HCL.HR

Novi model PlayStationa 5 grije se 3-4 stupnja više od staroga

Zoran Žalac 30.08.2021.   •   62 komentara   •   Tehnologija


Otkriveno je gdje je Sony uštedio 300 grama na novom modelu PlayStation 5 Digital konzole. Promijenili su sustav hlađenja pa se i sama konzola grije 3-4 celzijusa više.

Nova revizija PlayStation 5 konzole krenula je u prodaju na nekim tržištima i kao što smo već čuli, konzola je 300 grama lakša od originalnog PS5 modela te dolazi s drugačijim vijkom za postolje koji se može zašarafiti prstima (bez ikakvih alata). No, iz Sonyja nisu javno otkrili što su točno promijenili da je konzola 300 grama lakša. To smo doznali nakon prvog rastavljanja novog modela koje je odradio YouTuber Austin Evans.

Naime, Sony je za ovaj model odlučio štedjeti na materijalu za hlađenje konzole. Preciznije rečeno – novi PS5 Digital ima malo manji hladnjak od originalnog modela. Rezultat toga je da konzola ima nešto višu temperaturu – prema Evansovom testiranju 3-4 celzijusa višu.

UPDATE: Evansova metodologija mjerenja temperature nije bila cjelovita. Detaljnijom je analizom kasnije utvrđeno da se novi model PS5 konzole nekad grije više, ali u većini slučajeva ipak manje od staroga modela. Temperaturne su razlike praktički zanemarive te nemaju utjecaja na izvedbu igara, odnosno ponašanje konzole – pod uvjetom da ju se koristi pravilno. Više o tome možete pročitati u ovom članku.

Komentari (62)

  • Gorhton

    30.08.2021 - 12:25

    jedu govna ako je onako bilo dobro sta ga drkaju onda ostavi kako jest kasnije napravi slim verziju i kraj price

    • Cheesemassacre

      @Gorhton, 30.08.2021 - 12:29

      $1 ušteda na hlađenju.

    • Chronosus

      @Cheesemassacre, 10.09.2021 - 11:44
    • Chronosus

      @Gorhton, 30.08.2021 - 23:09

      Zapravo vrlo ofrlje testiranje. Treba pričekati nekog ozbiljnijeg da napravi to propisno, odnosno usporedi temperature unutar konzole. Ovako se može zaključiti samo da se nešto promijenilo.
      Imam launch model tak da me boli briga al dosta senzacionalisticki su svi portali ovo prenijeli a nitko se još nije potrudio provjeriti rezultate ili kritizirati metodologiju.

  • mg

    30.08.2021 - 12:26

    Nema komentara… ps fanovi zapustili- napustili portal:)

    • doctorsparta

      @mg, 30.08.2021 - 13:00

      Evo ps fana. Bez brige ne idem nikuda. 2-3 stupnja je beznačajno lošiji performans za nešto bolji ventilator i nešto manji heatsink. Također, nema dugoročnog stres testa na zagrijavanje budući ovaj novi setup hlađenja omogućuje bolji air flow. Također, tereba pričekati neki updejt firmwarea koji bi mogao optimizirati bolje airflow s boljim ventilatorom i ps5 omogućuie promjenu vataže ovisno o opterećenju. Uglavnom pričekati novi updejt firmwarea (kad se skupi dovoljno podataka s novih konzoli) i u skladu s tim optimizirat vatažu. Onda napraviti test, tako da tih 2-3stupnja če se istopiti boljom optimizacijom.

