HCL.HR

Objašnjene su četiri razine kompatibilnosti igara za Steam Deck

Zoran Žalac 19.10.2021.   •   9 komentara   •   Industrija videoigara, Tehnologija


Valve je pokrenuo Deck Verified inicijativu kojom će se pobrinuti da vlasnici Steam Decka imaju što bolji uvid u kompatibilnost sadašnjih i budućih igara s tim uređajem.

Nikad se u povijesti Steama igre objavljene na Steamu nisu posebno obilježavale i prilagođavale za jedan uređaj. To će se promijeniti ove godine jer Valve lansira prijenosni mini-PC zvan Steam Deck, a za isti su osmislili novi sustav verifikacije igara zvan Deck Verified.

Provjera kompatibilnosti igara sa Steam Deckom vršit će se na četiri razine: prema sustavu kontrole, ekranu, podršci za sustav te ugodnosti korištenja. Gledat će se tako ima li igra podršku za kontroler, podržava li minimalnu rezoluciju 1280×720, podržavaju li njezina anti-cheat rješenja Linux/Proton, ima li igra launcher ili nešto što se ne može upravljati kontrolerom i sl.

Igre će isto tako imati četiri razine kompatibilnosti: Verified, Playable, Unsupported i Unknown. Verified je razina na kojoj igra radi idealno na Steam Decku. Na Playable razini igra se može igrati, ali igrač mora sam podesiti kontrole ili nešto sl. Unsupported su igre koje nisu podržane, na primjer VR naslovi. Unknown kategorija pripada igrama čija kompatibilnost nije još testirana.

Ove će se informacije vidjeti na Steamu gdje god ga koristili. No, ako Steam koristite na Steam Decku, onda će prvi tab Steam Storea prikazivati samo igre s punom verifikacijom. Bit će to tzv. “Great on Deck” tab, dok će sve ostale podržane igre biti izdvojene u drugim kategorijama.

Iz Valvea najavljuju da planiraju testirati većinu igara na Steamu prije izlaska Steam Decka, što je ogroman posao jer Steam broji preko 50 tisuća naslova. Testiranje će se nastaviti i s budućim igrama koje budu izlazile, no ako se Steam Deck pokaže uspješnim onda će Valve imati manje posla jer će developeri sami htjeti optimizirati svoje igre za taj uređaj.

Označeno sa: ,

Komentari (9)

  • Moonlight22

    19.10.2021 - 10:36

    Ovo zvuči vrlo, vrlo dobro i efikasno. Lijepo je vidjeti da se Valve trudi oko ovoga. Mogla bi je možda čak i kupiti!

  • Kralj Budala

    19.10.2021 - 10:40

    Teška srca i uz prisilu vatrenim oružjem se javljam na ovaj težak posao testiranja igara za SD. A ako baš moraju neka mi pošalju dva – tri steamdeck-a i otključan library pa tko preživi igrat će.

  • ajdin_sa

    19.10.2021 - 13:39

    Zorane, kojeg datuma zna li se izlazi deck? Mada ja msm da je ovaj deck najbolje za igre tipa football manager i rts igrice nipošto za nešto više

    • ILoveGaming

      @ajdin_sa, 19.10.2021 - 13:49

      Nasmijali ste me do suza cijenjeni i dragi kolega ajdin_sa. Nagrađujem vas lajkom.

    • ajdin_sa

      @ILoveGaming, 19.10.2021 - 15:29

      Hoćete da kažete da će deck moći iznijeti ijednu jacu igricu kvalitetno ?

    • Chara

      @ajdin_sa, 19.10.2021 - 14:41

      i možda za indie igre te AAA igre stare 8-10 godina i više.

    • ILoveGaming

      @Chara, 19.10.2021 - 14:51

      Vi ste još zesci pacijent draga milostivo i cijenjena kolegice Chara.

    • JCD-Bionicman

      @ajdin_sa, 20.10.2021 - 22:08

      Trolleraja na maxeraja

  • Fenner

    20.10.2021 - 12:12

    Jako zanimljiva igračka…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?