HCL.HR

Naučite programirati uz Minecraft

PR članak 01.12.2015.   •   7 komentara


Microsoft je u suradnji s Mojangom i Code.org razvio aplikaciju za kodiranje koja koristi prepoznatljivo okruženje Minecrafta uz projekt Sat kodiranja namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola.

Microsoft Hrvatska partner je projekta Sat kodiranja (Hour of Code) putem kojeg će se učenicima osnovnih i srednjih škola od 7. do 11. prosinca 2015. godine omogućiti predavanja o osnovama programiranja bez obzira na prethodno stečeno znanje.

Hour of Code je globalni projekt neprofitne organizacije code.org koji se provodi u 180 zemalja svijeta i kojim je dosad obuhvaćeno 100 milijuna mladih s ciljem da im se pruže suvremena znanja, alati i različite tehnologije koje će im pomoći u budućem obrazovanju i zapošljavanju.

Radionice u školama provode učitelji i profesori informatike ili srodnih predmeta, a priključit će im se i Microsoft Student Partneri te brojni istaknuti IT stručnjaci. Posebnost projekta je što su organizatori napravili detaljne vodiče za predavanja pomoću kojih ulogu predavača mogu preuzeti i osobe koje nisu eksperti u kodiranju.

“Pozivam sve zainteresirane da se prijave za Sat Kodiranja. Prezentacije koje su osigurane u sklopu projekta zaista su namijenjene svakome i preuzimanjem inicijative svaka osoba šalje osnovnu poruku projekta – svatko može naučiti programirati. Materijali su tako napravljeni da djeci kroz poznate likove i igre, odnosno na zabavan način, objasne osnove programiranja. Raduje me što je već sada odaziv škola odličan s obzirom da se do sada prijavilo više od 100 škola što dovoljno govori o vrijednosti ovoga projekta!, rekla je Nina Šindija, voditeljica projekta Hour of Code i studentskih projekata u kompaniji Microsoft.

U sklopu projekta Microsoft je u suradnji s partnerima Mojang i Code.org razvio zanimljivu internetsku aplikaciju za kodiranje, dostupnu i na hrvatskom jeziku, a koja koristi mnogima prepoznatljivo okruženje računalne igre Minecraft. Ova aplikacija, namijenjena mladima od šest godina starosti na više, na zabavan način upoznaje korisnike s osnovama kodiranja, potičući ih da istraže dvodimenzionalni svijet Minecrafta te da svojim potezima u igri ispunjavaju različite zadatke čime se generiraju računalni kodovi. Na kraju svake faze igre moguće je pregledati kako u programskom jeziku izgleda kod koji je igrač napravio pomičući lik u igri u raznim smjerovima.

Na predavanjima u školama učenici će se upoznati s programerskim konceptima koji stoje iza pravih programskih jezika, a osim programiranja obradit će se i teme sigurnog načina korištenja interneta. Predavanja su namijenjena svim učenicima u Hrvatskoj, bez obzira gdje se nalaze i koje škole pohađaju, a mogu se izvoditi tako da djeca rade na računalu u parovima, korištenjem projektora na kojem će gledati video zapise, demonstracije, odgovarati na pitanja i rješavati zagonetke, a postoje predavanja i bez upotrebe elektronike.

Minecraft code

“ICT je temelj današnjeg inovacijskog gospodarstva i funkcioniranja moderne države, ali isto tako duboko zadire u sve pore našeg privatnog života. Nove generacije, pogotovo osnovnoškolci, niti ne poznaju život bez ICT-a. S druge strane, u Hrvatskoj smo svi itekako svjesni izazova obrazovanja, od zastarjelih metoda i pristupa obrazovanju do podcijenjenosti važnosti matematike i prirodnih znanosti. Ako tome dodamo i činjenicu da u 21. stoljeću IT nije obavezan predmet, uz kroničnu potkapacitiranost opremom i specijaliziranim IT stručnjacima u školama izazov postaje puno veći. Zbog toga vidim veliku važnost i značaj projekata kao što je Sat kodiranja, putem kojih se diže razina svijesti i znanja o informatičkim tehnologijama. Vjerujemo da će se jedan dio učenika zainteresirati da se i u budućnosti bave ovim područjem čiji su stručnjaci izuzetno važni za razvoj budućnosti i već danas izuzetno traženi na tržištu rada” – Izjavio je Ivan Vidaković, direktor kompanije Microsoft Hrvatska.

Ove godine očekuje se organizacija 100.000 događanja u obrazovnim institucijama diljem svijeta. U Hrvatskoj je projekt imao premijeru u prosincu 2014. godine kada je na predavanjima u 30-ak škola u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Čakovcu sudjelovalo oko 600 učenika.

Inače, škole same mogu prijaviti svoj event, a u prijavi se moraju izjasniti trebaju li volontera ili već imaju predavača. Isto tako volonteri se prijavljuju kroz sustav na službenoj stranici projekta. Više informacija saznajte na web stranici hourofcode.com/uk/hr.

Komentari (7)

 • JAGUAR_PAW

  01.12.2015 - 17:59

  Probao sam "igru" i nije loša……………………..

 • TeroXCro

  01.12.2015 - 18:10

  Zanimljivo…..

 • LittleStorm99

  01.12.2015 - 20:24

  Veoma zanimljivo … 😀

 • Kalibar .300

  02.12.2015 - 08:41

  Zanimljivo, položio sam sve 😛

 • RI?MA

  02.12.2015 - 09:59

  Prosle godine sam imao cast ici s nastavnikom i jos nekoliko ucenika na Hour of Code,bilo je zabavno,naucio sam nesto i dan danas pokusavam pohvatati sto vise znanja o programiranju jer bi se sa tim zelio nekada baviti.Ove godine sam upisao srednju elektrotehnicku skolu i nadam se da cu opet ici.

  • KingOfGamingGreg

   @RI?MA, 13.12.2015 - 13:58

   Ja cu biti director igrica. Zato bi mi bas dobro doslo programiranje. Pogotovo zato sto me jako zanima i osvojio sam 2. mjesto na zupanijskom.

 • KingOfGamingGreg

  13.12.2015 - 13:58

  Ja cu biti director igrica. Zato bi mi bas dobro doslo programiranje. Evo, odmah se bacam na proucavanje i ostalo…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?