HCL.HR

I Nvidia potpisala ugovor s Microsoftom, Xbox stiže na GeForce Now

Josip Klanfar 22.02.2023.   •   10 komentara   •   Industrija videoigara


Nakon što je Nintendo potpisao desetogodišnji ugovor s Microsoftom gdje u slučaju kupnje Activision Blizzarda, Nintendo dobiva CoD igre na svoju platformu. Sada je sličan dogovor postignut s Nvidiom.

Situacija s kupnjom Activision Blizzarda postaje sve napetija, jer Microsoft svima nudi Call of Duty, samo da dobije odobrenje za kupnju. Prvo smo saznali za dogovor s Nintendom, a sada je slična stvar dogovorena i s Nvidiom za njihovu streaming uslugu GeForce Now.

Tako bi igre Xbox produkcije trebale biti dostupne deset godina na GeForce Now usluzi, a Activision Blizzard naslovi ukoliko sama akvizicija bude uspješna. Ako si mislite kako je ekipa iz Microsofta velikodušna ovim ponudama, morate znati da motiv nije samo dati svima da imaju Call of Duty, već ovim potezom pokušavaju uvjeriti tržišne regulatore da neće imati monopol, što je jedna od briga EU komisije.

Microsoftov predsjednik, Brad Smith je izjavio nakon potpisivanja ugovora s Nintendom i Nvidiom: “Današnjim dogovorima sa Nvidiom i Nintendom, dovodimo Call of Duty na 150 milijuna novih uređaja. To će značiti potrošačima i unaprijediti konkurenciju.” Podsjetimo, isti dogovor je ponuđen i Sonyu, ali oni su ga za sada odbili, a je li ovo dovoljan potez za umiriti zabrinute tržišne regulatore, ostaje nam za vidjeti.

Označeno sa: , ,

Komentari (10)

  • Iron666

    22.02.2023 - 08:38

    Indirektno držali monopol ili ne, imati opciju igrati igre na kojoj god usluzi/platformi je ono što je jedino bitno nama korisnicama. Nitko normalan ne želi biti forsiran kupovati nešto ili koristiti nešto radi par igara. Živi bili pa vidjeli, ali moglo bi ovo biti okej za sve nas

    • dragansimic22

      @Iron666, 22.02.2023 - 09:02

      Pogledaj si malo tematiku oko ekonomike monopola, strategije osvajanja tržišta te krajnjih dugoročnih rezultata. Nikad ne ispadne dobro za korisnike, nikad. Slobodno i široko tržište je ono što gura gaming naprijed.

  • dragansimic22

    22.02.2023 - 09:04

    Toliko volim kritizirati Playstation, no kad vidim ovaj Xbox, kao da ne postoji.

  • Cro legend

    22.02.2023 - 11:13

    Za dvije godine kada Microsoft vjerovatno potpuno preuzme trziste, ocekujte svaku AAA igru da ce izaci na Gamepassu koji ce preko noci skociti na 20€ mjesecno i da ce svaka igra imati Denuvo protection, tako da cao piraterijo.
    Dakle konzolaske cijene igrica za vec preskup pc hardver, koji nije slucajno skup, jer ge force now je tu, puno isplativiji(trenutno opet) za high end gaming od kupnje graficke. Nvidiji je isplativije ulagati u ge force now nego u proizvodnju grafickih, isto kao sto je Microsoftu u game pass nego u Xbox i pravljenje vlastitih eksluziva. Ne znam meni se to nikako ne svidja, cijeli koncept mjesecnog placenja za igranje igrica mi je sulud, prije bi imao 2-3 dobrih igrica u Steam libraryu nego imao njih 20 na gamepassu.

    • vragec25cro

      @Cro legend, 22.02.2023 - 13:38

      Ako nisi vezan uz igre jednostavna je računica.Ja na primjer imam preko 300+ igara na steam i u večinu slucajeva ih prešao,na konzolama igre koje želim da imam kupim na disku u kutiji,a koje ne igram s jeftinom opcijom preko gamepassa.Meni ispada nesto ko Netflix/Hbo platim gledam pogledan i ajmo dalje,ili u slucaju igara odigram i ajmo dalje.S pretplatama u gejmingu poceo na Humble bundle s kojim i napunio Steam i vecina tih igara isto ko i na disku skuplja prasinu i necu ih nikafa vise igrati.Svaka pretplata ima svoje prednosti i mane,a na nama korisnicima je da si vidimo sta nam odgovara.Bio sam protiv kupovanja igara sve dok ih mogu besplatno piratizirati,bio protiv Netflixa i slicnoga sve dok imam na piratebay na kraju se promijenio.Meni naprimjer dobra stvar igram jeftino i spreman ici do (30$mjesečno) a igre koje zelim kupim na disku 🙂

    • Dajsikeks

      @Cro legend, 22.02.2023 - 15:58

      Isplativije, sureeee….

    • EmirXbox

      @Cro legend, 23.02.2023 - 17:00

      Brate kupio sam game pass presao sam 4 igre 100% i sacuvao 180e.

  • Payday 4 Dallas

    22.02.2023 - 15:13

    CoD na GF Now?Nice.

  • mamojebac

    22.02.2023 - 16:17

    Fore i forice

  • Strahinja Radonjic

    22.02.2023 - 16:34

    Nisam mislio da ću ikada videti COD na GFN ponovo. Prošli put kad je bio to je bilo za vreme GFN Bete.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?