HCL.HR

RETRO DOZA #264: Soldat – prokleto zabavno

Gregor Stojev 25.03.2018.   •   5 komentara   •   Retro gaming


Sjećate se skromnog Soldata? Jednostavnom izvedbom Wormsa u stvarnom vremenu ta je igra svojedobno bila prava bomba.

Ako nikada niste bili te sreće da zaigrate mali draguljčić naziva Soldat, najvjerojatnije vam se na prvi pogled čini kako je riječ o nekoj lijevoj gluposti. Istina, Soldat možda ne izgleda i nikada vizualno nije izgledao nešto posebice revolucionarno kako se radi o iznimno niskobudžetnom projektu kojega je većinom složio tek jedan čovjek. Međutim, jednom kada ga zaigrate, kao ni s Pringlesima se nije moglo stati! Riječ je o prvoklasnom primjeru kako sve ipak nije u grafici, već samom gameplayu.

Ukratko, Soldat je bio još jedna popularna online PC pucačina, ali pazite sad ovo, 2D pucačina! Štoviše, radi se svojevrsnoj izvedbi kultnih Wormsa u kojem niste trebali čekati da dođete na red kako je sve bilo u brzopoteznim refleksima nalik legendarnom Counter Strikeu.

Štoviše, čak je i tematika tu negdje u području “kantera” kako se većinom bacaju granatice dok trčkarate s “kalašom” u ruci. Možda najveća stvar za istaknuti u samom gameplayu bila bi činjenica kako smo ovdje imali i jet-pack, a sve ostalo manje više je dobra stara klasika koja uključuje očekivane FFA, TDM i CTF modove. Početnu “1.0” verziju vidjeli smo 2002. godine, a zarazni Soldat čak je bio besplatnog shareware izdanja. Prilikom kupnje odnosno otključavanja pune verzije dobili bi razne kozmetičke mogućnosti poput novog sučelja, većih rezolucija i sl.

Takav model koji je svima dozvoljavao ne samo da ga kratko probaju nego i dalje nastave igrati omogućio je Soldatu da postane prava stvar u manjim krugovima online pucačina. Soldat je tako i u narednih pet godina nastavio dobivati brojne zakrpe kojima bi se gameplay dalje balansirao te bug ispravio, a između toga uvedena su i nova pravila s realistic, survival i advanced načinima igre. I zbilja, ništa više od toga tu nam nije trebalo da se dobro zabavimo. Kako se kaotični Soldat svojedobno haklao prisjetite se s videom ispod, a vi nam u komentarima niže slobodno javite igrate li ga i dalje još s ekipom?

Označeno sa: ,

Komentari (5)

  • Dream Breaker

    25.03.2018 - 15:16

    primary sniper, secondary bazooka. no camping. bilo je nadasve zanimljivo

  • AceRimmer

    25.03.2018 - 19:11

    Nikad mi zbog metal-nasilnog ugođaja nije narocito odgovarao, a i previse je kompetitivan/skill-based za moj ukus, ali igrivost mu je stvarno na vrhuncu. Mini remek-djelo…

  • l)oolvl

    26.03.2018 - 01:12

    ovo je bilo super, jednostavno a zabavno, i besplatno

  • siblyx

    26.03.2018 - 11:51

    To je bila THE IGRA na satima informatike/prakse ili bilo cega s na kompovima u skoli 😀

  • Drunkenstein

    26.03.2018 - 17:43

    Igra sam prije par godina nešto slično ovome. Isti princip, no sa futurističkim mapama, oružjima te efektima. Samim time je i gameplay bio nešto žešči i brži. Opisa bih igru kao nešto poput Unreal Tournamenta u 2d. Zahtjevala je podosta vještine i koncentracije, a takve igre su mi omiljene. Igra je sadržavala i onu tablicu sa k/d, bilo je tu još nekakve statistike čini mi se. Ma vrhunska igra, zaboraviš na 3d i grafiku, a nije bilo niti ikakvih laggova i smetnji, nije bilo varalica. Ne mogu se sitit imena, no vjerojatno bih je igra i danas da se nisan okanio multiplayera, sad iman život pa peglan samo offline i ne žalin se. Drugim riječima, super je kad igre dobro izgledaju, kvalitetna grafika je uvijek dobrodošla, no ima i ovakvih igara koje potpuno neutraliziraju taj zakon grafike, čak znaju bit i zabavnije, samim time i bolje od većine velikih i skupih 3d igara. Evo recimo, dan danas povremeno zaigran HoMM 3, čak me je ponekad i strah upalit igru jer izgubin pojam o vremenu, prođu 3-4 sata kao 10 minuta. Po meni je to od najboljih, ako ne i najbolja igra ikad, pored svih silnih Metroa, Witchera, Gta, Warcrafta i tako dalje i tako bliže. A koja druga igra ima takvu sposobnost ubijanja vremena čak i nakon 20 godina ? Meni je HoMM3 sinonim za ‘replay value’.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?