HCL.HR

Pogledajte kako ovaj gadget pretvara vaš stol u pametni telefon

Igor Belan 29.06.2017.   •   1 komentara   •   Tehnologija


Oduvijek ste željeli stol pretvoriti u telefon? Nismo li svi! Evo nam prilike da učinimo upravo to kroz ovaj poseban mali projektor s Android računalom koji zna da vam stol nije savršeno čista, ravna ploha.

Po naslovu samog videa na YouTubeu bit će vam jasno da iza ovog projekta stoji netko tko se bavi znanošću i tehnologijom, ne YouTubeom. Njegovo ime je Robert Xiao i zajedno s ekipom iz The Future Interfaces Group laboratorija na američkom Carnegie Mellon sveučilištu osmislio je malo drugačiji koncept interakcije s jednom Android računalom.

Umjesto da sve aplikacije i korisne funkcije vašeg smartfona zatočite u okvirima njegova maleckog ekrana, Xiaovo rješenje projicira sučelje jednog Android računala posred vašeg stola. Ovo samo po sebi i nije tako nov koncept, no Xiao ga je učinio praktičnijim i boljim.

Riječ je zapravo o samostalnom projektoru s kamerom i ugrađenim računalom na Android OS-u, a koje je dizajnirano tako da se ugradi umjesto žarulje (primjerice one koja stoji u lusteru, iznad vašeg stola). Xiaovi softversko-hardverski dodaci tom konceptu omogućili su da takav sustav čak bude i relativno koristan uz mogućnost multi-touch pokreta rukom poput zumiranja i rotiranja pojedinih aplikcija dok se projiciraju na vašem stolu.

Osim toga, ovaj gadget svjestan je da vaš stol nije uvijek savršeno čist pa se određene aplikacije mogu “spojiti” s pravim fizikalnim predmetima koje držite na stolu i pratiti ih dok ih pomičete uokolo, čineći cijelo sučelje organiziranijim. Primjerice, ako ste uvijek htjeli imati zakačen projicirani kalkulator s desne strane vašeg laptopa, sada je to moguće. Dapače, ovakvo sučelje dosta je navodno vrlo prilagodljivo pa bi trebalo funkcionirati i na neravnim površinama.

Označeno sa:

Komentari (1)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?