HCL.HR

RETRO DOZA #55 – Lego igre

Renato Pedišić 18.03.2013.   •   5 komentara   •   Retro gaming


Kako LEGO City Undercover u svojoj sjevernoameričkoj inačici izlazi danas, mislili smo da je prikladno napisati pokoju o najranijoj povijesti Lego videoigara.

Od 1997. godine izašle su 43 videoigre bazirane na Lego kockicama što znači da ovaj serijal videoigara ima relativno kratku, ali vrlo bogatu i uspješnu povijest. Najviše igrača prepoznaje Lego igre kao simpatičnu viziju velikih filmskih franšiza, ali istina je da su ove igre posjetile razne žanrove te polučile raznolik uspjeh. Šest igara našlo se na listi za našu Retro dozu pa se s nama prisjetite jeste li koju odigrali te kako vam se svidjela.

Lego Island prvi je naslov s naše liste, pripadnik first person adventure žanra, koji je izašao 1997. godine za PC platformu. Igra je pružala nelinearno iskustvo istraživanja otoka sa setom različitih misija koje se moglo odigrati korištenjem raznolikih likova. Konačnog cilja u igri nije bilo, osim onoga koji je uključivao zaustavljanje zloglasnog Brickstera, a s takvim je osobinama igra zaslužila nagradu za obiteljsku igru godine po AIAS-u.

Lego Loco je dječja city simulation igra izašla 1998. godine za PC i Mac. U njoj je glavni cilj bio izgraditi grad u kojemu Legići mogu mirno živjeti, a glavni je fokus imala željeznica. Igra se mogla igrati u modu za jednog ili za više igrača, a koristeći igru igrači su mogli internetom slati svoje virtualne razglednice.

Lego Chess je simulacija šaha za PC i DOS koja je svjetlo dana ugledala 1998. godine. Figurice na šahovskoj ploči ovoga su puta imale izgled Lego likova, a sama je igra imala tri moda: Story, Versus i Tutorial. Kao i Lego Island iz prethodne godine, i ova je igra dobitnik mnogih nagrada za najbolju dječju igru godine.

Lego Creator iz 1998. godine izašao je za PC te je i danas softverski kompatibilan s Windowsima do Viste. To je konstrukcijska simulacija smještena u otvoreni svijet kojemu je izgradnja glavni i jedini cilj. Novca, objektiva, misija i zadaća nema i jedino je mašta granica što se tiče interakcije s prostorom. One nagrade što Lego Chess te godine nije osvojio, zaradila je ova igra.

Legoland je akcijska simulacija popularnog istoimenog tematskog parka izašla 1999. godine za PC. Sama je igra vrlo, vrlo slična poznatijem RollerCoaster Tycoonu pa se i u njoj radio, gradio i vodio uspješni zabavni park.

Lego Racers je posljednja igra s naše liste Retro Lego igara, a ona je također izašla 1999. godine i to za Nintendo 64, PlayStation, PC i Game Boy Color (2001. godine). U igri se hrpa različitih Lego likova natječe u prestižnom turniru za osvajanje nagrade najboljeg Lego vozača svih vremena, a uz singleplayer i versus split-screen multiplayer igra je podržavala i izradu novih likova i automobila. Sam je gameplay bio sličan Mario Kartu, ali uz posebnu mogućnost nadogradnje oružja koje se trebalo pametno koristiti sa skrivenim prečacima i tempiranim prestizanjem. Unatoč ne baš najsjajnijim kritikama recenzenata igra je postigla odličan komercijalni uspjeh te omogućila izlazak nastavka, Lego Racers 2.

Upravo video iz Lego Racersa naš je odabrani video za današnju Retro dozu. Pogledajte ga ispod i usput prokomentirajte s nama sve danas spomenute Lego videoigre.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (5)

  • hrga007

    18.03.2013 - 09:24

    hoće li i drugi dio biti?

  • -Aragorn-

    18.03.2013 - 16:00

    Lego racer-nekad najbolja igra na svijetu 🙂

  • filip98

    18.03.2013 - 17:49

    koju bi meni preporucili za PC a da nije lego star war svi delovi , lego lord of the rings i betmena

  • Me666

    @BANANCO, 18.03.2013 - 17:55
  • Me666

    @Dzoni56, 18.03.2013 - 12:53

    Obradili smo period do 2000. godine… mogli bi i dalje, ali to se po uvriježenom mišljenju više ne smatra Retro igrama

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?