HCL.HR

Najvažnije pitanje Google Stadia platforme nije radi li ta tehnologija nego što ćemo uopće igrati

Zoran Žalac 20.03.2019.   •   6 komentara   •   Industrija videoigara


Google nam je predstavio neke vrlo interesantne ideje za budućnost gaminga na svojoj platformi zvanoj Stadia, no s jednom su stvari bili prilično sramežljivi.

Jučerašnja konferencija tvrtke Google na kojoj je najavljena streaming platforma Stadia bila je sasvim solidna u demonstriranju funckionalnosti i različitih ideja same platforme. Međutim, izostalo je ono što je igračima u konačnici najvažnije – igre. Možemo to opravdati činjenicom da se radi o skroz novoj platformi, kao i time da je Google tek ušao u industriju videoigara gdje polako traže partnere i pregovaraju s njima. U bilo kojem slučaju, treba naglasiti nekoliko stvari.

Prvo, Stadia će imati ekskluzivne videoigre. Njih će razvijati Googleov interni studio kojega vodi Jade Raymond, kreatorica Assassin’s Creed serijala. Za sada smo vidjeli minimalno tri ekskluzive Stadia platforme. Prva je futuristička multiplayer pucačina iz trećeg lica, druga je kooperativna avantura s fantastičnim elementima, a treća je 2D arkadna igra s napucavanjem. Nijedna od tih igara za sada nema naziv.

Druga stvar, igre za Stadia platformu razvijat će se koristeći Vulkan API te će se izvoditi na operativnom sustavu Linux. Ovo je iznimno važna informacija jer kao što vjerojatno znate, Linux nije najbogatija platforma što se tiče ponude igara, a DirectX je daleko popularniji nego Vulkan API. To znači da Stadia u trenutku lansiranja vjerojatno neće imati podršku za hrpetinu igara. Srećom, dobra je vijest da će platformu podržavati većina alata i pokretača koji se najčešće koriste u izradi igara, primjerice Unreal Engine, Unity, CryEngine, Havok i drugi.

Treća stvar, Stadia je zamišljena kao platforma za aktualne i visokobudžetne igre. Najavljeno je kako će se na njoj igrati nadolazeći Doom Eternal i to je zapravo jedina velika igra koja je za sada potvrđena na toj platformi. Međutim, iz Googlea poručuju kako više od stotinu različitih studija priprema igre za Stadiu, od čega se očekuje da većina tih projekata budu potpuno novi naslovi, a ne portovi starih igara.

Označeno sa: , ,

Komentari (6)

  • Smike

    20.03.2019 - 14:35

    Joj iskreno meni se ovo ne sviđa,ako ikada i zaživi kod nas. Zašto? Jednostavno ja uživam u osjećaju kad kupim igru da je moja i da je mogu igrati kad poželim, a da ne Moram svaki mjesec plaćati. Iskreno nemam više vremena kao prije(posao,porodica..),a to sam najbolje osjetio uz svoj HBO to i netflix. Prošli mjesec sam pogledao samo jedan film i jednu epizodu moje omiljene serije,a platio sam na kraju mjeseca punu cijenu. Druga priča je sa ps storom, tu sam kupio igre koje mogu igrati kada pozelim(jedan mjesec igrao sam svaki dan,dok mjesec poslije par dana). Ne plaćam psplus iz jednostavnog razloga,ne volim multiplayer i osjećam se prevareno kada mi istekne pretplata i onemoguceno mi je da igram igre koje dobijem uz psplus. Jednostavno imam osjećaj da bacam pare,a ništa nije moje i drže me za m..a da i dalje nastavljamo placati psplus. Znam da se mnogi neće složiti sa mnom,ali ja sam gamer starog kova koji uživa i danas da igra igre koje sam kupio prije 3-4 godine…Znam da je ovo budućnost gaminga ali meni se ne sviđa..

    • SeaNN

      @Smike, 20.03.2019 - 15:28

      U potpunosti se slazem stobom lega. Sve si objasnio!

    • asmirkole

      @SeaNN, 20.03.2019 - 18:08

      Ima nas još takvih, volim igrati igre koje su stare i po nekoliko godina i prelaziti ih iznova kad imam vremena. Ne igram multiplayer i nema mi smisla mjesečna pretplata jer ponekad ne igram ni sat vremena u 10 dana, a ponekad, kad imam vremena, puno više.

  • undisputed_kiki

    20.03.2019 - 14:58

    Bude li fifa na njoj da igram karijeru na tabletu u nocnoj smjeni, pretplacujem se odmah..

  • Ctrl_Alt_Del

    20.03.2019 - 17:56

    Platforma ima velike šanse da prođe kao i Google+…

    • BoneDigger

      @Ctrl_Alt_Del, 20.03.2019 - 22:34

      Osim sto izmedu Stadie i Google+ nema nikakve poveznice osim sto su produkt Googla.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?