HCL.HR

Nintendo mora platiti tantijeme za svaki prodani 3DS

Stjepan Fikter 08.01.2014.   •   1 komentara


U presudi koju je donio sudac Jed Rakoff, Nintendo je dužan platiti 1.82% veleprodajne cijene svakog prodanog 3DS-a Tomita Technologiesu zbog neovlaštenog korištenja patenta za tehnologiju kamere.

Nakon što je Tomita Technologies tužio Nintendo za neovlašteno korištenje patenta koji uključuje tehnologiju kamera na 3DS-u, prošle godine donesena je presuda. Kako piše Law360, američki okružni sudac Jed Rakoff presudio je da Nintendo mora platiti tantijeme u iznosu 1.82% veleprodajne cijene od svakog prodanog 3DS-a.

Tomita Technologies je tražio da Nintendo plati fiksnu naknadu po prodanoj jedinici, no sudac Rakoff je to odbio objasnivši: “Ako se, kao što Tomita sugerira, nadolazeće naknade izraze kao točan iznos po prodanoj jedinici, Tomita bi dobio veći udio kada cijena počne padati, čak i ako tehnologija povrijeđenog patenta ostane stalna. To bi dovelo do nezaslužene zarade za Tomitu pa u skladu s time, sud preferira tantijeme izraziti kao postotak veleprodajne cijene.”

Nintendo je do sada prodao 35 milijuna 3DS-a što znači da Tomiti moraju platiti otprilike 105 milijuna dolara. Riječ je o drugoj presudi protiv Nintenda – Tomiti su već morali platiti 15.1 milijuna dolara, što je ublažen iznos u odnosu na 30.2 milijuna dolara, koliko je porota prvobitno presudila. Tada su, sučevim riječima, pretjerali i uzeli nepravilne čimbenike u obzir prilikom donošenja odluke.

Komentari (1)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?