HCL.HR

RETRO DOZA #46 – NES Advantage

Renato Pedišić 13.01.2013.   •   5 komentara   •   Retro


Je li NES Advantage ploča arkadnog aparata ili kontroler? Odgovor je oboje, a s tim je pristupom te dodatkom raznih funkcija, Nintendo proizveo jedan od najprodavanijih dodataka za NES ikad.

Je li to ptica? Je li to avion? Je li to ploča preuzeta s arkadnog aparata ili standardni kontroler za Nintendo Entertainment System? Ne, to je NES Advantage, posebni Nintendov kontroler za NES koji je u okrilje gamerskog doma donio osjećaj arkadnih aparata te neke prijeko potrebne funkcije koje su olakšale prolaz nekih zbilja teških 8-bitnih igara.

Prvo što će svatko uočiti kod NES Advantagea je njegov glomazni dizajn zbog čega je vrlo neprikladan za držanje u rukama, ali je zato savršeno dizajniran za držanje na bilo kojoj podlozi – gumeno podnožje onemogućava klizanje, a sama težina kontrolera osigurava da se neće pomaknuti u najbitnijim trenucima igre. Druga stvar koja se lako uočava je ogromna igraća palica koja je standard na većini arkadnih strojeva, a koja je u mnogim igrama za NES bila od pomoći pri kretanju likova, svemirskih brodova, kuglica, kockica… jasno vam je.

Ono što je ipak najbitnije kod NES Advantagea su njegove turbo te slow opcije. Turbo opcija je tu kako bi ubrzala akcije koje se odvijaju pritiskanjem tipke A i B pa bi tako, primjerice, tek jedan dodir na tipku A s uključenom turbo opcijom proizveo više istih akcija povezanih s tom tipkom. Brzina kojom su se one izvodile također je bila podesiva pomoću posebnog kotačića koji je omogućavao zbilja “turbo” brzine. Slow tipka imala je posebnu akciju koja je bila konstantno pritiskanje pauze u igri što ju je znatno usporavalo. Bila je od velike koristi kod igara u kojima je trebalo izbjegavati brojne i učestale napade neprijatelja, odnosno u igrama u kojima je trebalo brzo razmišljati.

Iako nije uživao previše snažnu promociju od strane Nintenda, Advantage se svejedno prodao u zavidnim količinama te se i danas smatra jednim od najuspješnijih dodataka za dobri stari NES. Ako želite vidjeti NES Advantage iz bliza i čuti još par informacija o njemu, pogledajte ovaj video koji nam dolazi iz Classic Game Rooma.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (5)

 • Dr.Ares

  13.01.2013 - 17:52

  Nevjerovatno je koliko je NES imao razlicitih kontrolera. A realno smo imali samo D-pad i 2 tipke za akciju. NES advantage, NES Max, power glove, i najmoćnija stvar od svih, u-force! Vjerujem da ima jos toga za koje ja ne znam. Ali u svakom slučaju to su bila neka bolja vremena :). Bravo za dobar clanak!

 • Captain Crash

  13.01.2013 - 18:55

  cudo AVGN nije ovo recenziro

  • manfromshadow

   @Captain Crash, 14.01.2013 - 07:53

   zato što on recenzira uglavnom stvari koje ne valjaju i o kojima može srat

 • Frenkibos

  13.01.2013 - 19:01

  S Poštovanjem !
  Ja bi volio tu mješanu konzolu vidjeti. I da igram igrice. To bi bilo fantastično. Zar ne?

  • -Aragorn-

   @Frenkibos, 13.01.2013 - 19:39

   Tako je Frenki! Dugo te ne vidjesmo-što te nema?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?