HCL.HR

Nvidia u Zagrebu predstavila Shield, G-Sync i budućnost svojih GPU tehnologija

ToxarE 07.04.2014.   •   6 komentara   •   Tehnologija


U želji da dodatno povećaju prisustvo na našem tržištu, Nvidia je prošlog petka u zagrebačkom hotelu Antunović organizirala prezentaciju novih tehnologija koje su sada dostupne ili uskoro donose na tržište.

Hrvatski novinari prošlog su petka dobili mogućnost isprobati nove tehnologije iz Nvidije na prezentaciji održanoj u hotelu Antonović u Zagrebu.

Kompanijin direktor korporativnih komunikacija za EMEA regiju, Luciano Alibrandi, otvorio je prezentaciju i naglasio kako se moderna GPU rješenja iz Nvidije ne koriste samo za PC gaming već i za mnoge druge aspekte života. Uz mobilne uređaje pokretane Tegra linijom procesora, GPU rješenja iz Nvidije danas se mogu naći u automobilima, cloud segmentu i mašinama za kompleksne izračune u kontekstu znanosti. Iako nismo saznali ništa novo, spomenut je pritom i intrigantni Pascal – buduća GPU arhitektura koja između ostalog cilja uništiti usko grlo koje danas stvara PCI-E sučelje pri komunikaciji između centralnog i grafičkog procesora.

Igor Stanek, voditelj odnosa s javnošću za mobilne platforme u EMEA regiji, predstavio je novitete u mobilnoj ponudi kompanije. Naglasivši da prijenosnici za gamere doživljavaju porast prodaje, Stanek je popričao o nedavno predstavljenoj GTX 800M seriji GPU rješenja za laptope. Modeli GTX 850M, 860M, 870M i 880M obećavaju ugodno gaming iskustvo na prijenosnom računalu, pri čemu se posebno ističe GTX 850M model jer temeljen na novoj Maxwell arhitekturi. Kao što smo već pisali, cijela 800M serija podržava tehnologiju Battery Boost koja obećava dva puta dulje trajanje baterije prilikom igranja.

Ben Berraondo, voditelj odnosa s javnošću za Geforce brand u EMEA regiji, govorio je o važnosti tehnologija koje poboljšavaju iskustvo igranja uz korištenje Geforce GTX GPU-a. Uz Nvidia GameWorks softverske biblioteke (PhysX, VisualFX), koje između ostalog koristi i Unreal 4 engine, od velike je važnosti i Geforce Experience.

U Zagrebu je najavljeno 2.0 ažuriranje za Geforce Experience koje vlasnici podržanih Geforce GPU-a od danas mogu preuzeti. Ono konačno donosi mogućnost snimanja igara uz ShadowPlay na prijenosnike, ali i bolje kontrole za streamanje na Twitch, mogućnost streamanja igara s laptopa na Shield konzolu te najvažnije od svega – mogućnost snimanja desktopa kroz ShadowPlay. Potonje omogućuje da snimate gameplay čak i iz onih igara koje se pokreću u posebnom prozoru ili u vašem internet pregledniku.

Geforce Experience 2.0 dolazi uz novi Geforce driver verzije 337.50 beta koji obećava do “71 posto brže gaming performanse” u DirectX 11 naslovima.

Nvidia je na zagrebačku prezentaciju donijela i nekoliko Shield konzola, a ubrzo smo saznali da nisu tamo samo reda radi. Iako nismo dobili datum izlaska Nvidijine konzole za našu regiju, dobili smo prvi pogled na nove značajke Shielda koje su od danas dostupne kroz novo softversko ažuriranje. Osim što podržava i najnaprednije Android igre, na Shieldu kroz GameStream tehnologiju, punu postavu fizičkih tipki te podršku za miš i tipkovnicu (spojene preko Bluetootha), možete zaigrati i pune PC igre. Naravno, igre se u tom slučaju pokreću na vašem računalu s Geforce karticom i bežično prenose na Shield, na sličan način na koji to radi PS Vita s PlayStationom 4. Ipak, čini se da je Nvidijina tehnologija ponešto naprednija od Sonyjeve budući da podržava i prijenos u 60 sličica po sekundi i to pri višoj, 720p rezoluciji.

Do sada je ta tehnologija radila na lokalnoj Wi-Fi mreži, ali s današnjim ažuriranjem stiže i podrška za udaljeno streamanje. Ulovite li dovoljno dobru vezu na internet, Shield se može spojiti s vašim računalom, probuditi ga iz sleep moda i omogućiti vam da igrate svoje PC igre čak i kad ste daleko od kuće.

Nvidia Shield - GamePad Mapper

Android igre namijenjene igranju touchscreenom na Shieldu se mogu igrati s pravim tipkama kroz funkciju Gamepad Mapper.


Osim toga, TegraZone aplikacija dobila je redizajn s ciljem da još lakše pronađete najatraktivnije igre za svoj Shield, a redizajnirano je i sučelje Gamepad Mappera, koji dopušta da touch kontrole u određenim Android igrama preusmjerite na fizičke tipke Shielda.

G-Sync je Nvidijina tehnologija koja omogućuje minimalan input lag i fluidnost prikaza slike na monitoru dok rješava problem deranja slike bez upaljenog Vsynca. Osobno sam pričao o problemu tearinga u nedavnom video prikazu Titanfalla gdje je problem deranja slike posebno naglašen. Upravo zato u toj igri najbolje se vide beneficije korištenja G-Synca, no Origin se odbijao spojiti na Titanfallove servere na demonstraciji u Zagrebu pa smo se morali zadovoljiti prikazom specijaliziranog tech demoa.

Nvidia Shield - GamePad Mapper

G-Sync monitori spojeni na računala s posebno dizajniranim kućištima iz BitFenixa.


Nvidija je u Zagreb donijela dva monitora s G-Syncom, a razlike između korištenja klasičnog Vsynca i nvidijine tehnologije itekako su vidljive. Dok Vsync eliminira neugodan efekt deranja slike, on u isto vrijeme često prepolovljava framerate pa fluidnost prikaza pati. G-Sync s druge strane efektivno uklanja screen tearing, ali budući da se framerate igre konstantno sinkronizira s osvježavanjem slike na monitoru, dobiva se također i znatno fluidniji prikaz.

Komentari (6)

  • HistorixCRO

    07.04.2014 - 21:07

    e da sam bio tamo uhhh

  • l)oolvl

    07.04.2014 - 23:37

    bome su inovativni, jedino čekam kad će se sjetiti staviti fan speed i prikaz temperature u control panel :S

  • BerkutOPz

    08.04.2014 - 01:07

    amd mantle je buducnost 😀

  • Disc0

    08.04.2014 - 07:58

    Pa sta ima shield u eu za kupit?

    • Ementaler

      @Disc0, 08.04.2014 - 08:00

      Nope, spomenuto je i u vijesti zapravo.

    • Disc0

      @Disc0, 08.04.2014 - 13:54

      A je stvarno, procitoa napreskoke pa nisam ni skuzio, pa to je vani izaslo pred skoro godinu dana, a u EU jos nista, neznam sto su uopce to predstavljali…valjda da popune konferenciju s necim…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?