HCL.HR

Otkriveno je koliko je Microsoft platio da Cooking Simulator dođe na Game Pass

Zoran Žalac 20.08.2022.   •   5 komentara


Microsoft je za tri godine staru igru o kuhanju platio više od pola milijuna dolara kako bi se pojavila na njihovoj pretplatničkoj usluzi Game Pass.

Poznato je da broj pretplatnika na Microsoftovu uslugu Game Pass raste iz godine u godinu. Ono što nije poznato jest koliko je Game Pass financijski isplativ. Ili bolje rečeno – koliko Microsoft plaća developerima/izdavačima da se njihove igre pojave u sklopu pretplate? Ali evo sada neočekivane iznimke jer smo doznali koliko je koštao nedavni dolazak Cooking Simulatora na Game Pass.

Poljski developer Big Cheese Studio u svojem je financijskom izvješću otkrio kako su od Microsofta primili uplatu u iznosu od 600 tisuća dolara. Na temelju te uplate Game Pass je ovoga mjeseca dobio tri godine staru igru Cooking Simulator, čiji vam naziv sam po sebi objašnjava premisu gameplaya.

E sad, ovaj iznos sam po sebi ne znači puno, ali svejedno daje nekakvu sliku o tome s kakvim iznosima Microsoft “časti” manje developere. Cooking Simulator nije ludo popularna igra – prodala je oko 700 tisuća primjeraka i više je zarade donijela nekim YouTuberima koji su ju igrali. Bez obzira na to, plaćeni iznos od 600 tisuća dolara prilično je velik – to je 22% ukupne godišnje zarade za developera te igre.

Jasno je stoga da Microsoft za neke popularnije i novije igre izdvaja milijunske iznose kako bi se pojavile na Game Passu. I opet se bez konkretnog odgovora nameće pitanje: koliko će dugo to biti održivo, tj. isplativo za ekipu iz Microsofta.

Komentari (5)

  • SilverMelior

    20.08.2022 - 14:16

    Cilj im je unistiti konkurenciju i dobiti sto veci broj pretplatnika a onda polako dizati cijenu pretplate kad uspostave neki vid monopola

  • pleto

    20.08.2022 - 18:27

    Vau…

  • Lazy

    21.08.2022 - 08:11

    Kol’ko treba toliko ce dati, nema da fali u Microsoftu…kad mogu u ovakav “shit” utuci 600000…

  • Skoropazao665

    21.08.2022 - 11:14

    MS posluje kao državno preduzeće iz bivše jugoslavije. Kao da sutra ne postoji

    • kozmos098

      @Skoropazao665, 21.08.2022 - 11:49

      A sad su bolja drzavna poduzeca😁 sad se sa novcima građana ide i na kurvaluk😁

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?