HCL.HR

Novi AMD driveri donose puno bolje performanse u PC igrama, evo kako

Zoran Žalac 18.03.2022.   •   1 komentara


Nova verzija AMD Adrenalin drivera za grafičke kartice tvrtke AMD donosi značajna poboljšanja u izvedbi igara, kao i pristup novim i korisnim tehnikama.

Napredne tehnike upscalinga slike s niže na višu rezoluciju vrući su trend u PC gamingu. Nvidia već neko vrijeme dominira sa svojom tehnikom DLSS-a, ali im AMD pruža sve interesantniju alternativu zvanu FSR. Prva verzija FSR-a pokazala se korisnim u nekim slučajevima, ali ima svojih manjkavosti te je u nekim igrama ipak rezultirala previše mutnim prikazom na rezolucijama nižim od 1440p.

Međutim, AMD uskoro najavljuje FSR 2.0 koji će koristiti novu metodu upscalinga za koju kažu da donosi bolju kvalitetu slike od prve verzije, uz očekivana poboljšanja u izvedbi igara. Za primjer navode Deathloop u 4K rezoluciji s raytracing efektima, koji uz FSR 2.0 u Performance modu dobiva dodatnih 48 fps-a.

Pravi doseg FSR-a 2.0 na djelu bismo trebali vidjeti sljedećeg tjedna – 23. 3., kad tehnologija bude detaljnije demonstrirana. Ali da je već sada obećavajuće – jest. Osim toga, FSR raditi i na AMD-ovim i na Nvidijinim grafičkim karticama, te pritom neće tražiti dedicirani ML (machine learning hardver).

Dok FSR 2.0 dolazi u bližoj budućnosti, ono što je već danas dostupno jest RSR iliti Radeon Super Resolution. U novoj verziji AMD Adrenalin drivera, dostupnoj od jučer, FSR se može koristiti na bazi drivera upravo kroz RSR.

Zvuči malo zbunjujuće, ali je zapravo vrlo jednostavno – uz RSR se FSR poboljšanja u izvedbi igre mogu dobiti u svim igrama, čak i onima koje nemaju nativnu implementaciju za FSR. Sve što trebate jest pritisnuti kombinaciju tipki Alt+R i podesiti rezoluciju. Jedini uvjet za ovo jest da imate Radeon karticu iz serije RX 5000 ili noviju.

Komentari (1)

  • Stitrek

    18.03.2022 - 15:13

    Pohvale AMD-u na open source FSR 2.0, jos samo neka implementiraju RSR za Polaris I Vega seriju kartica👍

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?