HCL.HR

Otkrivene su AR naočale Magic Leap One

Zoran Žalac 20.12.2017.   •   23 komentara   •   Tehnologija


Startup tvrtka Magic Leap u koju su novac investirali Google, Alibaba i brojni drugi giganti danas je otkrila svoj prvi proizvod.

magic leap one

Ovo što vidite gore možda je prva velika platforma proširene stvarnosti i potencijalno nova platforma za gaming. No, ovo što vidite gore možda je i jedan veliki promašaj koji možda bude neshvaćen i brzo zaboravljen. Proizvod je to koji se zove Magic Leap One i predstavlja naočale za proširenu stvarnost… koje se vežu s nosivom računalnom jedinicom.

Rezultat je to sedmogodišnjeg, iznimno tajnovitog rada kojega su financirali brojni investitori, uključujući Google koji je sličnu ideju već imao sa svojim Google Glassom. Tvrtka Magic Leap tako je uspjela prikupiti skoro dvije milijarde američkih dolara bez da su uopće otkrili na kakvom točno proizvodu rade.

Magic Leap One platforma sastoji se od tri dijela – Lightweara (naočala), Lightpacka (mini-računala) te Controla (daljinskog upravljača). Cijena tih uređaja nije još otkrivena, no očekuje se da će isti krenuti u prodaju 2018. godine.

magic-leap-one

Naočale imaju nekoliko senzora na sebi i u stanju su detektirati površine i predmete te napraviti digitalnu rekonstrukciju istih. Imaju četiri ugrađena mikrofona i šest eksternih kamera. Lightwear također ima ugrađene zvučnike koji simuliraju udaljenost zvuka tzv. soundfield metodom.

Naočale se spajaju kabelom na Lightpack, malo prijenosno računalo s baterijom, nalik nekadašnjim discmanima, koje možete zakačiti za sebe – na džep, remen i sl. Iz Magic Leapa kažu da je ovo mini-računalo dovoljno snažno da prikazuje 3D modele u proširenoj stvarnosti, no konkretne specifikacije hardvera nisu spremni otkriti.

Kontroler se bazira na velikom touchpadu za palac i nema mnogo tipki koje bi se mogle iskoristiti za igranje nešto ozbiljnijih igara.

Označeno sa:

Komentari (23)

  • baDarmageddoN

    20.12.2017 - 19:22

    Ne bi to nikad mogao uraditi stvarnim mačićima ali ovakvi prvi mačići se fakat bacaju u vodu. 2 milijarde dolara za razvoj? Vau. Ne znam kako oni planiraju doći barem na nulu.

    • crolink07

      @baDarmageddoN, 20.12.2017 - 21:52

      Ti ćeš to prvi kupiti a onda povraćati po portalu kako je to tehnološko ludilo.U gornjem opisu naočala samo je izostavljeno da je napajanje riješeno revolucionarnom novom metodom,spajanjem kabela u guzicu nositelja.

    • baDarmageddoN

      @crolink07, 21.12.2017 - 06:19

      Tebi je očito jako teško u životu. Žao mi te više…

    • crolink07

      @baDarmageddoN, 21.12.2017 - 08:11

      Pa moraš priznati da ćeš s AR ML One bolje izgledati nego s PSVR. Još ako tvrtka prikupi dodatnu milijardu pa doda i vibraciju ( ako napajanje riješe drugačije ),volio bih vidjeti kako to izgleda na tebi?

    • baDarmageddoN

      @crolink07, 21.12.2017 - 08:57

      Ja ću kupiti AR zbog igara kakve je dolje naveo korisnik marjanovicut. Samo ne ovu generaciju. Imam prvi gen VRa koji mi je dobar sa svim manama i vrlinama a neka drugi budu investitori za AR. Kod VRa se rade kul stvari, MS je nedavno predstavio svoj potencijalni headset koji eliminira mnoge probleme sa trackingom i nemogućnosti prikazivanja stvarnog prostora u trenutnim headsetovima. Mislim, ne znam koliko to tebe stvarno zanima da imamo napokon neki pametniji razgovor ali ono…ja ću pokušati biti čim ozbiljniji. A imam velike nade za PS VR2. Jako velike. Ogromne čak.

