HCL.HR

Program Kreativna Europa nagradio 31 developera videoigara

Zoran Žalac 25.08.2015.   •   0 komentara


Program Europske komisije za podršku kulturi i audiovizualnim sektorima razvoj videoigara u Europi pomoći će s 3,4 milijuna eura koje će raspodijeliti na tridesetak proizvođača.

Iako iz Europe stižu neke od najpoznatijih igara u industriji, poput Witchera, Battlefielda, Batmana, Grand Theft Auta i brojnih drugih, mreža financijske potpore za razvoj tih proizvoda još je relativno slaba u odnosu na druge grane industrije. Ipak, bolje da je tako nego da ni ne postoji. Pokazuje to i program Creative Europe koji između ostaloga daje financijsku podršku audiovizualnim sektorima.

Ove godine taj je program Europske komisije za pomoć razvoju videoigara izdvojio 3,4 milijuna eura, iznos koji je raspodijeljen između 31 developera, na temelju natječaja. Interesantna stvar kod tog natječaja bila je u kriteriju odabira preferiranih kandidata. Naime – da biste od Europske komisije dobili novac, igra vam mora imati snažnu narativnu komponentu, odnosno biti fokusirana na priču. Ako ste zapeli napraviti neku simulaciju tako ćete vjerojatno izvjesiti. Također je pomalo dvojbeno i to da su sredstva jednako dobivali i developeri koji već imaju privatne investitore i nezavisni proizvođači koji za igre koriste vlastiti budžet.

Među nagrađenim studijima nema nijednog iz naše okolice. Financirane su većinom igre za koje do sada vjerojatno niste čuli, i za koje je upitno hoćete li ih i čuti. Među onima koji su izvukli najviše – po 150 tisuća eura – su CD Projekt za The Witcher 3 ekspanziju – dakle tim koji drži GOG.com i koji je prodao igru u preko pet milijuna primjeraka; Paradox za još neotkrivenu igru Project Dallas, britanski The Chinese Room za svoj nenajavljeni projekt Total Dark, itd. Punu listu nagrađenih možete pogledati ovdje.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?