HCL.HR

Otkriven konačni Wii U Gamepad i novi Wii U Pro kontroler

Igor Belan 04.06.2012.   •   21 komentara


Nintendo Direct video prezentacija otkrila nam je konačni izgled Wii U kontrolera koji se službeno zove Wii U Gamepad i iznenadila nas s predstavljanjem alternativnog Wii U Pro kontrolera.

Kao što smo najavili i na forumu uživo popratili, točno u ponoć Nintendo je održao svoju pomalo iznenadnu Nintendo Direct video prezentaciju dan prije svoje centralne E3 press konferencije.

U videu trajanja 30 minuta otkriven nam je tako konačni izgled Wii U tablet kontrolera, a predsjednik Nintenda Satoru Iwata objasnio je kako mu je službeno ime Wii U Gamepad. Baš kao što je procurena fotografija otkrila prije par dana, konačni dizajn kontrolera ima prave analogne gljive, a u ovoj video prezentaciji otkriveno je da iste mogu poslužiti i kao tipke kad se pritisnu.

Nintendo Wii U Gamepad E3 2012

Iako smo o prototipu Wii U Gamepada prikazanom prošle godine na E3-u čuli samo riječi hvale u vidu ergonomije, Nintendo je objasnio da je ovaj redizajn napravljen s još boljom ergonomijom na umu. Dizajnerske odluke poput suptilnog pomaka analognih komandi bliže rubovima Gamepada koji je sada malo duži te zakrivljene poleđine kontrolera s ‘gripovima’, trebale bi omogućiti da je kontroler ugodan u rukama i nakon vrlo dugih gamerskih seansi.

Nintendo Wii U Gamepad E3 2012

Također je otkriveno da ćemo putem ekrana osjetljivog na dodir i nove TV tipke moći upravljati samim televizorom u maniri “daljinskog” putem samog kontrolera i to koristeći infrared tehnologiju.

Nintendo Wii U Gamepad E3 2012

Najavljeno je i kako će konzola dobiti alternativni kontroler bez ekrana osjetljivog na dodir, tzv. Wii U Pro controller. On pak izgleda kao da su Pro kontroler za Wii i standardni Xbox 360 kontroler dobili dijete.

Nintendo Wii U Pro Controller E3 2012

Konačni Wii U Gamepad uistinu ima podršku za NFC tehnologiju kako se najavljivalo. Ista će omogućavati da prave fizičke objekte skeniramo putem kontrolera i ubacimo u određene igre. Mali pravokutnik ovalnih robova ispod D-Pada s koristiti će se upravo za to skeniranje.

U posebnom video prilogu prikazan je i čovjek (čitaj: loš glumac) kako drži crni Wii U Gamepad, što je potvrdilo ne samo da postoji crni kontroler, već i crna Wii U konzola.

Nintendo Wii U Pro Controller E3 2012

Konačna verzija kontrolera ima naravno i sve otkriveno još prošle godine – kameru, žiroskop i ‘motion sensor’, kao i stereo zvučnike te mikrofon.

Kako vam se sviđaju ove promjene? Podsjećamo vas samo da je ovo bila kratka, uvodna video prezentacija te da će Nintendo održati svoju veliku E3 konferenciju sutra u popodnevnim satima. Sve vezano uz Nintendo na E3-u možete pratiti i komentirati s nama u ovoj temi na našem forumu.

E3 PODFORUM: Nintendo na E3 sajmu – prijenosi i komentiranje konferencija

Komentari (21)

  • kaisersephirot

    04.06.2012 - 09:01

    meni je koncept novog Wii nezanimljiv, nadam se da će me razuvjeriti sutra

    • Ementaler

      @kaisersephirot, 04.06.2012 - 09:12

      Iskreno, trenutno ne mogu ni zamisliti ništa bitno drugačije… ništa naprednije od koncepta ovakvog kontrolera. Kako će to izgledati u praksi tek treba vidjeti, ali da je nakrcan praktičkim svom tehnologijom primjenjivom uopće u kontekstu jednog kontrolera za videoigre… to je istina i u teoriji ne zvuči mi uopće loše. Kada se eventualno PS4 i X720 najave, nekakav drugačiji koncept kontrolera od ovih koje guraju već drugu generaciju će morat predstaviti, pogotovo ako Wii U uspije naviknuti ljude na neke potencijalne komoditete Wii U Gamepada.