    • crolink07

      @baDarmageddoN, 21.12.2017 - 09:39

      I ja

    • baDarmageddoN

      @crolink07, 21.12.2017 - 09:39

      Majke mi…opet ne znam dal zajebavaš ili si ozbiljan 😛

    • crolink07

      @baDarmageddoN, 21.12.2017 - 09:42

      Ja sam uvijek ozbiljan osim kad se zajebavam

    • baDarmageddoN

      @crolink07, 21.12.2017 - 10:37

      Znači…rijetko

    • funky0308

      @baDarmageddoN, 21.12.2017 - 10:39

      Treba pricekati i vidjeti sto su napravili. Gledajuci tko su investitori, sumnjam da ce im biti problem financirati ovaj projekt i dalje ako se vidi da sve skupa vodi negdje. Sumnjam da investitori nisu znali o cemu se radi j da su bas na pamet davali silne milione i milijarde, tako da vjerujem da ce se financiranje i nastaviti. Pa de pogledajte tko je ovo financirao?! Prepoznali su ideju i krenuli u financiranje. Meni ideja ne izgleda uopce lose, mali PC koji upravlja svime stvarno nije problem staviti negdje na sebe i nositi ga tako, bolje i to nego nego hodati “zatvorenih ociju” po sobi prepunoj kablova. Ja cekam i dalje, za sada mi ni VR ni AR ne uljeva dovoljno povjerenja, odnosno proizvodi oko VRa i ARa ali neka se radi i dalje i dobro je da se nije sve stavilo na strane kao propali projekt. Samo neka rade dalje. Danas se PSVR da nabaviti za 1500kn i to u trgovini. Vec sada je sve skupa poprilicno dostupno i to je pravi put. Cim se pojavi vise softwarea, biti ce jos bolje.

    • baDarmageddoN

      @funky0308, 21.12.2017 - 11:15

      Dolaze i igre laganini. Velim…ovo što je MS nedavno prikazao je odličan put za dalje. A za ovu ideju…ne znam koliku snagu bi taj “pc” trebao imati da radi zamišljeno. Nekako ne vjerujem dok ne probam. A pošto dolazi sljedeće godine možda bude negdje moguće testirati.

    • funky0308

      @baDarmageddoN, 21.12.2017 - 21:15

      Cijenim vas skepticizam kolega ali ako pogledamo sta onaj toster nazvan PS4 radi sa dobro osmisljenim VRom bez problema mogu povjerovati i u snagu ovakve kutijice. Nemojte zaboraviti kada je PS4 izasao, a cak i obicni PS4 vrti VR naslove bez problema (dobili smo info obojica ovdje ako se sjecas). Danasnja tehnologija u rukama onih koji znaju sto rade moze napraviti i manju “kutijicu” . Dizajn naocala necu komentirati, kazu da ima dosta mladje populacije ovdje i da nije lijepo kada prostacimo 😀

    • baDarmageddoN

      @funky0308, 21.12.2017 - 22:00

      Side by side se vidi razlika, Igor je samo rekao da Pro nije nužan za VR. I to je tako. Ali je preporučen iz razloga, jasno. Pitanje je i što točno ta mala kutijica radi i kako radi…o tome možemo samo špekulirati. AR je širok pojam kao takav. Ali da mi golica maštu…jako golica. Dizajn je…jadan? To si želio reći? Makar malo podsjeća na wall-ejeve okice pa je i simpa. Makar se ne vidim sa time van kuće. Mislili bi svi da sam puko ko kokica.

  • Apocalypse4987

    20.12.2017 - 19:27

    moram im priznat da najbolje izgledaju od svih dosadašnjih proizvoda

  • mirko1286

    20.12.2017 - 20:19

    slazem se,mislim da od ovoga nece nista bit

  • Sackboy

    20.12.2017 - 21:24

    Iskreno ne vidim gaming budućnost u proširenoj stvarnosti jer bilo kakva ozbiljnija igra bi zahtjevala baš specifičan okoliš da bi AR valjao (barem tako ja mislim). Čak ni VR koji je puno jednostavniji za gaming se ne probija baš najuspješnije.

