HCL.HR

PlaytronOS želi biti novi operativni sustav za PC gamere

Zoran Žalac 20.03.2024.   •   9 komentara   •   Tehnologija, Zanimljivosti


Krenuo je rad na specijaliziranom operativnom sustavu za gamere. Bazira se na Linuxu i obećava kompatibilnost sa svim platformama za PC igre.

Na trenutak su me prošli trnci od pomisli da stiže joj jedan launcher za PC igre. Srećom, nije baš tako, ali nije ni daleko od toga. PlaytronOS nije launcher nego dedicirani operativni sustav za PC gamere.

Preciznije rečeno, to je još jedna od distribucija Linuxa, ali za razliku od SteamOS-a koji se koristi u Steam Decku, PlaytronOS bit će kompatibilan sa širim spektrom uređaja baziranih na ARM i X86 arhitekturi. Navodno će se moći pokretati na računalima, televizorima, naočalama za proširenu stvarnost pa čak i električnim automobilima. Možda ne odmah, ali takav je plan za budućnost.

Zgodna ideja, ali teško je pobjeći od temeljne činjenice – da je sustav baziran na Linuxu. Premda je igranje igara na Linuxu došlo do razine prihvatljivog, pa je iskustvo u nekim slučajevima čak i bolje nego na Windowsima, kompatibilnost igara je još uvijek glavni kamen spoticanja. Brojne igre nemaju svoje nativne verzije za Linux, a razni emulacijski slojevi ne mogu pomoći u baš svim slučajevima. Na Linuxu tako nema nativnog igranja igara kao što su Fortnite, PUBG, Valorant, Rainbow Six Siege i druge.

Iz Playtrona se nadaju da će to promijeniti svojim SDK alatima, ali odluka o podršci na kraju je kod developera tih igara.

Tvorci PlaytronOS-a obećavaju ugrađenu podršku za sve platforme, launchere i trgovine PC igara. Ako se koristite Linuxom onda znate da to već sada možete postići, manje ili više, zaobilaznim putevima. No, to traži dosta podešavanja, a PlaytronOS bi sve to imao unaprijed sređeno za korisnike. I bio bi posebno optimiziran kao sustav za igranje, bez pozadinskih distrakcija i sl. I bit će u potpunosti dizajniran za upravljanje putem kontrolera – nešto što Windowsi nisu.

Za sada iza ovog projekta stoji 18 ljudi, a u prvoj rundi investicija skupili su 10 milijuna dolara za razvoj. Sustav je trenutno u alpha fazi, a prva verzija mogla bi uslijediti krajem 2024. godine. 

Označeno sa: ,

Komentari (9)

  • Chimichangas

    20.03.2024 - 09:48

    bit će ona stara: tresla se brda rodio se miš

  • Chaky

    20.03.2024 - 09:54

    Drzim fige da uspije.

  • Apocalypse4987

    20.03.2024 - 10:50

    Još jedno od grandioznih rješenja za nepostojeći problem

  • GogicM99

    20.03.2024 - 11:13

    Znaci prije napravise novi OS nego Bloodborne PC port

  • ukek

    20.03.2024 - 15:07

    Predobro da bi bilo istinito. Uostalom da kopatibilnost nije vise manje jedina stvar koja koci stvari, odavno bi bio na Linuxu, ne na ovom jadnom smecu punom nepotrebnih servisa.

  • afaron

    20.03.2024 - 15:13

    Nadam se da ću uskoro moći pokretati steam igre sa Air Fryer-a.

  • Demon90

    20.03.2024 - 15:55

    Ništa od toga, neznam kako su uspjeli prikupiti 10 milijuna Al eto.

  • Stecajni_upravnik

    21.03.2024 - 08:25

    Meni je ovo super. Taman kace ciklus kada generacije gpu ( onih koji su placani kao polovan automobil ) postaju ogranicene u izvedbi pa ako produze aktuelnost tih karti kupuju veliki deo trzista. Isto tako, odavno su gpu proizvodjaci ti oko kojih se sve vrti pa resavanjem problema te kompatibilnosti postizes istu ili bolju izvedbu kao na win ( koliko znam, najvece ogranicenje linuxa su igre sa zastitom ). Dodamo na to zajednicu koja cuda pravi ( Steam os je lep primer ) i opstu nadrkanost na win pa nema dileme da ce ovaj ili neki slican projekat biti sve aktuelniji. Samo moje misljenje…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?