    • drpiga

      @doctorsparta, 30.08.2021 - 13:19

      Maznuli pola heatsink-a i ti kazes da ce biti bolje sa ovim glupim airflow spikama .Pricas gluposti jer to je kao da kazes ako stavis manji cooler u kompjuter da ce temperature biti bolje jer ima vise mjesta u kucistu. To je razina tvog znanja i pametovanja, nekada je bolje sutjeti i biti smatran glupim, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju. Pozdrav

    • doctorsparta

      @drpiga, 30.08.2021 - 14:48

      Jbg kad nikad nisi radio ozbiljna hlađenja. Heatsink ne mora nužno biti “VELIK” ili kako ti kažeš u pola manji. Zamisli heatsink u pola manji. Po tvom. A samo temperatura veća za 2-3 stupnja? Po tome bi bila 10 stupnja minimalno veća kad je heatsink manji za 50 posto, a ono samo 2-3 stupnja viša. Vidiš osnovne logike nemaš. Ako ti je ventilator slabiji za 20 posto možeš imati heatsink i 300 posto veći neces dobit nikakva ozbiljna poboljšanja zbog sporog air flowa koj širi toplinu na komponente prije nego uopće dođe do heatsnika. Air flow je ključ. Ako je dobar air flow ne treba ti gigantski heatsink, dapače što manji to bolji jer broj jedan ždere prostor smanjuje dotok vanjskog hladnijeg zraka. Valiki heatsnik je znak loše konstrukcije jer je flow prespor i raspršuje toplinu po svuda (pa toplina niti ne dođe do heatsnika već se raspršuje po komponentama). Ključ air flowa je dobar ventilator i mogućnost optimizacije snage odnosno vataže ovisno opterećenju pri ćemo se dobije optimlani airflow (po temperaturu, brzini i smjeru) i omogućuje da što više topline dođe do heatsinka (tako da opet njegova veličina nema neke veze već izvedba, pozicija u konfiguraciji i slično). Jesi išta skužio što sam napisao? Ako zašutim onda progovore totalni panjevi kao ti koji nisu nikad u životu ništa složili

    • drpiga

      @doctorsparta, 30.08.2021 - 15:09

      PRESTANI PRICATI GLUPOSTI , Mene je SRAM citati tvoje pizdarije , kontroliraj se malo .

      Slozio sam bar 30 konfiguracija u zivotu (obitelj,prijatelji), prije mjesec dan sam ugradio custum vodeno hladnje (poslat cu ti slike ako hoces) u svoje phanteks evolv x kuciste. Ne smatram se nekim najboljim strucnjakom ali za tebe sam doktor nauke sudeci po ovom zadnjem upisu.

      Kakav si ti trol,muljator i serator koji nema veze , sada sam skuzio zasto te ljudi ovdje sprdaju.

    • doctorsparta

      @drpiga, 30.08.2021 - 15:45

      Zaboli mene što ti ti muljaš da si radio. Ti pricas o manjem COOLERU?!?!?! Gdje dalje? Dijete drago to je RADIJATOR! SUNCE TI BLENTAVO. I ništa nisi napisao što sam krivo napisao? Znaš zašto? Zato što sam sve točno napisao. Zato se poklopi po ušima ako radiš konfu bez znanja i planiranja air flowa kao temelj nikad nisi ozbiljne konfe radio. Osim jedne stvari sam zeznuo ali ti si i to bio nesposoban navesti nego trkeljas (i kopiras moju gresku) i lazes sto si radio. FACEPALM. ovdje je heatsink (TU SI GRESKU KOPIRAO OD MENE U KOMENTARU) razbijen na ventilator i radijator. Uglavnom kad kažem heatsink mislim NA radijator. Govorimo o MANJEM RADIJATORU a ne cijelom heatsinku kojeg čini ventilator i radijator. Ali kome ja to objašnjavam? evolv cx kucistu?, cek jeli ti to zajebavas? ti meni trolas jeli? Svaki panj koji se kurci navede to prehypano smece. btw tu su ti stavili ventilatore tako da takvi panjevi ne moraju znat nista o airflowu. Ne mozes vjerovati. custom vodjenje hladnje? ma ne da mi se, nema smisla

    • drpiga

      @doctorsparta, 30.08.2021 - 16:18

      UPOZORENJE – OPREZ – VAZNO –

      Nakon sta procitate bilo koju izjavu od “doctorsparta” nuspojave su – smanjenje inteligencije , mogucnost mozdanog udara , PTSP , suicidalne misli, anksioznost ,sklonost alkoholizmu… I najvaznije shvacanje kakvi sve ludaci lutaju po ovom svijet .

