HCL.HR

RETRO DOZA #137 – Kula World

Renato Pedišić 17.11.2014.   •   4 komentara   •   Retro gaming


Kotrljajte se malo s nama kroz novu Retro dozu koja ovoga puta donosi priču o jednoj lopti s kojom smo rješavali logičke zagonetke koristeći mozak i višedimenzionalni pristup.

Kada se 1998. godine pojavio kao igra za prvi PlayStation, Kula World je vrlo brzo postao hit kod svih naraštaja igrača. Bilo je tu nečega iznimno privlačnog u igri studija Game Design Sweden AB – možda se radilo o simpatičnom pristupu rješavanja platformerskih puzzle zadataka koristeći loptu za plažu, možda o napetoj elektroničkoj glazbi koja je pratila svaku razinu, možda o potpunom korištenju dostupnog trodimenzionalnog prostora, a možda o svemu navedenom pomalo.

Naoko igra jednostavnih mehanika, Kula World je onima koji su ga duže igrali svakim novim levelom donosio veći izazov, što je prije svega odgovaralo pravim fanovima mozgalica, no u svojevrsnom kontrastu s time, veoma pristupačan game dizajn privukao je velik broj ‘casual’ igrača Sonyjevoj prvoj konzoli. Oni koji su je već posjedovali, čak i da ih nije zanimao ovakav tip igre, Kula World su nabavili, prije svega zato što je to bila jedna od prvih igara koja je koristila DualShockovu vibracijsku funkciju originalnih PlayStationovih kontrolera. Vibracija, kao tada nova i zanimljiva funkcija, igri je odgovarala odlično te je omogućila bolji osjećaj prilikom kontroliranja lopte, pogotovo u situacijama kada je ista naletjela na šiljke ili pak bila zarobljena.

Ovo je sigurno bio jedan od ključnih faktora koji su pridonijeli agregatnoj ocjeni od 80.73% na GameRankingsu, što je za igru ovoga tipa u ono vrijeme bio odličan uspjeh. Taj se uspjeh nastavio i u budućnosti pa danas imamo portove Kula Worlda za PS3 (putem PSN-a), ali i za Android mobilne telefone.

Kako je Kula World izgledao, kako se igrao i što se u toj igri moglo postignuti pogledajte u videu u nastavku.

Koji su vaši najdraži puzzle platformeri iz prošlosti? Igrate li ih i danas? Javite nam se u komentarima.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (4)

  • Daky101

    17.11.2014 - 14:42

    Vrh vrhova.

  • PS2MASTE®

    17.11.2014 - 18:24

    Još uvek, nakon tolkih godina, sjajna igra. Na "otključanom" PSP-u sam potrošio sate. 🙂

  • trulex

    17.11.2014 - 20:48

    kad se samo sjetim modul 8 i napucavanja scorea na ovoj igri.

  • l)oolvl

    17.11.2014 - 22:46

    ah, memories… 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?