HCL.HR

RETRO DOZA #158 – Tapper

Renato Pedišić 19.04.2015.   •   1 komentara   •   Retro gaming


Vikend je doba tjedna za alkoholna pića, prije svega pivo pa u skladu s time pišemo Retro dozicu o videoigri u kojoj ste nekim veoma agresivnim mušterijama trebali poslužiti taj nektar bogova.

Tapper je videoigra koja se originalno na tržištu pojavila 1983. godine za arkadne strojeve. Igru je razvio studio Marvin Glass and Associates, izdala izdavačka kuća Bally Midway (kasnije Midway Games), a cijelu stvar je sponzorirala američka pivovara Budweiser.

Kasnije su napravljene određene prerade na osnovnom konceptu igre u obliku novih verzija od kojih je možda najpoznatija Root Beer Tapper (pravo pivo zamijenjeno je bezalkoholnim napitkom) iz 1984. godina, nastala zbog kontroverznog reklamiranja alkohola mladima.

U Tapperu igrači su preuzimali ulogu barmena sa zadatkom posluživanja nestrpljivih mušterija. Cilj je bio utažiti žeđ cijenjenih gostiju prije nego isti prebiju Vas kao pipničara i tako vam oduzmu jedan od dragocjenih života. Igra se sastojala od četiri cjeline, svaka sa dvije do četiri razine od kojih je svaka donosila nešto drugačije i tako mijenjala intenzitet gameplaya.

Kako je to sve izgledalo možete vidjeti u videu koji se nalazi u nastavku. Ipak, upozoravamo kako je za potrebe videa njegov autor koristio šifre da bi mu bilo što lakše prikazati sve što se u igri ima za pokazati.

Tapper je svojevremeno od ondašnje kritike proglašen jednom od najzaraznijih igara uopće, što dokazuje činjenica da je igra bila inspiracija za mnoge druge uratke u gaming industriji, a neki motivi iz nje korišteni su u Disneyjevom hit filmu Wreck-It Ralph.

Jeste li ikada zaigrali Tapper? Žeđate li za ovakvim tipom igre? S cijenjenim odgovorima javite nam se u komentarima.

Komentari (1)

  • Matofski

    19.04.2015 - 19:06

    daaaaaa zakon! to sam, ako se dobro sjecam, igrao na commodorcu

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?