HCL.HR

RETRO DOZA #241: The 7th Guest – prva horor igra na CD-Romu

Gregor Stojev 15.10.2017.   •   1 komentara   •   Retro gaming


Prisjećamo se duhova The 7th Guesta, jedne od prvih 3D point & click avantura koje su koristile potencijal CD medija.

oZNFuDM

The 7th Guest iz 1993. godine jedna je od prvih računalnih igara ikada izdanih isključivo za CD-ROM. Developer Trilobyte zbog toga je pokušao osmisliti principe na kojima bi se njihov naslov mogao isticati među ostalima koji su tada još obitavali po raznim formatima disketa.

Tako je ukratko nastala prva point and click avantura koja je koristila “full motion” snimke stvarnih glumaca u potpuno 3D renderiranim prostorijama uz spektar od čak 256 boja. Ipak, osim što je CD-ROM naspram svega ranijega bio sporiji oko učitavanja, također su i snimke glumaca ostavljale nepredviđene aure, zbog kojih je konačan rezultat nakon nužne kompresije ispao malo čudan.

seventh guest (2)

No većina tih problema tada zapravo i nije previše utjecala na gameplay The 7th Guesta kako se tu radilo o ležernom i atmosferičnom istraživanju uklete kuće u kojoj bi se igrač susretao s duhovima te rješavao zagonetke. The 7th Guest je doživio velik uspjeh te se ubrzo prodao u nekoliko milijuna primjeraka, zbog čega se našao i na Philipsovoj CD-i konzoli. Danas se pak smatra kako je zbog njega došlo do ubrzane prodaje CD-ROMa, a tada ga je čak i Bill Gates pohvalio za postizanje novih standarda u svijetu zabave.

The 7th Guest je time naravno vidio i nastavak naziva “The 11th Hour” koji je do 1995. malo bolje usavršio full motion video i koncept renderiranja trodimenzionalnog okruženja u pokretu. Također isto kao “point & click” hororac, The 11th Hour zato je vidio znatno manje uspjeha, možda zbog činjenice kako čitava stvar više i nije bila toliko revolucionarna.

seventh guest (1)

No, također je bio izdan za MS-DOS u dobu kada je Windows 95 već vladao računalima zbog čega je kupcima znalo doći do malog problemčića. Osim toga, još uvijek je koristio MIDI glazbu umjesto pravog i kvalitetnijeg CD-audia, a uz to je sadržavao i apstraktne logične zagonetke zbog koji su mnogi oćelavili. Planovi za još jedan nastavak već su bili na kotačima, no zbog financijske nestabilnosti developer Trilobyte ipak je 1998. bio prisiljen prekinuti rad.

Međutim, toj priči ni ovdje nije kraj jer se 2010. godine u stilu svojih duhova Trilobyte vratio iz nadgrobnog života kako bi The 7th Guest izdao za iOS. 2013. godine. Tako je pokrenuta Kickstarter kampanja da se “The 7th Guest 3” konačno napravi. No, ni taj pokušaj nije prošao stoga nam još uvijek preostaje da se sedmoga gosta prisjećamo u dobrom starom obliku kakav je bio prije skoro 25 godina. Pripremite si zato neki topli napitak i uživajte s prvih petnaestak minuta gameplaya u videu ispod.

Označeno sa: ,

Komentari (1)

  • Dukindra

    15.10.2017 - 22:05

    Ponekad te stare horror igre mogu biti strasnije od novih,ne znas kakvo graficko cudo moze da ti iskoci xD

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?