HCL.HR

Monument Valley – monumentalno lijepa igra

Zoran Žalac 03.04.2024.   •   1 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije deset godina lansirana je mobilna igra Monument Valley koja je igrače oduševila jednostavnošću kontrola, zanimljivim zagonetkama i minimalističkim izgledom.

Vjerovali ili ne, nisu sve mobilne igre pohlepni žderači koji nastoje iscijediti svaki cent od igrača. Jedan od lijepih dokaza za to bio je Monument Valley, puzzle avantura koja se na iOS platformi prvi put pojavila na današnji dan prije 10 godina.

Monument Valley bila je je igra optičkih iluzija, prezentirana u izometrijskom pogledu. Igrači su vodili princezu Idu kroz labirinte kojima su manipulirali okretanjem kamere, podizanjem ili spuštanjem elemenata, kreiranjem tajnih prolaza i sl. Igra je bila minimalistička te je koristila boje kako bi igraču sugerirala interaktivne elemente. Nije imala akciju, ali je imala protivnike, svojevrsne vrane, koje je trebalo izbjegavati.

Monument Valley je po izlasku bio jako dobro prihvaćen kod kritičara te je ostvario prosjek ocjena 89 na Metacriticu. Brzo su se zaredale brojne nagrade i pojavio se plan da igra dobije svoju filmsku adaptaciju. Monument Valley je u prvom mjesecu bio prodan u pola milijuna primjeraka, a do sredine 2016. zaigralo ga je 26 milijuna ljudi. 2017. je uslijedio nastavak, a obje igre su 2022. završile i na PC platformi kao Panoramic Collection izdanje.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (1)

  • Mixa

    04.04.2024 - 13:10

    Obe odigrao. Stvarno su sjajne i opustajuce.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?