HCL.HR

Ne biste vjerovali zašto je Sony kupio Gaikai

nebel 16.02.2013.   •   6 komentara


Sonyjeva prošlogodišnja investicija od 380 milijuna dolara trebala bi otkriti svoju namjenu u idućeg tjedna. Nimalo iznenađujuće – Gaikai će poslužiti za streaming PS3 igara na novom PlayStationu.

Znali smo to i ranije, no kad je ugledni Wall Street Journal najavio da ćemo stare PS3 igre igrati isključivo putem streaminga, manje-više smo dobili potvrdu onoga što bi trebalo biti potvrđeno u srijedu. Naime, uzimajući u obzir činjenicu da se Wall Street Journal ne oslanja na svakojake glasine nego na svoje pouzdane izvore, sada možemo jasno zaključiti kako će Gaikai, usluga streaminga igara koju je Sony prije nepunih godinu dana kupio za 380 milijuna dolara, poslužiti kao solucija s kojom bi Sony trebao (efektivno) riješiti problem pokretanja PS3 igara na novoj PS4 konzoli.

Naime, poznato je kako Sony u svojoj sljedećoj konzoli više neće koristiti vlastiti Cell procesor, nego će se okrenuti AMD-ovim rješenjima. Po hardverskoj arhitekturi konzola bi time trebala biti drastično različita od prethodne, što znači da su šanse emuliranja PS3 igara na novoj konzoli gotovo ravne nuli. Ipak, s druge strane Gaikai je pokazao da ima uvjerljivu tehnologiju s kojim je streamanje igara itekako izvedivo; a logičko razmišljanje vodi nas prema predvidivom zaključku – da PS4 neće biti kompatibilan sa PS3 igrama, barem ne u fizičkom obliku.

Ostaje nam samo za vidjeti kako će se Gaikai integrirati u PlayStation Network – hoće li usluga biti dostupna svima ili samo PS Plus korisnicima, odnosno hoćemo li moći besplatno streamati igre koje već posjedujemo ili ćemo za to morati platiti još neku naknadu. Odgovore na ta pitanja očekujemo u narednih tjedan dana.

Komentari (6)

  • liam

    16.02.2013 - 13:34

    Hoce li biti moguce iznajmljivanje ps4 igara?

  • buby8992

    16.02.2013 - 14:55

    O ovome se je još prije govorilo na gafu i biti će dobro ako se na kraju pokaže istinitim.

  • Frenkibos

    16.02.2013 - 16:06

    . S Poštovanjem !
    Sve ćemo saznati kada bude izašao uređaj.

    • -Aragorn-

      @Frenkibos, 16.02.2013 - 16:49

      opa Frenki! Pa ti se vratio iz mrtvih! Kaj ti nisu uvalili ban?

  • kazolzr

    @adycro, 16.02.2013 - 15:35

    to bi bila odlična alternativa rabljenim igrama, naravno ako se rabljene nece noc koristit na drugom akauntu.
    Za relativno male novce odigrat neku više orijentiranu SP igru…

  • SNAKE990

    @adycro, 16.02.2013 - 19:27

    Bilo bi super da,jer sjećam se unazad možda 3 godine ,u videotekema si mogao posuđivati PS3 igre ,ponajviše zbog medija naravno , jer su došli Blu-Ray filmovi za posuđivanje ,pa su uveli i igre…a bome je bilo vraški skupo ,tako da će vjerojatno i ovo biti skup sport ako bude ta mogućnost,to zasigurno…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?