HCL.HR

PlayStation VR stiže ove jeseni i koštat će više od 400 eura

Zoran Žalac 16.03.2016.   •   14 komentara   •   Tehnologija


Sony je otkrio cijenu i datum izlaska svog uređaja za virtualnu stvarnost. PlayStation 4 svoj će VR dodatak dobiti u desetom mjesecu po cijeni od 400+ eura.

psvr

Sony je na GDC konferenciji napokon otkrio dvije najtraženije informacije vezane uz svoj PlayStation VR headset za virtualnu stvarnost. Kratko i jasno – PS VR u prodaju kreće od desetog mjeseca ove godine i na našem tržištu koštat će 399 eura.

U paketu sa samim „naočalama“ dolaze slušalice, kabel za spajanje s konzolom, HDMI kabel, USB kabel, adapter za struju te procesorska jedinica. Uz uređaj za sada neće dolaziti nikakva igra, iako je moguće da će Sony imati spremno nekoliko demo aplikacija koje će biti dostupne u digitalnom obliku na PS Store.

Cijena je, dakle, 399 eura, pa se pitate zašto onda u naslovu stoji više od 400 eura. Stvar je u tome da će za PS VR biti potrebna i PlayStation kamera – koja se ne dobiva u paketu nego se mora kupiti zasebno ako ju nemate. Sama kamera košta 60 eura.

Isto tako, dobar dio igara koristit će kontrole pokretom, za što vam neće biti dovoljan DualShock 4 kontroler već ćete morati iskopati PlayStation Move kontrolere. Uračunajte tome i jednu igru, pa ćete doći do zaključka da bi se cijena svega potrebnog za virtualnu stvarnost na PlayStationu 4 mogla popeti preko 500 eura. To je još uvijek znatno manje od Oculus Rifta (700 eura) i HTC Vivea (800 eura), ali s njima sve potrebno dobivate u paketu.

Sony_PS_VR_bundle

Što se igara tiče, nije poznat broj naslova koji će na jesen popratiti izlazak ove VR platforme. Međutim, Sony obećava da ćemo do kraja godine vidjeti oko 50 igara za PS VR, što je impresivna brojka jer ni PlayStation 4 po izlasku nije imao takvu ponudu.

Komentari (14)

  • Vejn

    16.03.2016 - 01:21

    Ja cu cekati da ovo krekuju lol

  • brlja

    16.03.2016 - 10:59

    I onda igras ‘posebne’ igre koje izgledaju losije od svega aktualnog. Osudjeno na fail.

    • Vejn

      @brlja, 16.03.2016 - 13:34

      Ima istine u tome sto si rekao. Tako obicno biva… Mada mozda nece biti takav slucaj. Crytek radi prvu igru, a znamo kako njihove igre izgledaju 🙂

    • zolee

      @Vejn, 16.03.2016 - 20:24

      Battlefront?

    • Bojko

      @brlja, 16.03.2016 - 23:08

      Zato jer je jedina bitna stavka kako igra izgleda… Fallout 4, anyone?

    • brlja

      @Bojko, 17.03.2016 - 13:56

      Slozit cu se s tobom u svakom drugom slucaju osim u ovom. Osobno mi je grafika uvije zadnja stavka. No ovdje stvar ‘zdrastvene’ prirode. Imo sam priliku isproba occulus u nekoliko navrata i stvarno je ‘grafika’ bitna. Sto veca rezolucija tekstura, sto veci antiallising, sto kvalitenijie osvjetljenje, kao i s hardwarske strane sto vec rezolucija ekrana donosi manje mucnine i ugodnije iskustvo. VR je dosta drugaciji od svega sto smo imali priliku isprobat. Dok je grafika za konvecionalne igre na monitoru stvar prestiza i nemmora uopce utjecat na dozivljaj i vlaitetu igre, vjeruj mi niko nece radit 8 bit indie igre za vr jer bi se zbljuvo nakon par minuta. Opcenito je malo silencio vezan za tu mucninu jer se radi hype, a nema toga kome nije lose nakon 2 h vra. A bome ja se znam igrat i po 8 h u komadu, da nebudem do kraja iskren.

