HCL.HR

Podrška za HDR tehnologiju u starim igrama za PS4 mogla bi se naplaćivati

Zoran Žalac 10.09.2016.   •   21 komentara   •   Tehnologija


Dok će buduće igre podršku za prikaz uz pomoć HDR tehnologije uglavnom imati već po izlasku, starije igre mogle bi ju dobivati kao plaćeni DLC.

Uncharted™ 4: A Thief’s End_20160507154723

Stari modeli PlayStationa 4, jednako kao i PlayStation 4 Slim, idućeg će tjedna dobiti podršku za HDR tehnologiju putem besplatnog sistemskog ažuriranja za konzolu. Dobra je to vijest ako imate odgovarajući TV koji vam može prikazati daleko širu paletu prirodnih boja, pogotovo pokraj činjenice da za to ne trebate kupovati novu konzolu; što recimo u slučaju Xboxa One baš i nije tako jer je ondje HDR ekskluzivan za XBO S model.

Međutim, ta priča ima i jedan upitnik iza sebe. Iako proizvođači nisu odmah skočili dodati podršku za HDR u starijim, već postojećim igrama na Xbox One S konzoli, na PlayStationu 4 možda to učine s obzirom da je baza korisnika veća – gledamo li bazu korisnika PS4 konzole, ne vlasnika HDR-kompatibilnih televizora. E sad, kako pohlepi nema kraja, i kako bi izdavači imali računicu iza potencijalnog ubacivanja HDR-a u stare igre, Sony nije stavljao ograničenja na to kako će se ažuriranja s podrškom za HDR distribuirati.

Sam Sony korisnicima neće naplaćivati dodavanje HDR-a u starije igre, no u slučaju ostalih izdavačkih kuća ne može ništa obećati. Ako neki izdavač odluči naplaćivati podršku za HDR kao nekakav DLC paket – slobodan je to učiniti jednako kao što je slobodan udijeliti ga igračima potpuno besplatno, ako to želi.

Hoće li se izdavači uopće truditi oko starih igara ili će se samo okrenuti prema novim proizvodima – vidjet ćemo već ove jeseni.

Komentari (21)

  • RapthorPechina

    10.09.2016 - 16:29

    Novac kvari ljude!!!!

  • Grimbold

    10.09.2016 - 16:47

    E to stvarno nije u redu. Pa gdje ide ovaj svijet, da ti tipovi koji zgrću lovu lijevo-desno idu još to naplaćivati. U današnjem svijetu novac je bitan, ali previše je previše.

  • movie

    10.09.2016 - 18:05

    Netko to mora napraviti i biti za to plaćen. Razvojni studiji to ne zele platiti iz vlastitog džepa i sve pet. Rade za profit a ne za slavu. Pogotovo jer je isplativost te nadogradnje upitna. Osobno, igru koju sam zavrsio nikada ponovno ne pokrećem tako da mi je ovaj podatak beznaćajan.

  • ps4gamerandkpop

    10.09.2016 - 19:04

    A da li ce se mi koji imamo Full HD televizor,primetiti neka razlika,ako ukljucimo taj HDR?

    • Zoran Žalac

      @ps4gamerandkpop, 10.09.2016 - 19:37

      Moraš imati novi TV da bi vidio tu razliku. Na starom ti samo izgleda kao da povećaju zasićenost boje, što nije isti efekt. Ne mora biti 4K tv, može biti i full HD, ali to je relativno nova stvar tako da ju samo noviji televizori imaju, i to čak ne svi.

    • HCM2A

      @Zoran Žalac, 11.09.2016 - 01:31

      nemoras imati novi tv…hdr je fotografska tehnika…za veci raspon izmedu svjetlog i tamnog…to su gluposti sto oni pricaju….bavim se fotografijom…i po njima ja nebi mogao praviti hdr fotografije…demagogija…

      sadasnji ekrani su 8 bitni znaci prikazuju oko 16 milijuna nijansi….sasvim dovoljno za prikaz hdr u igrama….”hdr”ekrani imaju 10 bitnu matricu…znaci milijardu nijansi….Ali zaboravljaju reci da na lcd.ima crna nikad nije 100% crna… jedino na oled….i na staroj tehnologiji CRT

      crt monitor ce bolje prikazati hdr nego bilo koji lcd…bio on 8 li10 bitni….jedino oled…ali za sada je cijena pre skupa

    • Zoran Žalac

      @HCM2A, 11.09.2016 - 18:11

      HDR u fotografiji i HDR u videu nisu skroz iste tehnike, niti se postižu na isti način. Razlog zašto ti novi TV treba jest “marketinški”, jer ne određuje tvoj TV što je kompatibilno s njim, nego njegov proizvođač i kreator HDR sadržaja. No, isto tako je i pitanje standarda jer još nije odlučeno oko toga koji bi format HDR-a trebao biti standardan za video sadržaje.

  • trulex

    10.09.2016 - 19:31

    Alaj volim piti vode što šljivove grane rodeee….da je čaša od 3 kila jedna bi mi malo bilaaaa.

