HCL.HR

Mobilni PUBG do sada je zgrnuo tri milijarde dolara

Zoran Žalac 03.07.2020.   •   8 komentara


U Tencentu zadovoljno trljaju ruke – zahvaljujući koronavirusu, zarada od PUBG Mobilea veća im je nego ikada prije.

PUBG Mobile bilježi nevjerojatni porast u zaradi, otkriva tvrtka Sensor Tower. Mobilna verzija battle royale hita do sada je zaradila više od tri milijarde američkih dolara, u što je uključena i kineska verzija zvana Game For Peace. Od te tri milijarde dolara trećina je ostvarena u šest mjeseci 2020. godine. I od te tri milijarde Game For Peace zaradio je više od polovice – 1,6 milijardi USD samo na području Kine.

Dakako, glavni čimbenik u toj priči jest koronavirus. Igrači su za vrijeme karantene intenzivno igrali videoigre te su samim time trošili više na iste. U trećem mjesecu 2020., kada je proglašena pandemija, PUBG Mobile je zaradio 270 milijuna dolara, a tek je u šestom mjesecu zarada pala na razinu prije 2020. godine.

Komentari (8)

  • OldNewCrqzyUser

    03.07.2020 - 15:33

    To su te free igre 😂🤣😂🤣🤣

    • Mirek

      @OldNewCrqzyUser, 03.07.2020 - 20:08

      CS:GO je isto free pa je u četvrtom mjesecu zaradio više od WoW Classic i WoW Retail zajedno, koji je tvoj point? Da free igre ustvari nisu free?

    • Emperor Ghaleon

      @Mirek, 03.07.2020 - 20:24

      Pa, realno, i nisu. Sve te free-2-play multiplayer igre imaju neku caku ili foru da te ”navuku” da platiš. Evo primjerice, jedan član je u nekom drugom članku (ako ovo čita ja se ispričavam što mu nisam zapamtio ime, ali sad sam prelijen da taj članak tražim) spomenuo Asphalt 9. To je mobilna igra koja je portana na Switch i budući da sam ju dosta igrao i bio u nekim klanovima, znam da je masa njih davala lovu za aute (tj. ”karte” kojima se auti otključavaju). Masa rivjua na Metacriticu sere po igri zbog te mehanike i načina na koji se auti osvajaju, te cvile kako je nemoguće odnosno preteško osvojiti neki bolji auto normalnim putem. Meni je trebalo prokletih 80 sati da otključam svoj prvi auto u A klasi (S je najjača), ali nakon toga je sve išlo prilično glatko. I niti jedan jedini cent nisam potrošio. Naravno, netko tko nema vremena toliko igrati će pljunuti pare na tu free igru, pogotovo ako je u pitanju PvP igra gdje moraš imati bolju ”opremu” da bi nekome konkurirao. Ista stvar je i sa Path of Exile, Diablo klon. Free to play igra. završiš glavnu priču, nikome ništa. Ideš igrati post game, MORAŠ dati pare da ti barem inventory slotove prošire jer bez toga je muka Isusova.
      Sad, kakav je PUBG ne znam jer ga nisam igrao, a svako moje komentiranje bi bilo samo sranje bez pokrića. Ali vrlo vjerojatno ima neku foru kojom te navuče da daš pare. Eh sad, je li u pitanju samo kozmetika ili nešto bez čega ne možeš konkurirati drugim igračima, to će bolje objasniti oni koji to igraju. Ti možda nećeš dati lipe, ali masa njih bude.
      Možda je ovo razlog zašto su developeri odlučili dugnuti cijenu svojih igara za 10 dolara/eura na idućoj generaciji. Igra na kojoj rade 5 godina se prodaje po 60 eura, nakon par mjeseci pada cijena, a neko low quality battle royale napucavanje zgrne masne pare.

    • KingKong

      @Emperor Ghaleon, 03.07.2020 - 21:13

      Čuj, ja sam dugogodisnji igrac pa di ti velim iz prve ruke.Inace pubg igram samo radi frendova s kojima se team upam i lijepo gejmamo koji sat dok ne izgubimo sve zivce.Sto se tice navlacenja igraca na davanje para za igricu, uglavnom se radi o kozmetickim poboljsavanjima tipa skinovi za puske i odijela, no nedavno su i dodali da se mogu kupovat razliciti likovi koji u nekolicini modova imaju posebne abilitye, no nista strasno toliko da odredjuje pobjednika rundi tih modova. Bez problema se moze igrat bez davanja para, samo je potrebno u pocetku odredjen broj odigranih sati kako bi dobio “skill” te ces tako nakon mjesec dana igranja bit u stanju pobjedit u solo modu protiv iskusnijih igraca(naravno uz malo srece).

    • Oblakoder

      @Emperor Ghaleon, 04.07.2020 - 12:24

      Po meni te free igru su botpuno besmislene za ulaganje pare. Recimo moje iskustvo iz Hill Climb Racinga 2 je da za nadogradnju jednog autica na max treba mnogo mnogo para, mislim da ni za 200 eura ne mozes da ga odradis na max, a ima ih tipa 20. Moje neko iskustvo glasi ovako ili daj mnogo mnogo para ili igraj besplatno. Nihova racinica je jasna mnogi ce igrati besplatno, a ovi sto placanju njih cemo da opljackamo do zadnje pare 🙂

    • OldNewCrqzyUser

      @Mirek, 03.07.2020 - 20:38

      Čim oni zarađuju na tebi nisu free. To je skroz krivi naziv. To su semi free igre. Ja bi zabranio zvati ih besplatnima, makar se to odnosi na kupnju. Bezveze

    • Mihael5555

      @OldNewCrqzyUser, 03.07.2020 - 20:23

      Pa jesu free neznam sta je smijesno

  • Niyo86

    05.07.2020 - 12:51

    I PUBG i Cod Mobile zgrnuli love vise nego na konzolama

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?