HCL.HR

Nova avantura Double Fine Productionsa skupila preko milijun dolara u manje od 24 sata

Igor Belan 10.02.2012.   •   4 komentara


Evo što se dogodi kada Tim Schafer i Ron Gilbert požele napraviti novu avanturu i traže novac za izradu igre od gamera. Prekrasna priča.

Mnogi se ne slažu s izjavom da su point ‘n’ click avanture izumrli žanr, no veliki izdavači su se svakako složili da u takvim igrama više nema mnogo novca. Developerima zaljubljenima u stvaranje avanturističkih igara, poput legendardnog Tim Schafera i studija mu Double Fine Productionsa, teško je započeti raditi na ovakvim igrama jer znaju da će ključnu kariku za uspješnu izradu igre, izdavača, biti vrlo teško naći. No postoji i drugi način da se financira izrada igre – donacije fanova putem projekata na internet odredištima poput Kickstartera.

Jučer je Double Fine Productions putem Kickstartera predstavio svoju ideju te tražio potporu i donacije fanova. Njihov plan – napraviti novu klasičnu point-and-click avanturu s malim timom pod vodstvom Tim Schafera. Za neupoznate, Schafer je najbolje poznat po svom radu na legendardnim avanturističkim igrama 90-ih poput Grim Fandango i Full Throttle. Kao da njegov specifični smisao za humor te iskustvo u izradi igara ovog tipa nisu dovoljni, u izradi nove avanture pridružiti će mu se Ron Gilbert koji se često spominje u kontekstu stvaratelja ovog žanra.

Kickstarter projekt naslova Double Fine Adventure tražio je 300 000$ donacija za izradu same igre te još 100 000$ za snimanje dokumentarca o tom kreativnom procesu. Naime, ekipa iz 2 Player Productions studija, poznata po dokumentarcima vezanima uz video igre, konstantno će pratiti razvoj ove igre budnim okom svojih kamera. Dakle, cilj je bio skupiti ukupno 400 000$ u roku od 33 dana. Skupili su ga za 8 sati.

Manje od 24 sata je bilo potrebno da ljubitelji avantura doniraju milijun dolara za ovaj projekt, daleko više nego je Double Fine ikada tražio, oborivši pritom rekord Kickstartera za najviše novca skupljenoga unutar 24 sata. Trenutno je skupljeno preko 1, 25 milijuna dolara, a kako osvježavate stranicu ovog Kickstarter projekta tako cifra raste iz minute u minutu. Najbolje od svega – donacije su otvorene još 32 dana, a Double Fine je u ažuriranju teksta projekta objavio kako će sav novac iznad originalnih 400 000$ biti opet uložen u razvoj.

“Dodatni novac znači da se igra može pojaviti na više platformi, može biti prevedena na više jezika, imati glazbu i glasovnu glumu, originalni soundtrack za dokumentarac i više!”, izjavio je Tim Schafer nakon što su skupili više od prvotnih 400 000$. Ono što je krenulo s idejom stvaranja skromne ali kreativne pnc avanture, ima potencijal prerasti u jedan od najskupljih projekata koje je ovaj žanr ikada vidio. I to sve u vrijeme kada se za klasične avanture govori da su mrtve.

Donirati za izradu ove igre znači ujedno i dobiti svoj primjerak besplatno kada igra izađe, a to možete za već 15$. Točnije, 15$ će vam osigurati igru na Steamu kada bude gotova, ekskluzivan pristup beta verziji na Steamu, pristup video serijalu o stvaranju igre te pristup privatnoj zajednici za rasprave o razvoju igre gdje vaše ideje mogu zapravo postati dio kreativnog procesa. Donacija od 30$ podrazumijeva sve navedno s mogućnošću preuzimanja igrina soundtracka te HD videa dokumentarnog serijala s nekim posebnim dodacima.

Definirane su i posebne nagrade za donacije od 100, 250, 1000, 5000 i 10 000 dolara, a da bi vidjeli o kakvim nagradam se radi provjerite projekt na Kickstarteru.

Jeste donirali?

Komentari (4)

  • metalmanijak

    10.02.2012 - 12:39

    hahaha ludi Schafer! 😀

  • bombajstampa

    10.02.2012 - 13:52

    Prekrasno. Zadnje dvije igre koje sam odigrao su pnc. Uopće, zaljubljenik u ovaj medij sam postao kroz Monkey Island

  • Lazy

    10.02.2012 - 22:20

    Ah taj nikad pežaljeni Sanatorium!

  • wyzard

    12.02.2012 - 15:29

    čovjek je genijalac. uvjeren sam da će ovo rezultirati uspjehom.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?