    • DjokaBA

      @trulex, 10.09.2016 - 22:18

      Najveca mudrost, je narodna mudrost 😀

  • Negan

    10.09.2016 - 22:17

    Update: A representative for Sony told Polygon that the company “will not charge consumers for patches.” We’ve asked Sony to clarify whether that applies only to games published by Sony Interactive Entertainment, and will update when we hear back.

    Jack Sipich, founder of developer Absinthe Games, said in a NeoGAF post that developers “are not allowed to charge you for patches or [PS4 Pro] feature updates.”

    Nista od toga, keyboard ratnici.

  • Kralj Budala

    10.09.2016 - 23:59

    Aaauuu, super stvar, ovo sam ja “GLUPAN” čekao. Sve nam naplatite. Sanjao sam dan kada će se napalćivati dodatni život, kao na arkadama osamdesetih, mada sam kupijo igru u cijelosti. Ili još bolje, kupiš igru, i onda za svaki level koji pokreneš plaćaš ulaz, kao u zabavnom parku, jer budimo iskreni, ovo JE zabava, Muzite nas do kraja, to “smo” tražili. Dajte nam bolje teksture i više sličica jer to je jedino važno. Mi smo GRAFIČKE KURVE i nismo bolje zaslužili (tako smo naučeni), hranite nas pikselima i sličicama. Zaje*i igrivost, samo boje!
    E sada ja osobno neću kupiti kartu za ovo putovanje, uživam u igrama (i osobno mi je Super Mario Bros 3 vrh), i igram na PS4, ali nisam ja ni tražijo 4K i nešto slično (jer da jesam bio bi na … znate već čemu), jednostavno volim IGRE i igram i uživam.
    Ali opet mogu razumjeti i pohlepu izdavača, i mogući izvor prihoda, kada je “nama”to važno da li se ta igra vrti u trideset ili šezdeset sličica i toliko i toliko piksela, i njihov trud pa stoga kažem:”U jednu ruku su i u pravu što naplaćuju svoj trud u razvoju tih zakrpa, pak, pošto su objeručke i raširili ruke, u drugu im se USEREM!”

  • Saren

    11.09.2016 - 03:02

    Upravo je to to… ljudi nek trose pare na to da izdavaci + sam Sony mogu uzimat kako zele. E zato ljepo skupis tih 3-4 kolko te kosta PS4 i kupis si komp i nema frke. A ne ovo di te voza kako se ko sjeti… Ma… na sta se sve rulja nece dat nagovorit…

  • jasamja

    11.09.2016 - 10:54

    ma nezanimame ja imam ps4 kpovat cu igre ko i dosad kad crkne kupit cu si ps5 i gotova stvar. ja nemam namjeru placat za hdr jer ja kupujem igrice zbog igranja a ne zbog grafike, naravno grafike su bitne ali ne toliko, a ja ni nemam full hd ni 4k televizor, planiram si kupit ali necu placat hdr.

  • Virty

    11.09.2016 - 12:38

    Loše Sony, loše….

  • brlja

    11.09.2016 - 13:38

    To ne model kakav nam treba. Zasto u buducnosti nebi naplacivali u posebnom dlcu recimo crvenu boju? Vanila igra za 60eura je crno bijela alš svaka boja jedan dlc za 15eura pa ko sta voli….

  • funky0308

    11.09.2016 - 14:08

    To nije istina. Sony je rekao kakp nece dozvoliti naplatu tako necega. Ako netko od dev hoce odraditi potpuni remaster i to naplacivati, a pod remasterom je i HDR, to im nece zabraniti ali HDR patch nece moci naplacivati. Nekoliko portala je prenijelo izjavu Sonya, nije neko nagadjanje.

    • Zoran Žalac

      @funky0308, 11.09.2016 - 20:42

      Ne vjerujem da će se itko na to odvažiti, ali u Sonyju nemaju baš direktivu što se ne smije prodavati pod DLC paketom; sve dok je pod prihvatljivim rejtingom. Ono što je rečeno, a to je otkrio neki developer – ne Sony, je da ne smiju naplaćivati patch ili feature za PRO. To stoji, ali nigdje nema ograničenja da HDR mora biti u sklopu patcha, a ne DLC. E sad, PRO features… HDR tehnički nije ekskluzivan za Pro pa kao takav nije ni PRO feature…
      Kažem, vjerujem da nitko ovo ne bi htio izvesti na takav zlouporabljeni način, ali rupa za to postoji. Sony tu nije direktno rekao – NE, ne može HDR biti dodan u obliku DLC-a, ne smije se naplaćivati.

    • funky0308

      @Zoran Žalac, 12.09.2016 - 08:27

      Znas sta, malo kada razmislim i kada vidim kakav kaos su napravili medju igracima sa spustanjem cijene konzole i svim ljepotama izaslim u zadnjih par dana – ne bih se cudio da se patch upakira sa tri skina necega i prodaje za 9,99 Eura. Sta su nam napravili od ljubavi i hobija – prestrasno. Ne govorim samo za Sony – svi su cjepljeni od normalne i fer play igre. Ma uzas.

  • thaares

    12.09.2016 - 08:17

    Odakle je screenshot?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?