2.0 ulaza te nizom ostalih sitnica koje ovaj uređaj čine pravom malom zvijeri.

Pogledamo li ispod “haube”, Raspberry Pi 4 donosi nešto jači CPU, ali pravu razliku čini novi GPU koji omogućava bolje performanse te nudi rad u 4K rezoluciji na dva zaslona. Što se tiče RAM-a, Raspberry Pi 4 dolazi u tri inačice koje nude 1, 2 ili 4 GB radne memorije, a strujom će ga hraniti USB-C.

Dodatne performanse zasigurno će obradovati ekipu koja je slagala vlastite “emulator statione” od ovih računala putem softvera kao RetroPie. Koliko nam je poznato, prijašnji Raspberry Pi dovoljno je bio snažan za dobru emulaciju PlayStation 1 igara, ali sve novije od te generacije konzola stvaralo bi mu probleme. Vidjet ćemo kako će se Raspberry Pi 4 snaći u tome.

Raspberry Pi je već sada najprodavanije britansko računalo svih vremena, a u posljednjem kvartalu 2018. godine Raspberry Pi 3+ i raniji modeli su sačinjavali 2,5 posto globalnog tržišta računala te ne čudi da s 4. generacijom očekuju značajno bolje rezultate.

Svoj Raspberry Pi 4 možete naručiti ovdje.

Komentari (7)

  • moordrak

    25.06.2019 - 13:32

    Lijepa igračka. Trica se nije mogla boriti sa UHD-om, a ovaj ima čak dva 4k video izlaza. Sada me samo malo muče ovi mikro HDMI priključci jer se vole lako oštetiti. Ma nema veze. To se čekalo! Pasti će jedan lijepi vikend projekt sklapanja multimedijalnog boxa 🙂

  • so_random

    25.06.2019 - 14:50

    Jel vrti Crysis?

    • WolverineX

      @so_random, 25.06.2019 - 15:34

      a vrtiš li ga ti?

    • funky0308

      @so_random, 26.06.2019 - 11:33

      Dva puta, na svakom izlazu 😛

  • 312AE

    25.06.2019 - 18:01

    3 je bila super za izradnju Retrokonsole, ali več neke Ps 1 igre su mu dosta radile probleme. Baš me zanjima, kaj se bude iz 4 dalo izvući.

  • Strahinja Radonjic

    25.06.2019 - 21:17

    Odlična stvarčica. Može se onom lepljivom trakom koja lepi sa obe strane staviti na zadnjoj strani Smart TV-a, pa tako mogu imati Dual boot OS TV. 😀 TV kanali + Android + Windows 10, extra.

  • Dajsikeks

    26.06.2019 - 00:23

    Imam na umu uzet to i možda neš od arduina da nešto napravim i naučim

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?