HCL.HR

Rusija navodno želi nacionalni engine za igre, da ne koriste strane Unreal i Unity alate

Zoran Žalac 15.07.2022.   •   14 komentara   •   Tehnologija


Rusko ministarstvo digitalnog razvoja, komunikacija i masovnih medija razmatra plan poticanja ruskih developera da razviju vlastitu alternativu popularnim alatima za izradu videoigara sa Zapada.

S obzirom da nismo daleko od budućnosti u kojoj bi jedna država mogla imati vlasništvo nad serijalima videoigara, ne bi nas trebala začuditi ni budućnost u kojoj imamo nacionalni engine za izradu igara unutar jedne države.

Kako prenosi ruski portal Kommersant, trenutno je u razmatranju ideja da rusko ministarstvo digitalnog razvoja financijski potpomogne izgradnju alata za razvoj videoigara, kako bi ruski developeri imali alternativu ako im jednoga dana bude uskraćen pristup alatima sa Zapada.

Projekt se navodno smatra skupim, ali tehnički izvedivim. Međutim, ništa još nije dogovoreno i nijedna se kompanija nije javila za rad na takvom projektu.

Trenutno najpopularnije igre u ruskoj produkciji mahom koriste dva istaknuta enginea – Unity i Unreal. U kampu Unityja su Escape from Tarkov i fantasy serijal Pathfinder, dok se u Unrealu razvija Atomic Heart, jedna od vizualno najatraktivnijih igara u zadnje vrijeme.

Problem s razvojem novog enginea jest taj što bi u tom slučaju igre ruskih developera bile u višegodišnjem zaostatku za igrama u Unrealu i Unityju. Osim što bi developeri morali naučiti raditi s potpuno novim alatima, novi engine ne bi imao pristup stotinama tisuća razvojnih materijala koji se prodaju za Unreal i Unity. Osim toga, tu je i pitanje podrške za hardver – jer kako optimizirati engine za novi hardver ako ga AMD i Nvidia više ne lansiraju na području Rusije.

____________________________

Redakcija HCL-a apelira da u komentiranju ovakvih vijesti ne zalazite u geopolitičke rasprave i prepirke. Nalazite se na gaming portalu gdje razgovaramo o temama koje imaju veze s gamingom. Sukob Rusije i Ukrajine neminovno će ostaviti posljedice na svijet gaminga, ali HCL portal nije mjesto za rasprave o politici i ratu. Stav redakcije je anti-ratni: osuđujemo agresiju i komentari koji slave rat ili pozivaju na sukobe bit će uklonjeni bez dodatnog obrazloženja. 

Komentari (14)

  • sparrowpunk

    15.07.2022 - 17:27

    Malo po malo idu oni ka zatvaranju od ostatka svijeta, rekao bih…..

    • zlakob

      @sparrowpunk, 15.07.2022 - 18:25

      Hahah malo po malo pa ce ostat bez svega zapadnog, a svoju alternativu nemaju, bas kao i sa ovom situacijom… lud narod…

    • MAJSTOR RINGO

      @zlakob, 16.07.2022 - 16:21

      Slazem se da ce ostati bez svega zapadnog, ali ce i zapad ostati bez vaznih ruskih resursa, plina, nafte, ruda, raznih prehrambenih proizvoda, psenice itd…
      Pitanje je kako kako ce se Evropa snaci u svemu tome, mislim da ako odustanu od svih tih resursa sta je alternativa?
      Alternativa je americki gas iz uljnih skriljaca koji mnogo mnogo skuplji i tezi za dopremanje, skladistenje i sta ti ja znam sve, znaci prestace biti zavisni od ruskog a opet postati zavisni od americkog, nema sumnje da nas ceka velika kriza, i da se razumemo osudjujem ovaj cin agresije Rusije na suverenu zemlju, ali ipak nije sve crno belo druze, i tu je potrebna jedna duboka i velika analiza, ali naravno ovo nije vojno politicki portal, ne bi trebalo previse zalaziti u tu temu.

    • IgorBiH

      @sparrowpunk, 15.07.2022 - 20:18

      Nisu oni sebe zatvorili nego ih Zapad zatvara ali u konačnici osuđeno na propast. E sad, možeš reći, sami su krivi zbog napada na suverenu državu. OK, samo se nešto ne sjećam da je neko pokušao zatvarati Ameriku nakon bilo kojeg od njihovih invazija od 2. svj. rata.

    • djosic85

      @IgorBiH, 15.07.2022 - 21:24

      Odgovorio sam ti dolje sinko…

    • Dick Johnson

      @IgorBiH, 15.07.2022 - 21:36

      Evo zamisli da sa ja Ukrajinac po kojem svaki drugi dan padaju granate agresora, kak bi ti meni objasnil kakve veze ima amerika?

    • brlja

      @Dick Johnson, 16.07.2022 - 10:43

      Nema nikakve, al to je ruska retorika…what about…dok u 21st rade invaziju na drugu suverenu zemlju…idu oni u kameno doba i to zasluzeno…kvalitetni pojedinci ce bjezat na zapad ko u sssru, sam sta ce rusija bit na razini sjeverne koreje…

    • darijoman

      @brlja, 16.07.2022 - 13:33

      A ti si kao vojni analitičar i diplomirani politolog pa sve znaš, a ne znaš se kruha pošteno najesti 😀

    • bigZ

      @darijoman, 16.07.2022 - 16:52

      Čemu vrijeđanje čovjeka?

  • djosic85

    15.07.2022 - 21:23

    Amerika nikad nije bila solo igrač pa ju zato ne možeš izolirat. Uvijek je imala saveznike jake

  • Apocalypse4987

    15.07.2022 - 21:51

    Zvat će se Bugovito i točka?

  • Chaos777

    16.07.2022 - 17:37

    HCL portal ostavio jasnu poruku da nema odredjenog tipa komentara i bukvalno maltene svi komentari su sovinisticki u najmanju ruku i rusofobni, ako vec ostavljate takvu poruku da nema tih komentara, zasto ih dopustate? Vecina komentara apsolutno nema veze sa endzinom. Sami sebi uskacete u usta jer ocigledno (makar neki od vas) podrzavate tu retoriku.

    • Mogvaj

      @Chaos777, 17.07.2022 - 22:31

      Molim te pokaži nam rusofobni komentar koji vidiš gore.
      Ja trenutačno ne vidim ni jedan.

  • Grimmzard

    17.07.2022 - 08:19

    I Sjeverna Koreja ima svoj engine i bar 5 put je bolji od Unreal 5, napisao ga sam vrhovni vodja u 3 dana !!!!!!!!!!!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?