    • kaisersephirot

      @kaisersephirot, 04.06.2012 - 09:34

      nije problem u tehnologijama, već u zasićenosti tržišta. po meni Wii ne donosi ništa revolucionarno što bi me potaklo da ga kupim.
      zapravo, Wii U Gamepad je neka vrsta tableta (internet, akcelerometar, NFC, touchscreen) i naprosto prati dosadne Apple trendove (nikada mi neće biti jasni ovi tableti)

    • Ementaler

      @kaisersephirot, 04.06.2012 - 09:43

      E vidiš, to je problem koji bi se mogao predstaviti Nintendu – to kako razlučiti kod masa da ovo nije tablet, jer samo mi koji pratimo ovo malo "žešće" kužimo o čemu se tu radi. Jer Wii U Gamepad nema veze s tabletima. Gotovo nikakve. To je kontroler za konzolu. Jako napredni kontroler, ali ništa više. I može raditi samo u blizini konzole – tj. namijenjen je kućnoj upotrebi. U smislu procesiranja sadržaja sama Wii U konzola obavlja najveći dio posla i samo streama sadržaj na ekran kontrolera.

    • kaisersephirot

      @kaisersephirot, 04.06.2012 - 09:51

      razumijem ja koncept i da na gamepad se samo streamaju podatci s konzole, no svejedno… nekako se grozim igranja igara na mobitelima i tabletima upravo zbog tog touch ekrana i ergonomije. Bez obzira koliko oni tvrde da je ovaj uređaj ergonoman, ne vjerujem da se može ni blizu usporediti s Xbox 360 kontrolerom.
      zadnja kućna kozola koja mi je se svidjela (i koju sam posjedovao) bio je n64, ovo ostalo poslije toga po mom mišljenju je sve lošije i lošije

    • Ementaler

      @kaisersephirot, 04.06.2012 - 10:04

      Ne razumijem poantu komentara iskreno – touch screen nije tu za primarno kontroliranje igara – dupli klikabilni analog stickovi su tu, D-pad i sve ostale tipke koje imaju ostali kontroleri također… a touch ekran samo proširuje te klasične mogućnosti kontrole. Primjerice, umjesto da pauziraš igru, vidiš mapu ili nekakav inventory odmah na ekranu i ne moraš D-padom selektirati neki item iz inventorya i potvrditi selekciju A tipkom, nego čisto jednim potezom napraviti 'tap' na ekranu i izabrati nešto iz nekakvog inventorya.

  • kaisersephirot

    04.06.2012 - 10:17

    opet se nismo razumjeli- razumijem da touch screen ekran nije primarno sredstvo za upravljanje, no svejedno mi se ne sviđa to da imam nešto tako krhko pod rukama dok igram.
    Ono, situacija da u žaru igre mašem s kontrolerom i on ispadne i razbije se ekran….
    vjerovatno ima gorilla glass, no svejedno mi se to nekako ne sviđa, moram ga držati ko kap vode na dlanu, umjesto da se uživim u igru

    • Ementaler

      @kaisersephirot, 04.06.2012 - 10:44

      Dobro da, taj argument sam čuo od nekih ljudi kad je koncept prošle godine predstavljen. Ima nešto možda u tome da se bojiš da ga ne oštetiš dok igraš, ali ne znam koliko je taj "strah" baš opravdan – povedeni tom logikom, handheld konzole općenito bi isto mogli prozvati promašenim konceptima jelda? 🙂

    • kaisersephirot

      @kaisersephirot, 04.06.2012 - 10:57

      da, ali u handheld konzolama nije potrebno mahati sa njima da bih nešto postigli u igri 😉
      samo se sjeti koliko je nezgoda bilo s Wiijem i razbijenim ekranima dok nisu počeli koristiti zaštitne narukvice, što će nam ovdje trebati, zaštitne rukavice ili 😀

    • Ementaler

      @kaisersephirot, 04.06.2012 - 10:59

      Pa nije ni ovdje neko "mahanje" potrebno. Nije to Wiimote… Ista razina "mhanja" je ovdje potrebna kao i u određenim Vita i 3DS igrama koje koriste gyro ili akcelerometar.

