HCL.HR

Osnivaju se “Olimpijske videoigre” – Gran Turismo postaje olimpijski sport


Prije Olimpijskih igara u Tokiju održat će se prve “Olimpijske videoigre” – odnosno Olypmic Virtual Series, natjecanje u virtualnim sportovima.

Međunarodni olimpijski odbor danas je najavio organizaciju prvog olimpijskog događaja u igranju videoigara. Takozvane Olimpijske videoigre iliti Olympic Virtual Series prvi su korak u integriranju videoigara pod nove discipline Olimpijskih igara. Za sada je to odvojeno natjecanje koje će se održati neposredno prije Olimpijskih igara u Tokiju, ali je prvo takvo službeno natjecanje koje je odobrio Međunarodni olimpijski odbor. Točnije rečeno, prvi olimpijski događaj koji nema veze s fizičkim sportovima.

Zasigurno se pitate što će se igrati na toj “gaming olimpijadi”. Da pogađate, vjerojatno nikad ne biste pogodili. Za sada su to isključivo virtualni sportovi, odnosno sportske videoigre. I to ne sportovi koje bi vam prvi pali na pamet nego: bejzbol, biciklizam, veslanje, jedrenje i – automobilizam.

Možda biste pomislili da će se na virtualnom natjecanju u bejzbolu igrati Sonyjev MLB the Show, no i tu biste bili u krivu – predstavnik te discipline bit će Konamijeva igra eBaseball Powerful Pro Baseball 2020. Biciklizam će predstavljati Zwift, MMO igra koja se igra sobnim biciklima. Jedrenje će se igrati preko simulatora Virtaul Regatta, a veslanje će biti otvorenog formata. Jedino automobilizam ima donekle poznatog predstavnika – Gran Turismo serijal.

Dakle, Gran Turismo je sada olimpijski sport – što je interesantno jer automobilizam nikad ranije nije bio dio Olimpijskih igara bilo kakvog oblika. Prema riječima tvorca Gran Turisma, Kazunorija Yamaushija, igra je odabrana što znači da je postojao proces eliminacije, odnosno procjene koja je igra najbolji predstavnik svog sporta.

To nas dovodi do interesantne spoznaje – jednoga dana olimpijskim će sportom biti proglašena FIFA ili eFootball PES – i bit će interesantno vidjeti na čiju će stranu stati organizatori najstarijeg natjecanja na svijetu. U budućim izdanjima Olympic Virtaul Seriesa očekuje se proširenje disciplina sportovima nogometa, košarke, tenisa i taekwondoa.

Dakle, neminovno je da će igranje videoigara biti dio Olimpijskih igara – ali sada je jasno da to neće biti nasilne igre poput PUBG-a ili League of Legendsa već igre koje su vezane uz sportove kojima se možemo baviti i u stvarnom svijetu. Ideja je da se time potiče daljnji razvoj sportova i u fizičkoj i u virtualnoj formi, a zanimljivo je da će iza svega toga biti ideja natjecanja putem interneta jer će se sudionici OVS olimpijade natjecati iz udobnosti svojih domova.

Nadamo se samo da imaju nizak ping.

Komentari (10)

  • Dragan[MKD]

    22.04.2021 - 15:59

    eBaseball je glupost, nije uopće realistična kao The Show, valjda je Konami I Nintendo povukli neku vezu.

  • marko1106

    22.04.2021 - 16:10

    Vratio sam se na PES. Gameplay bolji od Fife sigurno. Bar u ovoj generaciji. A olimpijske igre tocno se vidi da su birali ljudi koji nemaju veze sa virtualni igrama. Dugo vec ne igram MOBA igre, ali bi ili Dota ili LOL morale biti prioritet u ovakvom natjecanju.

    • Mihael5555

      @marko1106, 22.04.2021 - 18:44

      Ko je pito?

    • marko1106

      @Mihael5555, 22.04.2021 - 20:57

      Nije se skito.

    • PppPP

      @marko1106, 22.04.2021 - 21:06
  • PppPP

    22.04.2021 - 21:03

    eBaseball Powerful Pro Baseball 2020, najgore ime igre ikada

    • PoisonNoR

      @PppPP, 23.04.2021 - 08:00

      jesi čuo za prethodnik Rocket League-u, Supersonic Acrobatic Rocket Powered Battle Cars? E to je najgore ime igre ikada…

    • PppPP

      @PoisonNoR, 23.04.2021 - 11:31

      Jesam. Al to je namjerno tako. Ovi su ozbiljni sa nazivom.

  • Topsi

    23.04.2021 - 09:49

    Evo za sve koji ne znaju imaju grupu na Facebooku pa se mogu pridružiti GTHR zajednici, te sudjelovat u svakodnevnim eventima i super zabavi uz Gran Turismo

  • Arthur

    23.04.2021 - 21:07

    Čuo sam da se razmatralo o ovome i mogu reći da je samo bilo pitanje vremena kada će doći do ovoga. Još plus to što je nastupio covid-19 i ovo im taman došlo kao fina alternativa a i već je samo po sebi sve prihvaćenije u svijetu. I bilo je za očekivati da ćemo vidjeti samo sportske igre a ne nasilne i druge igre. Naravno da ćemo vidjeti prave sportove a ne sada dotu, lol ili warzone koliko god bile dobre igre. Samo se čeka kada ovo neće biti odvojeno natjecanje od prave olimpijade. Čini mi se da nije daleko od toga koliko god ovo ne smatram pravim sportom i sam volim gejmati. Ali kao što sam spomenuo. E sportovi se sve više prate i u njih se ulaže, a gdje se god ulaže tu ima novca i interesa. Samo čekam kada budemo imali naših predstavnika u gran turismu. To ću drage volje gledati.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?