HCL.HR

Pandemonium – cirkusanti spašavaju svijet

Zoran Žalac 31.10.2022.   •   4 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 26 godina lansirana je igra Pandemonium, inače prvi platformer ekipe koja je kasnije oživjela serijal Crash Bandicoot.

Igrači koji su odrasli u eri platformera na PlayStationu pamte Crasha, Spyru, Gexa, Croca, Klonou, Raymana i Tombu. No, bilo je i drugih platformera koji se nisu zvali po glavnom liku, a među takvima je Pandemonium koji je izašao na današnji dan prije 26 godina.

Pandemonium je bio prva platformerska igra studija Toys for Bob, koji je u recentno doba preradio Spyro igre i kreirao Crash Bandicoot 4. Bio je to 2.5 platformer, s 3D grafikom ali klasične sidescrolling izdvedbe. Igralo se u ulogama dvoje akrobata – dvorskom ludom Fargusom i čarobnicom Nikki. Nakon što njihovo cirkusiranje prouzroči uništenje jednog grada, par se zaputi do mjesta gdje im se mogu ispuniti tri želje, kako bi poništili čaroliju i spasili grad.

Pandemonium je imao 18 razina, a za svaku se mogao birati igrivi lik. Svaki je lik imao jednu specifičnu vještinu, no gameplay se u suštini svodio na isto skakanje po protivnicima i skupljanje lebdećih novčića. Igra je ostala upamćena po magičnim svjetovima i ugođaju kakav je kasnije razrađen u Spyro igrama. Sličnosti nisu bile samo u tome – Pandemonium je također imao dionice u kojima smo kontrolirali zmaja.

Igra je po izlasku dobila osrednje ocjene. Nakon verzije za PlayStation konzolu uslijedili su portovi za Sega Saturn i PC. Kasnije je Pandemonium bio prebačen i na mobilne platforme, a danas ga se može kupiti na PC-ju i PlayStationu 3. Samo godinu dana nakon pojave prve igre dobili smo i nastavak, no nije ostvario zapažen rezultat te je serijal nakon toga postao povijest.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (4)

  • mili1985

    31.10.2022 - 10:25

    Nikada igrao, ali me Modul 8 upoznao s ovom igrom. Tamo su često igrali ovo.

  • 312AE

    31.10.2022 - 10:47

    Ja igral oba djela,prelazil više puta i još mi stoje u kolekciji. Ahh prvi level i skakanje po lubenicama.😊

  • Lazy

    31.10.2022 - 11:32

    Presao jedan Pandemonium, nez koji, pravi platform cirkus.

  • Klaudio89

    01.11.2022 - 16:31

    Nikad ju do onda čuo,dok onda nisam počeo raditi spisak PS1 igrica koje bih želio igrati,i obzirom da sam tada već bio malo stariji,ju nisam stavio na popis,ali kad sam ju prvi puta probao online,sam se predomislio

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?