    • A vi kakote

      @drpiga, 30.08.2021 - 17:19

      Dobro si ga drpio bome

    • ImeiPrezime

      @drpiga, 30.08.2021 - 18:23

      Ehh ništa novo.

    • Dick Johnson

      @drpiga, 30.08.2021 - 18:58

      Ali ti ne razumijes!!! Mali aliminijski cooler sa 8 cm ventom koji se vrti na 5000 okretaja je bolji masivnog bakrenog za 8 heatpipeova! Zato jer: Airflow™

    • moordrak

      @Dick Johnson, 31.08.2021 - 14:03

      Da li si ikada vidio hladnjake za blade servere? Daj si malo proguglaj čisto da vidiš kako ti strojevi izgledaju. Zato su ti serverske sobe hlađene i jako bučne jer nema mjesta za šminkerske ventove od 40 centi i debele heatpipeove. Doslovno je sve u airflow-u. Još detalj, u pravoj serverskoj sobi imaš tople i hladne zone i nedaj Bog da ti rikne više grana chillera. To može rezultirati katastrofalnim ispadom. Da vidiš kad se počnu paliti alarmi i sustav krene šibati SMS-ove u 3 ujutro… Ugl, da Mali aluminijski cooler sa 8 cm ventom na 5000 okretaja je sasvim dovoljan za odlično hlađenje pod uvjetom da je zrak oko njega hladan. Čista termodinamika.

    • Dick Johnson

      @moordrak, 31.08.2021 - 16:14

      Vidio i čuo. Stock cooler za CPU je aluminijski top down cooler. Ja ga radije zamjenim za tower coolerom sa heat pipeovima u barem 12 cm ventom. Obadva hlade. Al ovaj drugi hladi bolje i tiše. Ak iko misli da novi sistem hlađenja nije downgrade, bolje da dvaput promisli.

    • moordrak

      @Dick Johnson, 31.08.2021 - 20:20

      Nema se tu što misliti poznaješ li određene fizikalne zakonitosti. Netko je odradio matematiku i odluka je pala. Pogledaš li malo bolje, riješili su se određenih masivnih dijelova koji ionako nisu u funkciji hlađenja dok su heatpipeove produžili kao i rebra na koja se te cijevi naslanjaju. Ukupna rashladna površina, ovako odokativno nije smanjena nego je mehanički drugačije raspoređena. Broj rebara je bitan ne njihova debljina jer zbrajaš površinu svakog rebra pojedinačno. Onu debelu bakrenu ploču odispod možeš shvatiti kao jedno rebro koje također treba hladiti kada se ugrije.

    • _Someone_

      @drpiga, 31.08.2021 - 14:08

      Ne kuzim uopce sto ste napali covjeka. Ova vijest, a bome i clanak je totalna navlakusa. Ne mozes mjerenjem temperature zraka na ispuhu zakljuciti da se konzola vise zagrijava. To je glupost. Prije ce biti da je stvarno sada bolje strujanje zraka te se vise topline odvodi izvan konzole, ergo veca temperatura na ispuhu. Ovo testiranje je toliko ofrlje izvedeno samo da se prikupe klikovi

    • Outback

      @doctorsparta, 31.08.2021 - 18:43

      Stari evo kao osoba koja posjedu prvu verziju PS5 i kao osoba koja je i radila u servisu i složila u živbotu pozamašan broj konfiguracija to šta ti pričaš su gluposti i samo gluposti.

