HCL.HR

Retro Doza #176 – Onimusha serijal

Gregor Stojev 17.07.2016.   •   4 komentara


Pripremite omiljene naočale za niz SD snimki jer se u ovoj dozici prisjećamo Capcomovog zaboravljenog, ali i svojedobno popularnog samurajskog sjeckanja demona u Onimushi.

onimusha

Kada je prvi Resident Evil 1996. godine ekpslodirao svojom popularnošću i uspjehom, Capcom je po njegovom uzoru planirao napraviti varijantu za PSX s nindžama. U planu je bila građevina puna zamki, šurikena i skrivenih prolaza, međutim projekt je odgođen za jednu čitavu generaciju i kada smo ga napokon dobili 2001. za PS2, kroz nekoliko iteracija skrenuo je putem samuraja.

Onimusha serijal krenuo je s istim onim “tenk” kontrolama iz prvog Resident Evila, a tu su također bili i fiksni kadrovi prostorija s unaprijed renderiranim pozadinama. S fokusom na borbu mačevima svaki je nastavak imao donekle drugačiju postavu igrivih likova koji koriste tajnu moć Oni ratnika kako bi tamanili demone u feudalnom Japanu raznih natprirodnih elemenata. U prvome nastavku, naravno, igrate kao glavna faca serijala – Samanosuke Akechi, a među nekoliko negativaca izdvaja se poznati vladar u Japanskoj povijesti – Nobunaga Oda, koji ovdje, naravno, priziva demone.

Iako je izašao i za Xbox i PC, Onimusha: Warlords bio je prvi PS2 naslov koji se prodao u više od milijun primjeraka, a time je i nastavak bio osiguran. Onimusha 2: Samurai’s Destiny tako je već 2002. stigao na PS2 kao ekskluziva koju je obilježio poznati samuraj Jubei u glavnoj ulozi. Dvojka je također uvela i prijateljsko nastrojeno selašce s dućanima i birtijama, a iz kuće s mnogo zamki radnja se većinom prebacila u šumarke i rudnike.

Dvije godine kasnije, 2004. za PS2 i PC vidjeli smo i treći nastavak – Onimusha 3: Demon Siege koji je pak krenuo malo luđim putem. Povratkom originalnom protagonistu – Samanosuke koji ovoga puta putovanjem kroz vrijeme naletava na legendarnog Francuza Jean Renoa. Demon Siege je tada odustao od tradicionalnih “tenk” kontrola za koje se Capcom držao ko’ pijan plota u korist danas nešto normalnijih analognih pokreta, a fensi trailer koji sve te lijepe stvari demonstrira pogledajte ispod.

Iako je serijal navodno planiran kao trilogija to nije spriječilo pojavu i četvrtog nastavka 2006. godine. Onimusha: Dawn of Dreams još jednom je bio ekskluziva za PS2, ponovo mijenjao postavu likova, a promjene su vidjeli i sustav borbe pa tako i perspektiva kojom ju doživljavate. Ovo je bio trenutak kada više nismo mogli pratiti tko je tko i što se tu uopće zbiva, znamo samo da je bilo velikih robota i da su se rušile zgrade.

Onimusha serijal imao je utjecaja i na oblikovanje drugog Capcomovog giganta – Devil May Cry, koji je također izvorno započeo kao eksperimentalni projekt iza Resident Evila. Za 2009. godinu u planu je bio i film redatelja Christophe Gansa (Silent Hill) koji se nekako ipak nije uspio materijalizirati nakon raznoraznih odgoda. Između glavnih konzolaških nastavaka serijal je bio popraćen s nešto manje bitnijim izdanjima poput Onimusha Tactics (Game Boy Advance – 2003), dvodimenzionalna tučnjava Onimusha Blade Warriors (PS2 – 2004) i konačno 2014. godine Onimusha Soul stvoren za internet preglednike, koji uopće nije vrijedan pažnje pa ne znam zašto ga uopće spominjem.

Puni pravi nastavak odlične Onimushe kakve znamo i očekujemo nismo vidjeli točno 10 godina, a zašto je Capcom dignuo ruke od voljenog i popularnog serijala možda jednoga dana ipak i saznamo. Obožavatelji Onimushe, znamo da vas ima – javite nam se dolje u komentarima.

Označeno sa: , ,

Komentari (4)

  • Ovcaodnovca

    17.07.2016 - 23:32

    igrao, u to sam vrijem i poceo skupljat originalne igre za PS2, no kao sto se oaze u clanku sa 4kom sam se totalno pogubio i nikad je nisam zavrsio, jedinica je bila prokleto kratka

  • trulex

    18.07.2016 - 01:50

    ovaj zadnji je sila bio dawn of dreams

  • Tony Ghost

    18.07.2016 - 06:24

    Eh da ima na ps4. Steta. Jedna od najboljih na ps2.

  • l)oolvl

    18.07.2016 - 18:38

    nikad nisam igrao Onimushu, ali me podsjetilo na jednu staru, vrlo simpatičnu Bungievu igru Oni

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?