HCL.HR

Novi iPad ima retina ekran i GPU sličan onome u PlayStation Viti

Igor Belan 08.03.2012.   •   3 komentara   •   Mobile vijesti


Apple je jučer predstavio novi iPad, koji uz impresivan ekran, novu kameru i četverojezgreni grafički procesor obećava i ponešto bolje gaming iskustvo.

Apple je na jučerašnjoj konferenciji predstavio novu generaciju popularnog iPada, tableta koji se prije dvije godine uspješno infiltrirao i u segment handheld gaminga te ukrao tako par zlatnih novčića Nintendu i Sonyu. Već je postalo standardno da Apple svake godine predstavi novu generaciju nekog od svojih uređaja, a u većini slučajeva radi se o promjenama koje se mogu okarakterizirati kao dobri evolucijski pomaci, ali u isto vrijeme ne i revolucionarni. S novim iPadom također imamo sličnu situaciju.

Šanse su da ćete ga zvati iPad 3, iPad HD ili iPad 4G, ali ta imena Apple nigdje ne spominje – dapače zovu ga jednostavno “The new iPad“.

Glavna značajka novog modela je novi ekran. Iako je iste dijagonale kao i u prethodnim generacijama (9,7 inča), novi ekran ima neviđeno visoku rezoluciju (neviđenu kod ovakvih uređaja) od 2048×1546 piksela, što znači da pričamo o gustoći piksela od 264 piksela po inaču. Usporedno s ekranom iPhone 4 i 4S pametnih telefona, riječ je o manjoj gustoći piksela (iPhone 4 ima 326 piksela po inču) ali Apple je uz ekran novog iPada ipak ponosno stavio oznaku “retina”, dajući do znanja da je ekran toliko dobar da je u normalnim uvjetima korištenja pojedinačne piksele nemoguće vidjeti golim okom.

iPad 4G

Pored veće rezolucije, Apple je istaknuto i 44% više saturacije, što bi trebalo značiti da će novi ekran prikazivati življe i korektnije boje.

Ispod malo debljeg kućišta naspram iPada 2 (9.4mm naspram 8.8mm), novi iPad skriva modificirani A5 čip nazvan A5X. Unutar njega nalazi se dvojezgreni centralni procesor nepoznatog radnog takta (vjerojatno 1Ghz, kao i u iPadu 2), ali i novi četverojezgreni grafički procesor za koji se trenutno pretpostavlja da je isto Power VR riješenje kakvo smo vidjeli u nedavno izašloj PlayStation Viti. Naravno, novi grafički procesor ovakve snage bio je potreban kako bi se sve aplikacije izvršavale brzo i fluidno pri gotovo apsurdno visokoj rezoluciji novog ekrana. Prvi utisci novinara koji su nakon konferencije isprobali novi iPad govore samo riječi hvale o brzini rada i izgledu slike na ekranu.

Što se igara tiče, ovakav grafički procesor otvara vrata za još grafički impresivnije naslove. Epic Games je na konferenciji predstavio novu igru Infinity Blade serijala – Infinity Blade: Dungeons. Predsjednik Epic Gamesa Mike Capps na pozornici je govorio o nekim novim, naprednijim grafičkim efektima koje su zbog novog hardvera mogli ubaciti u Dungeons. Mike je čak je u jednom trenutku usporedio novi iPad s PS3 i X360 konzolama u kontekstu da je novi iPad sličnih grafičkih mogućnosti. Kako Dungeons izgleda pitate se? Pogledajte trailer!

Namco je također bio pozvan na pozornicu, a predstavili su letačku igru Sky Gamblers: Air Supremacy. I ovdje je poanta bila predstaviti što je u smislu grafike moguće izvesti na novom iPadu. Najfascinantnije u cijeloj prezentaciji je bilo s kojom lakoćom i bez zastajkivanja iPad iscrtava poprilično detaljan teren sa zgradama na tlu koje su stvarni 3D objekti. Pronašli smo jedan gameplay video iz ove igre pa pogledajte sami kako to izgleda ispod.

Stražnja kamera novog iPada sada je rezolucije 5 megapiksela, a uz to povećanje ima i autofokus te automatsku kontrolu ekspozicije. Osim toga, s novom kamerom, koja je dovoljno dobra da ju Apple prozove ‘iSight kamera’, moguće je snimati i FullHD video. Zatim je moguće i editirati taj video na samom uređaju u nadograđenoj verziji iMovie aplikacije. Također, sve Appleove aplikacije su ažurirane kako bi podržavale nativnu rezoluciju novog ekrana, a to uključuje i sve iWork i iLife aplikacije.

Mogućnosti povezivanja proširile su se pa je objavljeno kako je novi iPad 4G LTE uređaj koji podržava HSPA+ veze do 21Mbps te LTE do 72Mbps. Bolji ekran i ostatak nadogradnji crpe i više onog magičnog soka u bateriji ovakvih uređaja, pa je Apple pojačao bateriju novog iPada samo kako bi dobio iste performanse kao i u prijašnjoj generaciji – obećano nam je 10 sati rada (9 sati koristeći 4G). Uz svu tu tehnologiju, Apple je napravio i jedan korak nazad u vidu dizajna – pored toga što je malo deblji, novi iPad je i malo teži od prethodnika – 652g, odnosno 662g za iPad 4G).

Apple ne bi bio Apple da nije predstavio i novi video za prezentaciju mogućnosti novog iPada. Video je već na YouTubeu, a mi ga prilažemo ispod.

Cijena? Ista kao i ona za prethodnu generaciju prije godinu dana. Dostupan u bijeloj i crnoj boji, najjeftiniji model novog iPada koštati će vas 499$ dok će najskuplji 4G-sposoban model s 64Gb prostora koštati 829$. Već od 16. ožujka biti će dostupan po tim cijenama u SAD-u i odabranim EU zemljama, dok će u našu neposrednu blizinu (točnije, Sloveniju i Italiju), doći tjedan dana kasnije – 23. ožujka.

Bitno je za napomenuti kako je zbog novog uređaja Apple spustio cijenu i dalje vrlo sposobnom iPadu 2 koji sada počinje s cijenom od 399$. Nadamo se da će i naše trgovine uskoro ažurirati cijenu iPada 2, a šanse su da ćemo za par tjedana vidjeti i novi model u našim trgovinama po cijeni od oko 3850kn (slobodna procjena). Više detalja o novom iPadu potražite na Apple.com, a tamo možete pogledati i kompletnu jučerašnju prezentaciju.

Je li vas Apple uspio zainteresirati za novi iPad s retina ekranom i novim grafičkim čipom?

FORUM: Apple iPad rasprava

Komentari (3)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!