  • Razor

    16.03.2016 - 17:06

    Meni se čini da će ovaj VR proći gore od betamaxa, windows phonea, 3D tv-a i pametnih satova. Izuzev gaminga, ne vidim realnu aplikaciju ove tehnologije. A uz sve to, košta ko Svetog Petra kajgana.

    • Artyom

      @Razor, 16.03.2016 - 23:40

      Izuzev gaminga, na pornjavi će zgrnuti ne milijone, već milijarde. Pa kad počnu radit filmove, prvo vjerojatno experimentalne pa kasnije i velike hitove. Evo sad u kinima igra neki film iz prvog lica cjeli, nije napravljen za VR, ali takav možeš očekivat uskoro. Pa video spotovo. Pa zamisli gledaš snimku koncerta od omiljenog benda i stojiš usred publike. Pa budeš na “chatu” sa rođacima ili frendovima iz npr. Australije a svi sjedite u istoj sobi i pijete pivu i igrate belu. I još more toga…

    • Razor

      @Artyom, 17.03.2016 - 17:28

      Mislim da VR neće zgrnuti milijarde zbog pornjave, filmova i koncerata. Simpa je to za zamisliti, ali nije nešto što zanima veliki dio svijeta. Snimke koncerta, filmovi i pornografija su svakako zanimljivi širokoj bazi kupaca, ali VR iskustvo ne. Samo zato što se tebi to dopada, ne znači da za to svi potrošači na svijetu stoje u redovima.

    • Artyom

      @Razor, 17.03.2016 - 18:10

      Pa isto tako ako se tebi ne dopada to ne znači da nitko na svijetu ne stoji u redu. Kao i kod svega, bit će onih koji će biti oduševljeni i onih kojima će to biti užas, i jedni druge neće razumjeti. Kojih će biti više vidjet ćemo. Ja osobno mislim da će ova tehnologija itekako uspjeti.

  • Bojko

    16.03.2016 - 22:57

    Ne mogu se složiti. To je kao da si prije 2-3 desetljeća rekao da 3D engine-i neće uspjeti jer su sve igre platformske. Ne znam da li si isprobao VR tehnologiju (ja jesam), ali to je jedan sasvim novi doživljaj… Slažemo se u tome da je VR namijenjen i za neke druge stvari, ali gaming je definitivno pri vrhu te liste. Vrijeme će reći svoje.

    • brlja

      @Bojko, 17.03.2016 - 14:04

      Ako gledamo morphius tu nebude neke srece sigurno, ak gledamo opcenito vr, po meni je super stvar al preuranjena 2 godine. 1080p je donja al stvarno donja granica za rezu po ekranu, a to ce imat vecina ovih setova, atrenutno da se to u aktualnim sanlovima pogoni kak treba moras imat 2 titanice – realno. mozes ti nekaj malo isprobava sa 970 al bus sam sebi bedast jel sve to ce izgledat losije nego na monitoru i jos ce ti se rigat.

    • HainY

      @brlja, 17.03.2016 - 16:32

      Ne mogu se ja naviknuti na ovakvo nesto, istina bog kad otplatim kredit u 8 mjesecu mozda i razmislim o kupnji VR-a ali definitivno cu pricekati da vidim i cujem recenzije drugih, na infogameru sam imao priliku isprobati sve zivo i nezivo. I bilo mi je jebeno muka, otisao sam do linksa na tresnjevci i pao sam sa stolice mozda to nije zavrsno ali imam jebene mucnine od toga svega. Izgleda da sam ja jedan od onih kojima to izgleda nece pasati , ili se mozda jos nisam naviknuo.

  • lepiakadodo

    17.03.2016 - 08:16

    Kameru imam, move imam, love imam, psvr vidimo se uskoro….

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?