HCL.HR

Nvidia je najavila BFGD format velikih ekrana za gaming

Zoran Žalac 08.01.2018.   •   5 komentara   •   Tehnologija


Tvrtka Nvidia u suradnji s nizom proizvođača lansirat će posebne uređaje za gamere koji bi trebali spojiti najbolje od monitora i velikih televizora.

acer-bfgd-big-format-gaming-display-angled

Ekrani današnjih monitora za računala duplo su širih dijagonala nego prije dvadeset godina. No, za one koji se igraju na PC-u veličina ekrana nije toliko bitna koliko vrijeme odaziva, frekvencija osvježavanja slike i tehnologije kao što su G-Sync i FreeSync. To su kompromisi zbog kojih jedan gamerski monitor košta otprilike koliko i 4K televizor, koji osim veće dijagonale ima i podršku za HDR te neke druge zgodne stvarčice poput zaglađivanja slike i sl.

Između gamerskih monitora i raskošnih televizora trenutno ne postoji ništa beskompromisno, ali na CES sajmu predstavljeno je nešto upravo takvo. Nvidia to zove BFGD format ekrana, iliti Big Format Gaming Display. Radi se tu o izuzetno sposobnim uređajima koji nisu ni klasični monitori, a ni televizori.

Dijagonala ekrana kreće se od 65 inča i podržava 4K rezoluciju te HDR osvjetljenje, no za razliku od većine klasičnih TV uređaja koje trenutno možete kupiti, BFGD ekrani imat će osvježavanje slike od 120 Hz, što znači da mogu prikazivati igre i na više od 60 sličica po sekundi.

Perverzije ne staju na tome jer BFGD ekrani podržavaju i G-Sync tehnologiju, vrijeme odaziva im je 1ms te imaju integriran Nvidia Shield streamer koji im omogućava pristup uslugama kao što su YouTube, Netflix, Amazon, HBO itd.

bfgd-big-format-gaming-displays-exploded-view

Iako se radi o uređajima namijenjenom za gaming, BFGD ekrani imat će ugrađenu postavku za postavljanje prikaza na 24 Hz, što znači da će biti ugodni i za gledanje filmova i ostalih video sadržaja.

Naravno, ako ste kupovali monitor ili 4K TV, znate da ove pogodnosti nisu jeftine, a za očekivati je da će biti još skuplje u ovakvom spoju. Iz Nvidije za sada nisu htjeli otkriti koliku ćemo količinu love minimalno morati iskeširati za BFGD ekrane, ali računajte da definitivno neće biti za svačiji novčanik. Zna se samo da će ove stvarčice u 2018. proizvoditi tvrtke Acer, Asus i HP, tako da ćete moći birati između različitih modela s različitim postoljima.

Označeno sa: ,

Komentari (5)

  • Dragan[MKD]

    08.01.2018 - 15:20

    Samo Shield uz G-Sync kostaju vise od 300eura, ovo ce ic vise od tisucu bez problema. Koliko daleko se triba sjedeti da bi vidio kako spada na 65inca+? Vjerovatno ne tako blizu kako sto su pokazali u video.

    • AtomicHood

      @Dragan[MKD], 08.01.2018 - 15:37

      Slazem se. Ja bih oslijepio ako bi tako gledao u ovo cudo.

    • moordrak

      @AtomicHood, 09.01.2018 - 01:28

      160 centi dijagonale nije puno. Samo ti se čini. Vjeruj mi, jako brzo se privikneš. Na 84″ npr, sve je ogromno na maloj rezi pa moraš sjediti 3 metra dalje (tv progam se skalira, i to ovisno o hardveraju u tv-u bude gledljivo, naravno, naši seronje emitiraju u prastarom 480p formatu pa je slika očajno loša na tim velikim dijagonalama). Na 2k i 4k, e to je gušt. Svaka dlaka se vidi. 4k HDR izgleda jebenica. Točka je mala, pa možeš sjediti blizu jer ne vidiš grid, a desktop je užasno sitan. Mislim reći, slova i ikone su buhice tako da moraš sjediti blizu. Za igranje, jedno metar, metar i pol. Ova dijagonala o kojoj oni pričaju, 45 centi je aman taman udaljenost 🙂 Kompletno vidno polje je pokriveno ekranom. Predobro.

  • moordrak

    09.01.2018 - 01:03

    E braco. Za ovakav ekran i dijagonalu treba 4k, a ne ove pizdarije što imamo po stolovima. Ovo su trebali već odavno napraviti. Samo cijena neće biti za obične smrtnike. 10k kn i više, garant.

    • afaron

      @moordrak, 09.01.2018 - 10:42

      daj boze da bude ispod 20-30k

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?