HCL.HR

Mirror’s Edge Catalyst – kula od stakla

Zoran Žalac 07.06.2022.   •   2 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno šest godina lansiran je Mirror’s Edge Catalyst, druga igra iz parkour serijala i reboot one prve iz 2008. godine.

Najčešće se događa da reboot u svijetu gaminga slijedi nakon što neki serijal igara ostane bez ideja za nastavke. Rijetko se događa da reboot dožive igre koje nisu prerasle u serijale, ali upravo je takav slučaj bio s igrom Mirror’s Edge i njezinim nasljednikom Mirror’s Edge Catalyst, koja je izašla na današnji dan prije šest godina.

Originalna parkour avantura iz 2008. godine skupila je bazu poklonika svojom jedinstvenošću gameplaya i estetskim prikazom. Fanovi su stoga tražili nastavak, no uslijedilo je zatišje od pet godina. Novi Mirror’s Edge najavljen je 2013. godine kao prequel jedinice, no u razvoju je prošao kroz niz izmjena tako da je u konačnici bio proširena i promijenjena priča originala, fokusirana na porijeklo protagonistice Faith Connors. Na priči Catalysta inače nisu radili scenaristi prve igre.

Catalyst je u konačnici bio proširena i promijenjena priča originala, fokusirana na porijeklo protagonistice Faith Connors.

Glavni novitet “osvježenog” Mirror’s Edgea bio je format otvorenog svijeta. To jest, grad od stakla u kojemu se Catalyst odvijao bio je podijeljen na nekoliko regija, ali je samo kretanje po okolišu uglavnom bilo slobodno. Nešto linearniji pristup i dalje se vidio na glavnim misijama, a igra je i dalje koristila istaknute boje na okolišu kako bi usmjeravala igrača kamo treba ići.

Mirror’s Edge Catalyst izgledao je lijepo na Frostbite engineu, ali igra ipak nije nadmašila svog prethodnika u brojnim segmentima. U rebootu su tako bile izbačene neke stvari, poput korištenja oružja koje je bilo prisutno u originalu. Sporedne aktivnosti često su bile beznačajne i svodile su se na skupljanje stvari, tako da je cijeli koncept otvorenog svijeta djelovao pomalo forsirano.

Igra je u konačnici bila prodana u više primjeraka nego originalni Mirror’s Edge – sveukupno nekih 2,5 milijuna. Međutim, čini se da to nije bilo dovoljno jer je franšiza nakon toga praktički nestala. U planu je bila i TV serija, no ni od nje na kraju nije bilo ništa.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (2)

  • Šljivovica23

    07.06.2022 - 09:27

    Baš dobra igra. Slažem se premalo stvari za takvu open world igru, jednostavno dosadi nakon storymoda

  • Toma_HR

    07.06.2022 - 17:45

    Službeno najgora igra koju sam ikad igrao, točnije pokušao igrati

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?