HCL.HR

Promijenilo se jedno pravilo na Steamu, nema više “rupe” za iskorištavanje povrata novca

Zoran Žalac 24.04.2024.   •   14 komentara


Na Steamu će se od sada u maksimalni period za povrat novca biti uračunat i raniji pristup igrama za koji igrači unaprijed plate.

Iz Valvea su najavili kako na Steamu više nije moguće iskoristiti propust koji je omogućavao da se za pojedine igre dobije povrat novca nakon više od dva sata igranja.

Osobno ovo nisam znao, ali do sada se igre koje nude raniji pristup uz plaćanje moglo igrati po nekoliko dana, a potom zatražiti povrat novca nakon što one službeno budu lansirane za sve igrače. Ne mislimo pritom na early access igre (one nedovršene), nego igre iz serijala kao što su EA Sports FC, NBA 2K, F1 i drugi, koje možete zaigrati 3-10 dana prije drugih igrača ako kupite njihovo skuplje izdanje.

Pravilo je i dalje da se povrat novca za kupljenu igru na Steamu ne može tražiti ako ste u toj igri proveli duže od dva sata. Promijenjeno je samo to da se rok od dva sata igranja počinje računati i kad se igrama pristupi prije službenog datuma lansiranja.

Označeno sa:

Komentari (14)

  • esse

    24.04.2024 - 10:50

    piratluk ce samo porasti zbog tih izdrkavanja..

    • Blackbeard

      @esse, 24.04.2024 - 10:57

      I treba.

    • Fallen

      @esse, 24.04.2024 - 12:45

      Izdrkavanje je ilegalno koristit nečiji proizvod koji bi se trebao platit nakon 2h?

      Ti vjerojatno dođeš u dućan, namažeš se dezodoransom s police pa ideš doma.

    • Dick Johnson

      @Fallen, 24.04.2024 - 13:44

      A gle ilegalno je i da it neko neš proda, pa onda oduzme. Ili da ti nekaj proda a ti nemaš vlasništvo nad time i nemožeš dalje preprodat, pa ih boli kifla za to. Tak da ak mi misle moralizirat da ih kradem kad piratiziram nek prvo svoje dvorište pometu.

    • Cygarone

      @Dick Johnson, 24.04.2024 - 18:19

      Odgovor je dvosjekli mač. Ako si platio igru (digitalno izdanje) u fine printu kod prihvaćanja uvjeta jasno stoji da oni u bilo kojem trenutku mogu ugasiti pristup serverima i tvojoj mogućnosti za skidanje igara. Dakle to je legalno, no pitanje je ako je moralno. Ako kupujemo fizičko izdanje, oboje znamo da nakon završetka disk sam po sebi je moguće prodati dalje, izuzev možda nekih deluxe izdanja sa dodatnim kodovima gdje na kraju prodajemo običnu standard verziju igre. U krajnjem slučaju, prodaj cijeli account sa digitalnom igrom i nemaš problema… Sve je legalno.

    • Dick Johnson

      @Cygarone, 24.04.2024 - 18:44

      Ne velim ja za sevrere, nego kaj ti bilokakvu pa i singleplayer igru mogu sa accounta. Ak vezano za sitna slova, mislim da skoro svi brane prodaju accounta. Ak pise kupi, onda ocekujem da je nesto moje, a ne da mi je rentano. Ja nemam moralnih dvojbi, meni je u redu krasti od lopova.

    • Cygarone

      @Dick Johnson, 24.04.2024 - 22:23

      Moje isprike zbog dugačkog odgovora, izgubila se smisao. Otkuda se skida digitalni oblik singleplayer igara? Čisto za primjer Hogwarts Legacy kupljen na EGS ili Steam storeu… Shvaćaš poantu? Ako ugase npr. EGS a imam tamo Hogwarts Legacy, znači li to da imam osnova za tužbu jer eto, ja sam igru platio? A propos prodaje accounta, ona je jednako validna kao i prodaja fizičkih kopija na diskovima. Jedna i druga prodaja su siva zona, jednoj i drugoj prodaji oni ne mogu stati na kraj niti ih zanima borba sa vjetrenjačama u tom smislu. Moj osvrt na moralno pitanje nije vezan za tvoj pogled nego njihov pristup oko “rentanja” igara. Nažalost, mi smo tu naivci i budale dokle god kupujemo sa trgovina poput STEAM/EPIC GAMES STORE i sličnih. Jedini store za koji mogu reći da je u tom pogledu moralan je zapravo GOG Galaxy. Svi kupljeni proizvodi imaju mogućnost skidanja potpunog installera bez zaštite. To znači jednom kupljeno i skinuto moguće je pospremiti na eksterni disk bez straha. E sad, o pitanju krađe od lopova… To su teme za satove etike. Ne bih htio o tome, iako u nekim stvarima podržavam takav stav.

    • Dick Johnson

      @Cygarone, 25.04.2024 - 08:08

      I zato i kupujem s GoG-a sve kaj mogu. i imam preko 500 igri tamo, jer doslovno to kaj kazes, kupis i imas instaler zauvjek i nemoras imat posla vise ikad s njima ako ne zelis. Kuzim kaj oces rec za sevrere, al nije mi jasno zasto bi prodaja fizickog primjera igre bila siva zona? Nikad nije bilo do sad kolko znam?

    • Vito12

      @esse, 26.04.2024 - 22:12

      Ne ako počnu svi masovno uvoditi Denuvo u svoje igre. Jedini preostali pirati bit će ovi legalni pirati kao što su EA, Ubisoft i Nintendo

  • mate321

    24.04.2024 - 11:36

    za mene je jedan od bitnijih faktora na steamu mogucnost lakog i brzog refunda. vrlo lako mogu provjeriti dali igru mogu pokrenuti bilo zbog hardwera ili zbog protona. ova promjena za mene ne znaci nista i mislim da se podrazumjeva da za ovo treba fix

    • Agent

      @mate321, 24.04.2024 - 12:24

      Kod svakog launchera na PC-u su isti uvjeti za refund

  • tom007

    24.04.2024 - 12:42

    mislio sam da je i zdravorazumski da se ne traži povrat prije službenog dana izlaska na tržište… al očito nije

  • Shaman

    24.04.2024 - 13:31

    Steam se meni uvijek činio više nego korektan.

    • Nardev

      @Shaman, 24.04.2024 - 19:25

      Slažem se, prije tjedan dana sam refundao igru u kojoj sam proveo 2.7h i odobrili su, iako je limit 2h.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?