HCL.HR

RETRO DOZA #30 – Atari Pong

Renato Pedišić 24.09.2012.   •   1 komentara   •   Retro gaming


Konzola, arkadni stroj i prva komercijalno uspješna igra koja je pomogla popularizirati gaming i dovesti ga do standarda kakvoga danas poznajemo.

Prije Ponga ništa u gamingu nije bilo pretjerano važno, a poslije njega ništa nije toliko revolucionaliziralo gaming. Pong je bio Atarijev arkadni stroj, njihova prva kućna konzola i njihova najpoznatija igra koja radi svoje jednostavnosti i čiste igrivosti oduševljava i danas. Iako nije upamćen kao prva arkadna igra ili čak kao prva kućna konzola ikada, Pong slovi kao pokretač cijelog jednog procesa izrade igara tog doba, a njegovi počeci bili su banalni i nezamislivo jednostavni.

Cijela stvar počela je kada je suosnivač Atarija, Nolan Bushnell rekao Allanu Alcornu, tvorcu Ponga, kako bi volio vidjeti nešto slično stolnom tenisu s Magnavox Odysseya. Alcorn je zadatak prihvatio, a Atari, oduševljen kvalitetom obavljenog posla, objavio je Pong 1972. godine na vlastitom mu arkadnom stroju. Magnavoxova tužba koja je uslijedila nije previše oštetila Atari budući da je zarada od igre bila neočekivano velika. Pong se zbog svoje popularnosti danas naziva prvom mainstream igrom ikad, a takav status potvrđen je izlaskom istoimene kućne konzole s igrom 1975. godine.

A što je u biti Pong? Najizravniji opis bio bi da je to sportska simulacija stolnog tenisa u kojoj sudjeluju dva igrača ili igrač i računalo. Igrač pomiče pločicu gore dolje u pokušaju da zaustavi lopticu kako bi je uputio prema protivniku i tako zaradio bodove. Naravno, ako pogledate Pong u akciji malo toga će vas izravno podsjetiti na stolni tenis, ali uz dovoljno mašte shvatit ćete kako je on u biti prava sportska simulacija ogoljena do srži koja je čisti gameplay bez vizualnih dodataka kakve danas znamo.

U svim svojim varijantama (a bilo ih je mnogo) Pong je postigao ogroman uspjeh, a tako je uspio potaknuti i druge proizvođače na izradu što kvalitetnijih igara. Ljestvicu koja je postavljena izlaskom Ponga i danas pokušavaju dostići svi koji se bave proizvodnjom igara i konzola, ali kultni status Pongu nitko ne može oduzeti. Pong i danas stoji kao sinonim za video igre, a njegova popularnost u svim vidovima umjetnosti i kulture ostaje nepromijenjena.

Kako je svojevrsna tradicija da vam ostavimo video za kraj Retro doze to ćemo napraviti i ovaj put uz pomoć poznatog AVGN-a koji je u posebnom videu recenzirao gotovo sve Pong konzole poznate čovjeku.

FORUM: Retro gaming podforum

Komentari (1)

  • SnesMaster

    24.09.2012 - 17:28

    Lijepo je kako vazda uz retro dozu priložite jedan video,a posebno kad je od AVGN-a

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?