    • mg

      @doctorsparta, 30.08.2021 - 14:06

      Pričekaj ozbiljnu recenziju za CFI-11XX.
      Austin Evans glumi klauna na YouTubeu:)

    • Dick Johnson

      @doctorsparta, 30.08.2021 - 18:53

      Kak je od 3-4 iz teksta doslo do 2-3 stupnja u komentarima? 🙂

    • moordrak

      @mg, 31.08.2021 - 12:27

      Dobar! Eto upecao si komentare 🤣😂🤣

  • DaNTe04

    30.08.2021 - 12:42

    Bože me prosti koja glupost

  • drpiga

    30.08.2021 - 12:46

    Genijalan potez Sony-a , kazu samo “novi saraf” a maznuli pola heatsink-a radi ustede. Ovo bi im se moglo “obiti” o glavu u buducnosti. Moja preporuka je ako mozete nabavite “staru” konzolu prije nego ove preplave trziste.

    • movie

      @drpiga, 30.08.2021 - 13:00

      Zar nije u trendu ona mantra da se prvi model konzole ne kupuje dok se ne isprave dječje bolesti? Evo ispravljene i opet nije dobro.

    • Hummer21

      @movie, 30.08.2021 - 17:50

      drpiga je doktor svemira i vrhunski inženjer što ovi u Sony-ju znaju.

    • drpiga

      @Hummer21, 30.08.2021 - 18:15

      A jbg-a biti cemo puno pametniji kada Gamers Nexus testira razliku izmedu dva modela , ali da ti netko ponudi da biras izmedu ova dva modela ne moras biti “doktor” da znas koju ces verziju izabrati.

    • moordrak

      @drpiga, 31.08.2021 - 11:18

      Ma ja. Budi pametan. Ekipa će kupiti ono čega bude bilo u dućanima, a kako vrijeme prolazi, nije izgledno da će više igdje biti dostupna day one verzija konzole. Rikne li stvar iz nekog razloga, postoji garancija. BTW, ako me memorija dobro služi, ovi novi čipovi toleriraju kuhanje na nešto višim temperaturama tako da je cijela ova rasprava oko neznatno više temperature konzole bespredmetna.

    • Toma_HR

      @moordrak, 31.08.2021 - 12:57

      Upravo tako, ja znam puno njih koji će ući u dućan i kupiti – šta? – pa PS5 (kad ih bude). Ovakvi detalji. čak i obične performanse su za 99% kupaca potpuna nepoznanica 🙂

    • movie

      @drpiga, 31.08.2021 - 21:22

      Koga briga je li se grije na 52 ili 55 stupnjeva. I jedno i drugo je odlično.

    • Chronosus

      @drpiga, 10.09.2021 - 11:45
    • Klark Kent

      @movie, 01.09.2021 - 08:23

      Naknadni modeli su obicno bolji,ali ne uvjek. Jer i ti novi modeli mogu imati djecije bolesti. Npr ps2 slim je bio u odnosu na fat 1 korak naprijed istovremeno i 3 koraka unazad

    • movie

      @Klark Kent, 01.09.2021 - 10:54

      Zato se ne treba opterećivati . Kupiš i igraš. Kad ti se ne igra ili hoćeš kupiti novi mode, stari prodaš.

  • monacor

    30.08.2021 - 12:51

    Pa dobro ide zima :))

    • Bojko

      @monacor, 30.08.2021 - 16:42

      Točno to. Evo selim stvari u sobu sa kopačicom.

  • CroDruid

    30.08.2021 - 13:12

    Nikad digital ne bi uzeo. 🙂 Volim fizičke medije.

  • TitanShifter

    30.08.2021 - 14:42

    Strpljivo cekam i cekat cu i dalje slim 🙂

  • lkuka13

    30.08.2021 - 15:00

    Bas volim objašnjenja kako je ovo u stvari dobro. Sony samo naprijed ovako.

