HCL.HR

RETRO DOZA #110 – Hitman: Codename 47

Renato Pedišić 04.05.2014.   •   19 komentara   •   Retro gaming


Da, i prvi Hitman se može smatrati retro igrom, a kao takav zaslužuje svoje mjesto u našem serijalu tekstova o starim, ali za povijest gaming industrije bitnim igrama, hardveru i događajima.

Nije li ovo iznimno čudna situacija kada imate osjećaj da ste tek prije par godina odigrali prvoga Hitmana, a sada o njemu čitate u jednoj Retro dozi.

Kao da čitate osmrtnicu jedne igre, njezin posljednji bljesak pred zaborav koji je retro sfera gaming svijeta. No, valja otresti takav osjećaj i shvatiti kako naše Retro doze nisu osmrtnice, već spomenici gaming kulture, neuništivi u vremenu i prostoru. Sada je došlo vrijeme da podignemo spomenik odličnom Codenameu 47, igri koja je uvelike obilježila svoj žanr, a posljedično i našu percepciju stealtha u videoigrama.

Hitman: Codename 47 pojavio se u Sjevernoj Americi i Europi pred kraj 2000. godine, tako da je po HCL-ovoj kategorizaciji tek granično retro naslov. Japanski su igrači pak svoju verziju igre dočekali nešto kasnije, početkom 2001. godine, a ona je od tada pa do 2009. godine napravila toliko veliki utjecaj na tamošnju publiku i glavešine gaming industrije da Square Enix pri akviziciji brenda nije žalio ni novce ni vrijeme da pribavi ono što želi.

Igru je osmislio i izradio danski studio IO Interactive kojima je ovo bila prva igra, a koji se do danas upravo zbog Hitmana prometnuo u jednog od najcjenjenijih proizvođača videoigara u svijetu. Unatoč tome što je Codename 47 izašao kao PC ekskluziva, igra je bila zapažena od strane širokog spektra igrača te je unatoč relativno prosječnoj kumulativnoj ocjeni kritike uspjela izroditi nastavak Hitman 2: Silent Assassin. To je po mnogima bio mnogo bolji naslov koji se pojavio na PC-u i svim važnijim konzolama onoga doba te tako osigurao stabilne temelje nastavku Hitman serijala.

S tehničke strane Hitman: Codename 47 je bio mnogo naprednija igra od ostatka ondašnjih naslova. Razlog toj nadmoćnosti dobrim je dijelom bio korištenje sada popularne “ragdoll fizike” koja je omogućavala realistično padanje tijela neprijatelja (ili protagonista) i njegovo pozicioniranje nakon smrti. Iako Codename 47 nije bila prva igra koja je koristila takvu fiziku, već je to bio Jurassic Park: Trespasser, prvi Hitman ju je usavršio. Tamo je radila na mnogo jednostavnijem principu koji nije omogućavao sasvim realno simuliranje “ragdoll” efekta pa je zbog toga igra koristila manje resursa računala što je rezultiralo fluidnijim gameplayom.

Drugi fizikalni efekt je danas također popularan, mnogo usavršeniji sustav realnog simuliranja kretanja tkanine. Iako takvo što i nije bilo posebice bitno za gameplay, dodavalo je bodove na ukupan vizualan dojam igre, koji se u to vrijeme smatrao znatno naprednim.

O priči i samom sustavu gameplaya ne bismo mnogo pričali u ovoj retro dozi. Razlog se krije iza toga što vjerujemo kako biste priču Hitmana u punom sjaju trebali iskusiti igranjem ovoga naslova. Nasreću, Hitman: Codename 47 je dostupan u brojnim digitalnim trgovinama diljem interneta i to po relativno pristupačnim cijenama i čestim akcijskim popustima. S druge strane, gameplay Hitmana je ostao gotovo nepromijenjen kroz godine, nešto čemu je sam serijal ostao vjeran, tek unapređujući početni koncept džentlmenskog šuljanja, presvlačenja za infiltraciju i eliminacije neprijatelja.

Za potpuni dojam igre, ako ju niste svojevremeno zaigrali, pogledajte snimku prve misije koju ostavljamo u nastavku.

Jeste li ikada zaigrali neku igru iz Hitman serijala? Koji vam je najdraži nastavak? Komentare nam ostavite u za to predviđenom prostoru podno ovoga teksta.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (19)

  • Metalni

    04.05.2014 - 16:51

    Ah, kad se samo sjetim onog dosadnog helikoptera… Popio mi je živce na samku.
    Inače, sjajna igra koja je dala isto tako sjajne nastavke.

