HCL.HR

Quake – tresla se brda, rodila se legendarna pucačina

Zoran Žalac 22.06.2022.   •   11 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije 26 godina lansirana je prva igra iz serijala Quake, za koju se može reći kako je postavila temelje za kompetitivno igranje pucačina iz prvog lica.

Serijali Wolfenstein i Doom bili su ključni u nastanku i populariziranju pucačina iz prvog lica. Međutim, postoji i treći serijal ekipe id Software, podjednako značajan za evoluciju FPS-ova. To je Quake – pucačina koja se prvi put pojavila na današnji dan prije 26 godina.

Quake je bio svojevrsni nasljednik Dooma, rađen u punom 3D-u. Objekti, oružja, protivnici – sve je to bilo prezentirano kroz poligonalne modele. No, najvažniji pomak u gameplayu bilo je uvođenje vertikalnog ciljanja. Dok se u Doomu i sličnim pucačinama moglo ciljati samo lijevo i desno, Quake je uveo ciljanje prema gore i dolje.

Igra se tematski bazirala na gotičkog fikciji i mračnoj fantaziji, po čemu se razlikovala od kasnijih nastavaka. Single-player kampanja bila joj je podijeljena na četiri poglavlja od sveukupno 30 levela, a svako je poglavlje bilo zasebno, tj. igrač je u njemu kretao od nule, bez prethodno skupljenog oružja. Gameplay je uključivao napucavanje protivnika te traženje izlaza u nizu hodnika i prostorija. Protagonistu Quakea glas je posudio Trent Reznor, vođa benda Nine Inch Nails, koji je ujedno i skladao glazbu za igru.

Quake je osim kampanje s pričom ponudio i brzi multiplayer deathmatch formata. Taj je dio igre bio i najpopularniji te su preko njega igrači razvili brojne tehnike i taktike koje se koriste i dan danas, poput bunny hoppinga i rocket jumpinga. Quake se može smatrati i začetnikom modernog esporta, s obzirom da je na prvom turniru te igre glavna nagrada bila automobil Ferrarri 328 GTS. Osvojio ga je Dennis Fong, koji je na tom turniru prvi koristio kombinaciju tipki WASD za kretanje, koja je potom postala “zaštitni znak” PC gaminga i standardna kontrolna shema mnogih igara do dana današnjeg.

Quake je prvo izašao za PC, a onda je 1997 i 1998. završio na Sega Saturn i Nintendo 64 konzolama. Igra je bila popularna, ali nakon nje studio id Software više nikad nije bio isti. Sam je projekt na kraju bio znatno drugačiji nego su to developeri u početku zamislili. Trebala je to biti sporija igra s RPG elementima, a sam je projekt prošao kroz više promjena jer nije imao jasno definiranog voditelja. Problematičan razvojni proces rezultirao je time da su brojni zaposlenici id Softwarea poslije lansiranja Quakea napustili studio i pošli svojim putem.

Quake je nastavio živjeti – originalna je igra dobila nekoliko proširenja, a ni godinu dana kasnije pojavio se još popularniji Quake 2. Zatim se serijal posvetio kompetitivnom multiplayeru uz Quake III Arena, pa se vratio staroj formuli uz Quake 4, pa ponovno Multiplayeru uz Quake Live i konačno Quake Champions. Povodom 25. godišnjice serijala originalni je Quake dobio svoj remaster za PC, PlayStation, Xbox i Switch platforme, s poboljšanom grafikom i dodatnim sadržajima.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Označeno sa: ,

Komentari (11)

  • butjer1010

    22.06.2022 - 20:46

    Taman ga uzeo, zajedno sa oba Dooma na GOG-u, sveukupno manje od 9€, da ga probam na ovom kompu, ali poderao sam ga skoro do kraja na 486 133MHz prošle godine. Ufff koja igretina. Kako sam oduvijek bio AMD fanboy, tada me jako mučilo što je na Intelu 100MHz-a radilo bolje nego na AMD-u 133 🙁 Igra baš radila savršeno samo na Intelovim procovima, na AMD-ovima je padao framerate jako kod svakog jačeg okršaja…. Sad me to ne muči, kad mogu na svaki taj stroj staviti i 64MB RAM-a ako mi se sprdne 🙂 Tada sam imao 8, hhhh.

  • KhorneFlake

    22.06.2022 - 21:33

    Nedavno sam odigrao remaster na Steamu, planiram uskoro i ekspanzije. Zabavna je i dalje, uprkos godinama.

  • Darac83

    22.06.2022 - 21:42

    Nikad me nije jedinica oduševila, samo dvojka i trojka…

    • butjer1010

      @Darac83, 22.06.2022 - 22:07

      Da ali tada, devedesetih? Si ju igrao tada??? Ufffff, kad si ovo napisao, sigurno nisi 🙂

    • Darac83

      @butjer1010, 23.06.2022 - 13:45

      Baš tada. Nešto mi nije leglo ili mi je došla u krivom trenutku ili ne znam ni ja što, ali nije mi sjela…

    • butjer1010

      @Darac83, 23.06.2022 - 15:14

      U jebate, kako je tada Wolf3d bio pojam fps-ova, doom je isto kao i ovo rijetko tko mogao pokrenuti u više od 10 “sličica u sekundi”, a ovo kad sam prvi put vidio, otpale mi oči prvo! Nije baš bilo puno ovakvih igara tada, barem ne tu kod nas. Ne znam, meni je to bila revolucija” i u grafici, i u gameplayu. A zvuk trganja kad ubiješ nekoga, i onda ga dokrajčiš pa se raspadne ona kugla?!? Auuuuiiii, uživanje. Idem odmah malo odigrat….. 🙂

    • Darac83

      @butjer1010, 23.06.2022 - 17:34

      Gle, sve mi je jasno, ali tako je kako je. Imam par igara koje su postale kultne, ali meni nikako nisu sjele (Quake, Starcraft, Diablo… ☺️) Možeš me na stup srama, ali što da radim… 🙂

    • butjer1010

      @Darac83, 23.06.2022 - 19:12

      Ma neee, isto tako i ja imam par igara koje svi hvale, a ja nisam mogao igrati. Od ove 3 jedino Diablo nisam nikada igrao više od 2 sata 🙂 Eto i mene na stup srama, ali meni nije bio tako dobar kao ostalima. Uopće takve igre kao Diablo nisam nikada igrao.

    • Darac83

      @butjer1010, 23.06.2022 - 19:48

      Diablo 2 sam prošao uzduž i popreko samo zato jer sam pola godine zaglavio usred ničega s laptopom i tom igrom gore… 😂

    • Artyom

      @Darac83, 22.06.2022 - 23:10

      Fun Facts: Quake 2 uopće nije nastavak na Quake. Igre nemaju veze jedna s drugom. Dok je igra bila u razvoju imala je drugo ime: “Wor”, no ispalo je da je korištenje tog originalnog imena zaštićeno, pa su iz marketingških razloga igru nazvali Quake 2. Nasuprot toga, Quake 3 iako nema SP kapanju, ima dio priče i objašnjenje što se tamo događa, te je igra smješten u svijet prvog Quake-a. Quake 4 pak je nastavak na Quake 2. Quake 5/Reboot ne navodno u izradi, i zasad samo možemo nagađati hoće li biti smješten u SF svijet Quake-a 2 i 4, ili u Lovecraftian horor svijet Quakea 1 i 3. 😉

  • dzuba1921

    23.06.2022 - 03:04

    Uvijek bila i ostala zabavna, 90tih ludilo 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?