  • crolink07

    30.08.2021 - 16:30

    Žalac spominje samo Evansovu kritiku i njegov zaključak. Austin je XBox fanboy i već je nekoliko puta neutemeljeno pisao protiv PS-a.Koga zanima ima i sasvim drugačijih mišljenja o novoj verziji konzole,treba samo proguglati a tko ne zna engleski ima članak i na hrvatskom na konkurentskom portalu,ne želim mu ni ime napisati.🤣

    • Zoran Žalac

      @crolink07, 31.08.2021 - 08:03

      I ja imam jahtu pd Sonyja, to si zaboravio.

    • crolink07

      @Zoran Žalac, 31.08.2021 - 12:36

      Znam da od Nintenda nemaš ni lizalicu.

  • nemessis

    30.08.2021 - 16:42

    Stvarno ovaj sony radi pizdarije, znaci ovo je cisti hardcore SAKA GLAVA – GLAVA POD SONY, koji ce mi kurac novi model konzole istih dimenzija i jos pocupali stvari iz nje i grije se vise za 300 g lakse, trebaju napravit novu slim verziju sa dobrim hlađenjem ili pro neki model kasnije, mislim sta mijesaju govna bezveze da jos vise smrde

  • Naughty

    30.08.2021 - 16:52

    @ZoranŽalac

    Ispravak teksta trebaš. Taj model dostupan je i kod nas, blu ray verzija. Imam ga doma. Kupljen na ekupi.hr. Za sada nemam problema a radi 2 dana neprestano, vadim mu mast u Ratchetu.

    • crolink07

      @Naughty, 30.08.2021 - 18:47

      Nema ispravka, članak je namjerno nedorečen,bitno je posvađati komentatore pa neka klikaju.😀

    • dave16

      @Naughty, 30.08.2021 - 21:24

      Potvrđujem, kupio sam Disc verziju u SD prije nešto više od tjedan dana. Konzola radi bez problema

  • Bojko

    30.08.2021 - 16:53

    Mislim da je promašena poanta. Koliko god sve ovo šašavo zvučalo, vjerujem da ima velike veze sa updateom firmwarea koji će otključati veću brzinu ventilatora, što je Sony spominjao. Znamo i da skupljaju podatke o korištenju i performansama u igrama, na osnovu kojega će se i optimizirati korištenje ventilatora u tim igrama, tako da mi ništa ovo nije čudno.

    • moordrak

      @Bojko, 31.08.2021 - 11:52

      Da ima smisla. Kolko god su gore klinci isprdali komentatora doctorspartu, veći hladnjak na znači nužno bolje hlađenje posebno ako je medij kojim se hladi zrak. Puno je parametara koji utječu na radnu temperaturu konzole. Osobno, nisam primjetio neko pretjerano grijanje petice iako je davim prilično intenzivno.

    • butjer1010

      @moordrak, 31.08.2021 - 23:12

      Da, ali klinac koji ga sprda je složio barem…pazi sad ovo… 30 (slovima : trideset) konfiguracija u životu!!! ahahahahahhahahahahahaha. i da, zna valjda šta priča. Zamisli kako smiješno to zvuči nekome tko je složio 30 000 konfiguracija u životu. A u tim godinama ti se čini da je to jebeno iskustvo – 30!!!! Šalu na stranu, Sony je jedine prigovore na početku prodaje imao na pregrijavanje konzole, i naravno da bi sada napravili nešto da se još više pregrijava(hint : šala sa strane je nestala).

  • franZberg

    30.08.2021 - 17:13

    300g lakši!? Kao da ga nosimo uokolo pa nam bitna težina.

  • Zoran Zabac

    30.08.2021 - 17:24

    Makad da izvade heat sink iz njega, svejedno bi i dalje bila najbolja konzola 😋🤩🤩

    • Djuro05

      @Zoran Zabac, 30.08.2021 - 19:15

      Da li ja to osetim PS fanboya?

    • ukek

      @Djuro05, 30.08.2021 - 20:20

      Navlazilo se dijete, nemoj mu kvarit momenat ..

