HCL.HR

Nogometna igra Man of the Match obećava brda i doline – i smrdi na veliku prevaru

Zoran Žalac 08.08.2023.   •   9 komentara   •   Industrija videoigara


Na Kickstarteru se pojavio projekt koji želi pretvoriti segmente stvarnog nogometa u videoigru – i definitivno zvuči kao prodavanje magle.

Pomalo bizarna priča počela se razvijati oko navodne nogometne igre Man of the Match (MOTM). Trenutno je za tu igru otvorena crowdfunding kampanja i za razvoj je prikupljeno više od 16 tisuća dolara. Međutim, čitava stvar djeluje sumnjivo na svakoj razini.

Prvo da opišemo samu igru… Man of the Match se promovira multiplayer igra formata 11 protiv 11 u kojemu svatko kontrolira svog nogometaša. I ne samo nogometaša jer igra obećava *nogometni univerzum* u kojemu igrači igraju uloge menadžera, skauta, novinara i navijača.

Ako mislite da bi to bilo kaotično i ne vidite kako bi to moglo funkcionirati, čekajte – nije to sve. Man of the Match se promovira kao igra u kojoj će igrači moći biti plaćeni po učinku  – stvarnim novcem. To bi trebali financirati “sponzori” koje igrači sami biraju, ali tek sad dolazimo do stvari koje zvuče kao prodaja magle.

Naime, Man of the Match navodno neće koristiti nikakav matchmaking. Umjesto toga imat će  ligaški sustav po kontinentima i nacijama… i utakmice će se igrati u točno dogovoreno vrijeme triput tjedno, u 21 sat… 😂

Okej, na stranu logistika oko igre u kojoj bi se 22 igrača bez ikakvog matchmakinga uvijek trebala naći online u točno dogovoreno vrijeme da cijela stvar ne bi propala… evo zašto cijela stvar podsjeća na prevaru.

Prije svega – nigdje nije navedeno tko točno radi na ovoj igri. Prema onome što smo uspjeli iskopati, radi se tu o firmi od “2-10 zaposlenika“, osnovanoj krajem 2022. godine. Tip koji je predstavio čitavu stvar, zvat ćemo ga meštar Gilad, jedini je imenovani član studija bez prethodnog iskustva u razvoju videoigara. I pazite sad kakvu priču prodaje zašto se odlučio tražiti novac od igrača za razvoj igre (nakon što je optužio EA Sports da igrače tretiraju kao da su novčanici)…

Kaže tako meštar Gilad da je nedavno imao odličnu priliku za investiciju od pet milijuna dolara, a pregovarao je navodno i s jednim klubom koji igra Ligu prvaka. Investicija mu je propala jer je investitor navodno htio nešto poput Ultimate Teama, a ovome se nije svidjelo što im je samo zarada u prvom planu pa je kao šampion naroda odbio tu ponudu. Shvatio je da su sve firme takve i da zato treba tražiti donacije direktno od igrača… ali ako i ne skupe dovoljno za razvoj igre nema veze tražit će i dalje eksterne investicije.

Ima li ikakve igre iza svega ovoga? Meštar Gilad kaže da ima – u vrlo ranoj fazi i u obliku koda, baza podataka i tako to. Pa su zato složili, kako sam kaže, “ne baš tako odličan” konceptualni prikaz igre. Pogledajte vi ovo:

Nakon što su stigle optužbe da je sve ovo još jedna prevara na Kickstarteru, meštar Gilad kaže kako mu je to smiješno jer ih je pokretanje crowdfunding kampanje koštalo 150 tisuća dolara, tako da su zapravo u gubitku. I onda priznaje da prikupljeni novac igrača neće biti dostatan za razvoj igre nego će tu kampanju koristiti kao dokaz u pregovaranju s investitorima, tako da im može reći kako postoje strastveni igrači koji su voljni dati novac za besplatnu igru. 🥸

E da, besplatna igra, da i to spomenemo. Man of the Match bi po opisu trebao biti free-to-play igra u kojoj se za igranje ne treba ništa plaćati. A onda u drugom opisu stoji da tek uz sezonsku propusnicu možete sudjelovati u natjecanjima. Valjda je to ona situacija kad toliko lažeš da više ni sam ne stigneš zapamtiti sve laži koje si iznio.

Baš je neugodno koliko cijela stvar smrdi na veliku prevaru, tim više što je 200 ljudi navodno nasjelo na to i doniralo 16 tisuća dolara.

Komentari (9)

  • MoGaming

    08.08.2023 - 13:16

    Gledo sam vlogove za ovo, zvuči nemoguće izvest. Ideja je da kontrolišeš samo jednog lika i npr ako te zapadne na klupi ili na tribini ( da na tribini ), gledaš cijelu utakmicu sa te pozicije. Također svih 22 igrača plus zamjena moraju se spojit na utakmicu jer svakog igrača kontrolira prava osoba nema AI.

    • PppPP

      @MoGaming, 09.08.2023 - 21:39

      Ja vidio onaj koncept gameplay i dobro se nasmijao 🤣🤣 čuj ne znaju animaciju napravit, oni bi igru

  • Iron666

    08.08.2023 - 13:53

    Ne znam kako takve očigledne prevare uopće prolaze na kickstarteru i kako to odma netko u startu ne blocka i još kazni za pokušaj prevare.. pa ovo izgleda toliko loše da nije ni smješno

  • SanKa

    08.08.2023 - 15:04

    koji ocaj jbt…

  • Motor City Bengals

    08.08.2023 - 17:03

    Ja mu vjerujem.

  • Sinek

    08.08.2023 - 21:29

    lol gameplay je jedna obicna racunalna animacija, ne vrti se u nikakvom engineu, pa koja je onda poanta? svi znamo kako izgleda nogomet. a fake komentari na videu su najjaci

    • kebbab

      @Sinek, 08.08.2023 - 23:06

      Pa šta ti je čudno? Je li rekao KONCEPT gameplaya, dakle gameplay na kome radi ali nije još ono što želi pa je pokazao kroz animaciju. To ti je multiplayer koji danas nije poznat. Danas je samo server, igrači i igraj. On želi napraviti igru poput pravog života. Zamisli, treniraš nogomet (napraviš svog igraca) u nekom klubu. Tamo imaš treninge (tri puta tjedno u 21:00 sati se nađete da bi igrali utakmicu). Ako nisi zadovoljijo trenera utakmicu gledaš sa tribine. Tako upoznavaš ostale igrače u timu s kojima treniraš i igraš nogomet. Znači ne ko u Fifi, daj mi protivnika i to je to, nego možeš da se upoznaš s ljudima ko u pravom životu.

    • Sinek

      @kebbab, 09.08.2023 - 06:22

      kako je ista od toga sto si ti sad nadrobio povezano s genijalnim videom koncepta ameplaya kojeg sam ja komentirao?

  • GocaMaric

    08.08.2023 - 23:06

    Shut up and take my money!!!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?