HCL.HR

RETRO DOZA #77 – Top Gun igre

Renato Pedišić 25.08.2013.   •   0 komentara   •   Retro gaming


U novoj Retro dozi bavimo se prvim dvjema igrama nastalima po filmu Top Gun pa zavežite pojaseve jer s Tom Cruiseom polijećemo ka 80-ima. Ne brinite se, u to je doba još prolazio psihotest za pilota.

Prije čitanja ovotjedne Retro doze zamolit ću vas da upalite pjesmu Kenny Loggins – Danger Zone, naslovnu pjesmu filma Top Gun iz 1986. godine, po kojemu su napravljene dvije igre o kojima ovim putem pišemo. Jeste li? Odlično! Na ovaj ćete način moći lakše zamisliti koliko je taj film bio savršen, ne samo zbog takve glazbene podloge, već i zbog napete akcije, brzih zrakoplova i glume tada psihički uračunljivog Toma Cruisea te uvijek gledljivog Vala Kilmera. U svoje je vrijeme tako Top Gun bio bog i batina akcijskih filmova, umjetničko djelo nulte kategorije nagrađeno Oscarom pa nije ni čudo da su po njemu isprva napravljene čak dvije videoigre.

Kako to inače biva s igrama napravljenima po filmu, ni Top Gun, ni Top Gun: The Second Mission nisu bili kvalitetni naslovi, ali da stvar bude još gora – ove su igre postavile novo značenje terminu “loša igra”, dotaknuvši samo dno na ljestvici kvalitete.

Prva igra, jednostavno nazvana Top Gun izašla je za IBM PC, Commodore 64, ZX Spectrum te NES 30. studenog 1998. godine (europski datum izlaska), a na njoj su radila čak tri proizvođača – Thunder Mountain na PC inačici, Konami na NES inačici te Ocean Software na ostalim verzijama igre. Najpoznatija i najigranija inačica ipak je bila ona za NES, koja se prodala u preko 2 milijuna primjeraka, vjerojatno se dobro okoristivši slavom samoga filma jer je po kvaliteti, kao što smo spomenuli, bila iznimno loša.

Za divno čudo, tako loša igra dobila je nastavak imena Top Gun: The Second Mission koji je popravio neke mane originala, ali je i dalje ostao neigriva i nadasve loša igra. Izdan je samo za NES, pod Konamijevom palicom 1989. godine u Japanu, da bi se u Europi pojavio tek dvije godine kasnije, 24. listopada 1991. godine.

U video kojeg prilažemo, sve druge detalje koje o ovim igrama želite znati reći će vam James Rolfe, poznatiji kao Angry Video Game Nerd.

Inače, nakon ove dvije igre svijet je vidio izlazak još minimalno sedam službenih Top Gun videoigara, o kojima ovim putem nećemo detaljnije pričati, ali koje nikada nisu postigle uspjeh svojega filmskog predloška, niti su se ikada približile novim konkurentima u žanru – Ace Combat te H.A.W.X. igrama.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?