HCL.HR

RETRO DOZA #37 – PEEK&POKE – Hrvatski muzej starih računala i tehnologije

Renato Pedišić 11.11.2012.   •   2 komentara   •   Retro gaming


PEEK&POKE je hrvatski muzej starih računala i tehnologije, a u sklopu nadolazećeg Reboot InfoGamera, na kojemu će pokazati dio svoje bogate zbirke, mi ćemo vama reći ponešto o samome muzeju.

PEEK&POKE najstariji je i zapravo jedini službeni muzej starih računala, tehnologije i informatike na prostoru Republike Hrvatske. Smješten u Rijeci, muzej je nedavno proslavio punih pet godina postojanja za kojih je prikupio vrlo zavidnu kolekciju retro računala, starih kalkulatora i gotovo zaboravljenih konzola za video igre. Zanimljiva je i činjenica da je ovo najveći prostor s postavom zastarjelih tehnoloških dostignuća u ovom dijelu Europe pa je PEEK&POKE definitivno muzej kakvim se trebamo ponositi.

No, to što je najveći ne znači i da je dovoljno velik za cjelokupni postav pa se isti stalno rotira, izmjenjuje i nadopunjava što znači da će vam svaki novi posjet muzeju zagarantirano donijeti i neka nova iskustva. Problem u cijeloj toj priči je da zbog novčanih ograničenja muzej ne možete posjetiti kad god želite već isključivo uz prethodnu najavu na [email protected], a za ulaz ćete platiti sitnih 20 kuna. Ono što je uključeno u cijenu ulaznice je isprobavanje većine izložbenog materijala budući da je dosta velik broj računala i konzola za igre i dan danas funkcionalan.

Ono što se od postava može izdvojiti kao posebno su Commodore Max Machine (Japanski prethodnik Commodorea 64), Nintendo Virtual Boy te električno vozilo Sinclair C5, a neke od bitnijih izložaka muzeja možete vidjeti i u virtualnoj šetnji muzejom koja je unatoč lijepoj izvedbi ipak slaba zamjena za sve što možete uživo vidjeti i isprobati.

Više o samom PEEK&POKE-u može vam reći službena web-stranica muzeja, a na Reboot InfoGamer sajmu koji će se održavati od 13. do 18. studenog moći ćete vidjeti i isprobati dobar dio njegova funkcionalnog postava. Mi se tome jako veselimo, a vi?

Komentari (2)

  • Disc0

    11.11.2012 - 21:48

    Mene je sram sto sam iz Rijeke, a jos nisam bio u peek&poke…..

  • Dragster

    @Nane, 12.11.2012 - 11:36

    Točno to hahaha… Ajme, moram ovo posjetit…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?