  • dex19

    04.05.2014 - 16:54

    Ajoj kolko sam sati ko klinac izgubio na toj igri.. nikad neću zaboravit misiju s minigun-om u vojnoj bazi u đungli hehe

  • Hrv4tin4

    04.05.2014 - 16:57

    Čovječe, pa zar i ta igra spada u retro?!?!

    Meni osobno jedna od boljih igara i franšiza! Najdraži mi je bio Hitman 2, mislim da na drugoj misiji se možeš maskirati u poštara i sakriti pištolj u buket cvijeća! Jednostavno brutalno!!!

  • Black op

    04.05.2014 - 17:23

    Ona misija u kojoj drogeras moze primiti vise od dva kontejnera municije me je iznervirala vise nego J***** kontrole u prototypeu i assassins creedu (kada stalno skacu na stvari na koje ne zelim da se penju), nije se moglo prijeci bez god modea.

  • trulex

    04.05.2014 - 18:45

    Ja sam živio za Blood Money

  • BiGGY

    04.05.2014 - 18:49

    najveci uspjeh u mojoj gaming karijeri je bio prelazak te igrice, i to sa nekih 10,11god

  • seedorf

    04.05.2014 - 19:13

    Najbolji serijal ikad ,igdje.

  • RZN

    04.05.2014 - 19:24

    uh to je to, bilo bi super da igrate te stare igre, hitman 2 ipak u srcu al 1 je takoder super, molim vas conflict desert storm za slijedecu!

    • Me666

      @RZN, 04.05.2014 - 19:32

      Na žalost, još uvijek ne idemo preko 2000. godine

  • Metalni

    04.05.2014 - 19:54

    Delta Force?

    • Me666

      @Metalni, 04.05.2014 - 20:01

      Obrađeno, istaknuto podno dozice

  • goldfinger

    04.05.2014 - 20:20

    Neka opuštenija vremena…

  • RaseWP

    04.05.2014 - 20:46

    Igram prvi, drugi i četvrti dio i smatram da je Hitman jedna od boljih igara trenutno, jer zahtjeva dosta razmišljanja. 3. dio Hitman-a mi se nije svidio, jer sadrži veliku kopiju misija prvog i drugog serijala, stoga ga nisam ni htio ponovo igrati, dok sam 5. dio igrao kod prijatelja (jer mi je trenutna konfiguracija računara nedovoljna za igru), nekako mi se čini da nisu baš podesili priču, mada je igra odlična i što se tiče izgleda i samog gameplay-a, moje mišljenje.

    Btw. Evo jedne slike 🙂
    http://prntscr.com/3g8a7v

  • BlackyM

    04.05.2014 - 23:11

    uf, Silent Assasin i Blood Money su fantastične igre. Još uvijek ih imam instalirane na kompu, tu i tamo pokušam dobit najviši ranking na nekoj od misija.

    Dok mi se 5. dio, Absolution, kojeg isto imam instliranog, uopće ne svidja. Igra je previše ograničavajuća i potpuno se izgubio draz Hitmana. Grafički je odlična i ima super zamisli koje mogu itektako koristiti prošlim verzijama, ali sloboda kretanja je preograničavajuća, misije su često jednosmjerne, NPCovi prebrzo reagiraju, i checkpoint funkcije su jednostavno očajne.

    No, što se tiče Silent Assasina i Blood Money, to je uzitak igrati 🙂

  • Adam Jensen

    05.05.2014 - 08:05

    1000 emocija se nakupilo u meni gledajući tu prvu misiju. Hitman mi je uvijek bio posebno draga igra

  • DeratizatoR

    05.05.2014 - 13:19

    Nikad, nikad necu zaboraviti onu misiju u kojoj moras ostaviti pistolj u klozetu restorana, pa se onda maskirati u nekog azijata 😀 .Mislim da je to treca misija. Jooooj kad se sjetim

  • nikola345

    05.05.2014 - 15:13

    slažem se najdraža igra mi je absolution al je igra pelagana

  • Lord of Destruction

    05.05.2014 - 21:57

    demo. davljenje vozaca zicom dok pisa. zvuk zice. nezaboravno

  • Dom3gaming

    07.04.2016 - 17:19

    Blood Money mi je osobno najbolji.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?