  • Wolfman

    30.08.2021 - 17:50

    “Ukratko, ako planirate kupiti PS5 Digital, trebat ćete paziti na broj modela. Stari model konzole imaju oznaku CFI-10XX (umjesto XX idu dva broja koja su drugačija za različita tržišta), dok novi modeli nose oznaku CFI-11XX.”
    S obzirom na dostupnost u divljini, zar je uopće moguć scenarij da će se naići na obje verzije? 😀

  • _Someone_

    30.08.2021 - 17:54

    Cek, koliko sam shvatio oni su mjerili temperaturu termalnim kamerama na ispuhu. Znaci, ova veca temperatura u slucaju novog modela je zapravo dobra stvar, jer izgleda da odvodenje topline sada bolje funkcionira. Komponente u oba modela su iste i teoretski bi se trebala generirati jednaka kolicina topline. Veca toplina na ispuhu samo znaci da je hladenje sada efikasnije.

    • lkuka13

      @_Someone_, 30.08.2021 - 20:09

      Tako je poboljšali su auspuh ps5!

  • MightyAloy

    30.08.2021 - 19:15

    Neću davati sud jer nisam stručan, valjda u Sonyju znaju šta rade, sumnjam da bi riskirali kvalitetu konzole zbog malene uštede, a niti nešto dobijaju s tim što je 300 grama lakša. Imam model iz prve serije, no da i nemam kupio bih ovaj “lakši”. Kako bilo konzola je super, ima se šta igrat, a najbolje tek dolazi. Šta se tiče ovog Evansa, bilo mi je dovoljno nekoliko videa da zaključim da se na njega ne isplati gubiti vrijeme. Za ovakve stvari imam Digital Foundry, Johna Linnemana koji ima moje najdublje poštovanje.

  • dave16

    30.08.2021 - 21:18

    Nije samo Digital verzija dobila reviziju. Prije nešto više od tjedan dana kupio sam Disc verziju preko SD. Odmah sam skužio da je vijak drugačiji od vijaka iz videa i recenzija. Sad sam pogledao broj modela i potvrdio sam sumnju, model je CFI-11. Nadam se da neće biti problema i da će biti kao PS4 koji još uvijek radi a kupio sam ga 2014

  • tomekplejka89

    30.08.2021 - 22:22

    Dajte ljudi…maknuli su 300g željeza radi uštede na cijeni proizvodnje a zbog toga je 2 do 3 stupnja veca temperatura…nemojte ubijat kravu radi šnicle. Nije nitko iz Sonya nije lud da ozbiljno kompromitira rad konzole jer eto moze im se. To je neznatno povecanje temperature. Nemojte vi hejteri bit gori od ovih fanboyeva. War never changes kako bi rekao Solid Snake.

    • Goblin

      @tomekplejka89, 31.08.2021 - 01:26

      Baš, svi se uzmuvali zbog tih 1 do 2 stupnja veće temperature, kao da tih 0 do 1 stupnja prave neku bitnu razliku, pa – 1 do – 2 stupnja je odličan potez Sonya!

  • moordrak

    31.08.2021 - 11:29

    Ma m’oš mislit razlike u temperaturi, ebate k’o da nitko u gaming sobi nema klimu… Bakar je skup , a čini mi se da vlada i nekakva nestašica rudače. Jel ono reče 300 grama lakši jel? 300 grama na deset milijuna komada bome to je fanj tona sirovog materijala uštede 🙂
    A dobro. Zdimi li štogod, će da se čupam na PRODUŽENU garanciju! Zaboli me.

  • Klark Kent

    01.09.2021 - 08:31

    U istom sistemu hladjenja veci hladnjak ce uvjek biti hladniji-pogotovo ako au srezali bakrene dijelove hladnjaka koliko vidim da je slucaj ovdje

  • Krejzistana

    07.09.2021 - 17:04

    Samo jedno pitanje to znaci da ps5 verzija sa citacom diskova nema nikakvih promjena sa hladjenjem ili?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?