HCL.HR

Popularna aplikacija RetroArch napokon dolazi na Steam

Zoran Žalac 15.07.2019.   •   0 komentara   •   Tehnologija


Frontend aplikacija pomoću koje emulacija starih igara postaje lakša uskoro će se pojaviti i na Steam platformi.

Steam u principu nije mjesto na kojemu možete pronaći emulatore za igre sa starih konzola. Međutim, od 30. ovog mjeseca ondje će se moći preuzeti RetroArch, aplikacija koja pod jednim krovom okuplja hrpetinu emulatora. Ključna stvar u toj priči je da RetroArch u svojoj instalaciji ne sadrži emulatore nego ih korisnik mora skinuti unutar aplikacije, a upravo zbog toga RetroArch može doći u opticaj na Steamu (u početku samo Windows verzija).

Za postojeće korisnike RetroArcha to ne znači praktički ništa. Za sada RetroArch na Steamu neće imati nikakve posebne pogodnosti već će biti identičan verziji koja se već može preuzeti na službenoj stranici. Ipak, kako vrijeme bude odmicalo, tako će tvorci RetroArcha dodavati neke specifičnosti u Steam verziju.

RetroArch će na Steamu biti besplatan kao i u osnovnoj verziji, a njegov dolazak na tu platformu otvara vrata za zanimljivu mogućnost. Naime, postoji mogućnost da se na Steamu počnu prodavati ROM-ovi, odnosno igre za starije konzole koje bi se potom pokretale uz pomoć RetroArcha. Naravno, odluka o tome ovisi o izdavačima ili bolje rečeno vlasnicima autorskih prava nad igrom. Zapetljana je to materija i od toga vjerojatno neće biti ništa, ali eto – barem znamo da teoretski takva mogućnost postoji.

Označeno sa: ,

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?