    • kaisersephirot

      @kaisersephirot, 04.06.2012 - 11:03

      mislim da ne, na handheld je potrebno lagano pomicanje u jedu stranu, eventualno shake, dok mi se ovdje čini s puno više motion igranja.
      Normalno, ovo je moje razmišljanje, puno više detalja i načina igranja ćemo vjerovatno vidjeti na e3 konferenciji, ugl nadam se da griješim, al očekivam da nintendo i nije uveo toliko novoga da sa zastarijelom grafikom može konkurirati. ponavljam, osobno mišljenje 😉

    • ThOr VeLikI

      @kaisersephirot, 04.06.2012 - 20:38

      zastarjela grafika? VTF…????? na cemu si…… 😀

  • Gospodar Svemira

    04.06.2012 - 11:19

    Zanimljiva rasprava dečki, ali dok ne uhvatiš kontroler u ruke i zaigraš ne može reći koliko je dobar/loš. Probati pa onda prosuditi. Meni se na prvu loptu nije nešto sviđao, ali sad mi i ne izgleda tako loše.

    • kaisersephirot

      @Gospodar Svemira, 04.06.2012 - 12:55

      ma nisam ja rekao da nije dobar, nego sao da sam skeptičan na prvu ruku kada vidim ovo…
      ja sam uvijek za zdravu konkurenciju i što više dobrih konzola 😉

  • Mileni

    04.06.2012 - 11:56

    Nemam nista protiv touch screena ukoliko ce isti posluziti za minimape, inventory i sl. kako je ovdje vec napisano. No ovaj kontroler mi djeluje preglomazno i pretezak. Ukoliko je stvarno takav, kako igrati par sati u komadu? Krenut i teretanu i bildati? Isto tako, igranje nogometa i sl. igara cesto znaci razbijanje kontrolera. Barem kod mene i moje ekipe. Razbiti ovo mini cudo znaci pun k love 🙂

  • movie

    04.06.2012 - 12:19

    Ovo će biti žešći flop na tržištu… do sada su opstajali izrazito nižom cijenom od konkurencije a kda je konkurencija došla cijenom blizu njih nestali su s tržišta.
    Sada bu imali najskuplju konzolu na tržištu pa da vidim kako bu se to prodavalo jer je do sada bila spika na originalnosti i igrivosti a ne na cijeni iako ja tvrdim da je i do sada uspijeh počivao samo na cijeni. Evo nešto novog s najvećom cijenom pa da vidimo kako će to tržište prihvatiti…

  • bombajstampa

    @valjo98, 04.06.2012 - 12:28

    čitao sam negdje da je ustvari poprilično lagan. ergonomija, ili ugodno igranje kroz duže seanse također ne bi trebali pretstavljati problem poznavajući kako to nintendo radi sa kontrolerima za kućne konzole do sada. koncept pada nije preuzet od applea, prema nintendovim tvrdnjama, nego je nastao prije pojave i popularizacije istih. nintedno je samo ustrajao u konceptu koji je, naravno, razvijan godinama. veliki N gura nove naćine igranja što je oduvijek i radio… ustvari, kontroleri kakve danas poznajemo su gotovo u potpunosti nintendovo maslo: koncept (nes), analogni (n64), rumble feature (n64), popularizacija motion kontrola (wii)..

  • bombajstampa

    @valjo98, 04.06.2012 - 13:00

    osim toga, tu je i wii u pro kontroler (izgleda moćno:))) koji će vjerujem biti ponuđen kao alternativa ili primarni naćin igranja nekih igara ako za to bude osnove

  • Ementaler

    @valjo98, 04.06.2012 - 13:26

    Ma kao primarni način igranja ne vjerujem da će biti ponuđen. Ipak je to dodatna investicija koju ne želiš platiti za pojedinu igru, a obični Wii U gamepad ima sve što ima i Pro, dapače – ima još više. Iskreno, za tim Pro kontrolerom ne vidim ni neku potrebu. Više mi to vuče možda na marketinški trik za one skeptike koji misle da je tablet kontroler prevelik ili pretežak.

  • bombajstampa

    @valjo98, 04.06.2012 - 14:55

    sad kad bolje razmislim, stvarno nema neke logike. možda si u pravu, to sa skepticima:)

  • bombajstampa

    @valjo98, 04.06.2012 - 12:32

    navodno će cijena biti u rangu wii-a kada se pojavio na tržištu, pa ne vidim tu problem. navodno je to 300 dolara, ili 300 evra u europi, kada svane. ipak, to je gornja granica koju ne bi trebali, i neće prijeći

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?