HCL.HR

Mobilni e-sport u budućnosti

sponzorirani članak 25.09.2018.


Osim za svakodnevnu zabavu uz casual igre, smartphoneovi se danas koriste za profesionalno kompetitivno igranje e-sport naslova, kao i za gledanje e-sport turnira.

E-sportovi su u posljednje vrijeme privukli veliku pažnju javnosti. Zanimanje za ovim novim oblikom sporta najčešće pokazuju najmlađi korisnici koji su najčešće i sami rekreativni igrači, no nisu oni jedini jer najuspješniji igrači najčešće su u dvadesetim i tridesetim godinama života. Recentni veliki e-sport turniri potvrđuju sve veći interes publike za gamingom.

Pronalazak sponzora sve lakši

Velike kompanije sve češće pokazuju kako itekako dobro razumiju kako je budućnost e-sporta svijetla te sve većim ulaganjima sponzoriraju brojne turnire. Jedan od najboljih primjera je i regionalni turnir VIP Adria League koji iz godine u godinu bilježi sve veći broj igrača. Najvećom e-sport uspješnicom pokazala se Dota 2 s vrijednošću turnira od gotovo 170 milijuna dolara. Odmah nakon nje slijedi CS: GO s vrijednošću turnira od 60-ak milijuna dolara. Na globalnoj sceni najveći ulagači u e-sport su YouTube, Twitch te Microsoft, ali velikim ulaganjima ističu se i kompanije koje nemaju direktnu poveznicu s tehnologijom poput Coca-Cole, Red Bulla te Pizza Huta.

Je li budućnost e-sporta mobilna?

Ove godine jedan važan trend isplivao je na površinu – mobilni e-sport. Ova vrsta gaminga vrlo je popularna u zemljama poput Kine i Indije gdje je velik broj zainteresiranih za gaming, no relativno mali udio onih koji si mogu priuštiti vrhunske gaming mašine. Stoga ne čudi velika potražnja za mobilnim igrama s tih tržišta.

Igre poput Clash Royalea već su veliki faktor na globalnom e-sport tržištu, a primjerice samo Clash Royale Touchdown Tournament u jednom je trenutku gledalo 280 tisuća ljudi. Današnji trend battle royale igara podlegao je pritisku potražnje te su dvije najuspješnije igre – PUBG i Fortnite prisutne i u mobilnim verzijama. Mobilni segment postaje vrlo važan za stjecanje popularnosti igara jer se na taj način vrši i promocija njihovih punokrvnih PC verzija. Važan faktor kako bi igra stekla popularnost upravo je dostupnost, a razvojem sve snažnijeg hardvera na mobilnim telefonima grafika i igrivost postaje sve uzbudljivija.

Odabir pravog uređaja

Kako biste uvijek bili u mogućnosti zaigrati najnovije naslove pobrinuo se Huawei. Huawei P20 nameće se kao pravi izbor. Ovaj smartphone ima ugrađenu GPU Turbo tehnologiju koja omogućuje gamerima optimizaciju uređaja kako bi se i najzahtjevnije igre uvijek prikazivale besprijekorno. Idealno gamersko iskustvo potvrđuje i dostupnost Fortnitea za ovaj uređaj, ali i snažan čipset s kojim neće biti nikakvih problema ni s najzahtjevnijim igrama. Dodatno, ovaj uređaj ističe se i prekrasnim stražnjim poklopcem kombinirajući pritom prekrasan izgled s besprijekornim obavljanjem i najzahtjevnijih zadataka. Huawei P20 ujedno sadrži i 3.400 mAh bateriju, a njenu potrošnju optimizira umjetna inteligencija, što znači da se prilagođava potrebama korisnika te gasi one aplikacije koje su u pozadini, a svoju energiju usmjerava u one koje najviše koristimo.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?