HCL.HR

RETRO DOZA #146 – PlayStation Analog Joystick

Renato Pedišić 18.01.2015.   •   3 komentara   •   Retro gaming


Ovoga puta donosimo vam retro dozu o komadu PlayStation periferije za koji vjerojatno nikada niste čuli, a koji je pružao potpuno nov način za interakciju s igrama na starom sivonji.

Oni koji su posjedovali prvi PlayStation vjerojatno znaju kako su izgledali svi popularni kontroleri za tu konzolu. Originalni kontroler, Dual Analog i DualShock ono su na što ćete sigurno prvo pomisliti kada se priča o “PlayStation joysticku”. No, usprkos Sonyjevim ustaljenim normama za kontroler koje su se protegle do današnjeg dana, i ta je tvrtka imala jedan izlet u malo drugačije vode i to s PlayStation Analog Joystick kontrolerom.

SCPH-1110, kako mu je tvorničko ime, bio je, osim po svom neobičnom izgledu, poseban i po činjenici da se tu radi o prvom analognom kontroleru za PlayStation te jednom od prvih analognih kontrolera uopće, barem što se tiče kontrolera za kućne konzole. Popularni naziv ove mašine koja je izašla 1996. godine bio je “Sony Flightstick”, no treba se napomenuti da se tu radi samo o kolokvijalnom nazivu, budući da pravo na naziv Flighstick serije PS kontrolera drži third-party proizvođač Hori.

PlayStation Analog Joystick bio je službeno podržan u čak 40 iznimno kvalitetnih igara za prvi PlayStation, s tim da su igrači koristeći ovaj kontroler mogli zaigrati i ostale igre za PlayStation prebacivanjem kontrolera na digitalni način rada. Uz igre za prvi PlayStation, ovim su se kontrolerom mogle službeno igrati i dvije igre za PlayStation 2, ali i mnoge druge korištenjem klasičnog postupka – prebacivanjem na digitalni način rada.

Uz sve ovo, PlayStation Analog Joystick se mogao koristiti i za igranje igara na PC-u, budući da je podržavao spajanje s osobnim računalom putem USB kabela – sve u svemu radilo se o jednom iznimno isplativom i višenamjenskom komadu PS periferije koji nažalost nije postao globalno popularan.

Ako želite doznati više o analognom joysticku za PlayStation, obavezno pogledajte sljedeći video u kojemu se kontroler isprobava na raznim kultnim PlayStation igrama koje će vas sigurno vratiti u neke “davne” dane gaminga.

Jeste li ikada prije čuli za PlayStation Analog Joystick?

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (3)

  • vexvexius

    18.01.2015 - 23:05

    Imam to kod kuće. Probao sam igrati PES ili Fifu uz pomoć Flightsticka i poprilično je zanimljivo.

  • vjkzg

    19.01.2015 - 12:15

    Svašta sam za svoju prvu ljubav kupio al ovo niti pomišlo.I nije mi jasno zašto se uz sivonju redovito veže dualshock?! Pa zar nije upočetku bio samo joystick clasic bez gljiva i vibra? Siječam se kao jučer kad se u algor…mu pojavio dualshock da sam ga za 10 dana od cijelomjesečnog praksiranja tj prihoda od konzuma kupio u algor..mu za 550 kn!

    • PS2MASTE®

      @vjkzg, 19.01.2015 - 18:09

      A gamepad i joystick ti baš nije isto. Mislim, služe istoj svrsi. 😀 A znam, svi vele joystick.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?