HCL.HR

Pronađen je dodatak za Game Boy konzolu koji je bio izgubljen punih 28 godina

Zoran Žalac 28.12.2020.   •   4 komentara


Povijesničar videoigara Liam Robertson došao je do vrlo rijetkog prototipa dodatka za Game Boy konzolu, zvanog WorkBoy, koji nikada nije izašao u prodaju.

Nintendova Game Boy konzola imala je čitav niz dodataka s kojima taj uređaj nije bio samo platforma za igranje videoigara. Postojala je tako Game Boy kamera, mogao se kupiti Game Boy printer, prodavala su se povećala za ekran pa čak i sonar za lociranje riba. Većina tih dodataka nikada nije zaživjela izvan Japana, a neki čak nisu zaživjeli uopće.

Među ovim drugima je dodatak zvan WorkBoy – tipkovnica koja se na Game Boy konzolu spajala pomoću Link kabela i donosila 12 različitih aplikacija. Bili su to većinom alati za uredski posao – kalendar, imenik, adresar, mjerač temperature, kalkulator i sl. WorkBoy je trebao biti službeno licenciran od strane Nintenda te je bilo u planu da se pojavi 1992. godine po cijeni od 79-89 američkih dolara. No, to se u konačnici nije dogodilo, a sam proizvod nije zaživio dalje od dva prototipna modela.

Jedan je prototip navodno pohranjen negdje u Nintendovim trezorima, a drugi je u posjedu osnivača tvrtke Fabtek koja je i osmislila uređaj. Povijesničar videoigara Liam Robertson nagovorio je spomenutog osnivača tvrtke da mu ustupi prototip WorkBoya, što samo po sebi ne bi značilo mnogo da ranije ove godine hakeri nisu na internet pustili gomilu Nintendovih materijala, među kojima i ROM sa softverom za WorkBoy dodatak.

Tako smo 28 godina kasnije napokon dobili uvid u funkcionalni WorkBoy – jedan jedini na svijetu. Danas je smiješna i sama pomisao da se za 12 uredskih aplikacija koristi tipkovnica u kombinaciji s konzolom, sve to imamo na pametnom telefonu, ali svejedno je interesantno vidjeti otkrivanje davno zaboravljenog i nikad realiziranog koncepta poput Workboya.

Označeno sa:

Komentari (4)

  • mili1985

    28.12.2020 - 20:16

    Kakav klasik! I dalje imam povećalo s lampicom koje je posve bilo nepotrebno, ali jako cool. Također i portable carry all, mala plastična torbica za gameboy i čak 6 igara!

  • crolink07

    28.12.2020 - 22:19

    Imam i povećalo,lampicu,kameru i printer i nekoliko neiskorištenih rola papira. Nakon više od 20 godina otprintane slike se još odlično vide.

  • Bojko

    29.12.2020 - 01:03

    Nikad ga nisam imao, back in the day nismo imali prebijenog dinara. Tek sam ponekad znao igrati sa frendom koji ga je posudio od drugog frenda na par sati. Ali zato sam nedavno naručio Bitboy, da se barem djelomično prisjetim tih magičnih trenutaka.

  • 312AE

    29.12.2020 - 12:59

    Gameboy mi nikad nije bil tolko interesantan, SNES i Sega me držali u to vrijeme. Igranje je za mene bilo ružni vrijeme ili vikend,tak da nisam opče mislil na mobilnu verziju, a i bez boje. No i vjerovatno zbog činjenica da je trebal baterije, mama je u videoteci imala baterije, ali ipak je to bil luksuz.Barem kod nas.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?