    • marjanovicut

      @Sackboy, 20.12.2017 - 23:51

      Pa ne mora svaka igra biti Dark Souls ili GTA. Mogle bi se oziveti sjajne igre AR-om. Npr iz mladjih dana neke Pokemon ili jos bolje Yu-Gi-Oh koji svakako zaradjuje brdo novca i na obicnim plasticnim karticama, a ovo bi bilo savrseno za tematiku njihovog animea, razne kartaske igre bi bile lepse u AR-u. Mnogi od nas to ne bi igrali ali bi to donelo visoke prihode bar u istocnim zemljama.

    • PppPP

      @Sackboy, 21.12.2017 - 00:11

      ima jedna vrsta igara koju bi svatko volio isprobat, if you know what i mean 🙂

    • baDarmageddoN

      @PppPP, 21.12.2017 - 06:19

      Hahaha

    • moordrak

      @Sackboy, 21.12.2017 - 12:46

      Slažem se. Ne vidim ove uređaje prvenstveno kao hardver za prezentaciju igara već u nekoj drugoj roli. Recimo za dizajn ili prikaz tehničkih nacrta u 3d grid modelu, za prikaz nekog definiranog prostora, u zdravstvu za recimo prikaz dubinskih skenova tijela ili slično. Mogu zamisliti fly-out dijagrame i prezentacije nekih proizvoda na ovome. Također, mogao bih ovo zamisliti kao nekakav dodatni “hud” da tako kažem, u vožnji recimo. Pada mi napamet Minority report i ona Starkova “hologramska” igračka. Takvo nešto. Isključivo igranje, ne baš.

  • Vaas FU SEHCTIB

    21.12.2017 - 00:10

    Veoma dobro ukomponirane naocale..? Pristaju mu s obzirom na cjelokupni oblik glave…a i ujedno asocira na The Weekenda s obzirom na tematiku.. Slucajnost ili?
    Teorija: The Weeknd je jedan od investitora sedmogodišnjeg tajnog projekta. Naime cak je bio toliko velikodusan da je javnosti davao hintove kroz svoje pjesme i spotove istih; jos prije 2 god. od svoje pjesme : I can’t feel my face- cini se kako je onda stavio naglasak na problem tezine.
    Potom pjesme:
    I feel it coming- o da, projekt je napredovao ocekivano prema planu bez nekih vecih prepreka,
    Starboy- Starboy tj. Male slut- samo govori o kvaliteti koju donosi projekt bivan stavljen u ispitivanje podesenih postavki; a tek kad bude dostupan javnosti?easy treesome?

    • Vaas FU SEHCTIB

      @Vaas FU SEHCTIB, 21.12.2017 - 00:14

      Mozda ce onda Petra tek biti zadovolj(e)na pa se nece zaliti?

  • moordrak

    21.12.2017 - 10:54

    AR naočale su u osnovi vrlo jednostavan uređaj. Slika se umeće u vidno polje optičkim putem koristeći najobičniju refleksiju od nekakve poluprozirne površine pa imamo dojam kako slika “lebdi” na određenoj udaljenosti od nas. Zanimljiv je hardver koji generira tu sliku (a o njemu nisu rekli apsolutno ništa) i optički dio priče, dakle koliki je kut vidljivosti, kod koje jačine svjetla ovo možemo koristiti, o kojoj rezoluciji govorimo i slično. O tim bitnim detaljima nisu spremni razgovarati. Zanimljivo. Sve ove ostale gluposti sa kamerama i mjeračima dubine prostira su otprilike kao da nosim Kinect na glavi. Pretpostavljam da će za ovo na*izditi cijenu od par k$ po komadu. Nabijem ih. Google se dobro prosro sa google glassom koji je u osnovi trebao biti AR uređaj za raju, ali onda su ga povukli i odustali od cijele “javne” priče jer nisu mogli utrpati sav potreban hardver u dizajnerske, jedva vidljive naočale. Samo za pro uporabu. Postoji još nekoliko ovakvih uređaja ali cijene su za se u*rat i niti jedan AR gadget nije nešto posebno uspio. Dok ne vidim ovo u masovnoj prodaji, za mene je ovo samo SF-tech demo. Previše je bilo kickstarter projekata u kojima su se samo prale pare, a od proizvoda ni p. Ne vjerujem više nikome ništa.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?