HCL.HR

RETRO DOZA #273: Shadow of the Comet

Gregor Stojev 27.05.2018.   •   2 komentara   •   Retro gaming


R’lyeh fhtagn! U ovotjednoj dozi gledamo jednog od prvih naslova Cthulhu mitosa, stoga zavirite s oprezom!

Premda je već ranije bilo nekoliko igara inspiriranih Lovecraftijanskim štihom, “Shadow of the Comet” je davne 1993. zapravo bio Cthulhuov službeni debitantski ulazak u medij video igara. Tko ili što je to točno mislim da se zbilja ne mora više pojašnjavati u ovoj 2018. godini, jer bi to bilo jednako žalosno kao da objašnjavam što je to Star Wars. Ali dobro, generalizacije su općenito loše stoga ću za neupoznate ili nešto mlađe čitatelje ipak natuknuti kako se radi o svemirskoj lignji autora i oca začetnika modernog horora H. P. Lovecrafta.

Dotični naslov je svojedobno bio avantura za MS-DOS, no ne posve klasičnog “point and click” tipa kako smo lika ovdje pomicali strelicama na tipkovnici, a interakcija s predmetima otkrivala bi se tek u njegovoj neposrednoj blizini.

Sama radnja je bazirana na dvije od nekoliko najpopularnijih Lovecraftovih priča, a te su konkretno “The Dunwich Horror” i “Shadow Over Innsmouth”. Kombinirajući njihove elemenata, stvar je smještena u izoliranom gradiću Illsmoutha – fiktivnom mjestu s jasnim pregledom neba koje je pogodno za promatranje raznih astronomskih zbivanja. Upravo zbog toga se jedan striček tamo uputio kako bi promatrao Halleyjev komet, onaj koji nad Zemljom prolazi tek svakih cca 75 godina te je također jedini vidljiv golim okom.

Međutim, njegov boravak obilježen je neobjašnjivim događajima zbog kojih je ostatak života osuđen provesti u ludnici. Klasični Lovecraft, zar ne? U svakom slučaju, tih nekih 70 godina kasnije kada komet još jednom obilazi svoju rutinu, igračeva je sada uloga odvesti mladoga fotografa ne samo da poslika legendarni komet, nego i razazna koji se vrag tamo zbiva.

Shadow of the Comet je svojedobno bio hvaljen za solidne zagonetke i priču koja je naravno bila odlična. Dvije godine kasnije pojavio se i indirektni nastavak naziva “Prisoner of Ice” za PC i Segu Saturn te 1997. za PSX. Oba su naslova pak nanovo izdana 2015., znači 22 godine kasnije za Steam i GOG gdje ih danas možete upiknuti za nekih tridesetak kunića, a tom je prilikom sada ubačen i službeni “Call of Cthulhu” prednaslov ne bi li mi na njih odmah nasrnuli poput lisice na koku.

U videu ćemo ispod priložiti prvih nekoliko minuta da provjerite je li to vaš đir, no u svakom slučaju očekujte puno razgovora, čitanja i naravno pregršt nostalgičarske “low-res” DOS grafike.

Označeno sa: ,

Komentari (2)

  • Zvonimir Komar

    27.05.2018 - 16:01

    Jedna od igara koje nisam odigrao, a vec dugo ju imam na umu. Ali nikako zapoceti.

  • Mrfloyd

    27.05.2018 - 20:48

    Ova rukom crtana grafika nikada ne moze zastariti…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?