HCL.HR

Šef Xboxa kritizirao Sony zbog njihove politike dovođenja PlayStation igara na PC

Zoran Žalac 11.06.2021.   •   117 komentara   •   Industrija videoigara


Phil Spencer iz Microsofta prozvao je plan tvrtke Sony vezan uz prebacivanje starih igara s PlayStationa na PC platformu.

Između Xboxa i PlayStationa na formalnoj razini već dugo nije bilo nekih javnih prepucavanja, barem ne kroz izravno poentiranje oko toga koja je konzola u čemu bolja. Međutim, sada je iz Xboxovog smjera došao prilično neočekivan komentar. Pazite ovo: šef Xboxa indirektno je kritizirao Sony i njihovu politiku dovođenja PlayStation ekskluziva na PC platformu.

U nedavnom intervjuu pred E3 sajam Phil Spencer nije se libio izjaviti kako Xbox za PC igrače ima bolju propoziciju od PlayStationa. Nije imenovao konkurenciju, ali je prilično jasno na koga je mislio.

“Kako Xbox ekosustav raste u smislu sadržaja i ukupnog broja korisnika, tako postaje sve vrjedniji našim igračima i partnerima. Mi smo u ovom trenutku jedina platforma koja istovremeno lansira igre na konzole, PC i streaming uslugu. Drugi svoje igre s konzola prebacuju na PC godinama kasnije, tražeći od igrača ne samo da kupe njihov hardver da bi te igre igrali ranije, nego im naplaćuju drugi put da bi ih igrali na PC-u. A sve naše igre su od prvoga dana na pretplati s punom podrškom za cross-platform igranje.” – izjavio je Spencer.

Spencerova je opaska jednim dijelom na mjestu, premda se prije samo pet godina isto moglo spočitati i ekipi iz Xboxa. U međuvremenu su se stvari popravile na tom području pa Xbox definitivno ima prednost. No, koliko ta prednost znači PC igračima – dalo bi se raspravljati. Xbox doista lansira svoje igre na PC-u istovremeno kad i na konzolama, a kad kupite jednu verziju igre, vlasnik ste i verzije za konzolu i verzije za PC. Međutim, to se odnosi na kupovanje igara preko Microsoft Storea, kojega PC igrači nikako ne preferiraju, a Xbox igre na Steam obično dolaze kasnije i koštaju više nego na Microsoft Storeu.

U svakom slučaju, izjava je pomalo neobična iz više razloga. Kao prvo, Spencer je poznat po tome da zagovara zajedništvo među igračima i smatra da je uspjeh konkurencije dobra stvar za cijelu industriju videoigara, a ovom izjavom definitivno će potaknuti žustre rasprave. A kao drugo, skroz je čudno vidjeti da Xbox kritizira poteze PlayStationa… zbog PC platforme. Da je to netko rekao prije pet godina, pojma ne bismo imali o čemu taj priča.

Komentari (117)

  • TheCroTino

    11.06.2021 - 13:56

    Meni ne smeta kaj izađu godinu dvije 5 poslije nego kaj kad izađu stave cifru od 50 60 eura i očekuju da ce ljudi masovno kupovat a dosta njih je vec i igralo na psu, horizon complete kosta cesto oko 150kn a na pcu bio 50 eura e ma nemoj jbt krv, i rdr2 i days gone itd…

    • funky0308

      @TheCroTino, 11.06.2021 - 16:09

      Ne bi bilo lose da ako imas acc na PlayStationu i povezes ga sa Steamom (ili nekim drugim launcherom) kada kupujes igru koju vec imas (bez obzira gdje je imas, odnosno gdje je drugi puta kupujes) da ti je 50% jeftinija. Iako, kada je igra dobra, kao sto je RDR2 bio ili kao sto je GTA5 bio – meni ih nije problem kupiti po full cijeni ponovno ali generalno, ne bi bilo lose i cini mi se fer da platis pola cijene kod druge kupnje

    • Zoran Žalac

      @funky0308, 11.06.2021 - 20:13

      PlayStation Launcher – it’s coming.

    • Novi99

      @TheCroTino, 11.06.2021 - 19:17

      Normalno da je puna cijena kad je po svim pravilima NOVA igra na PC-u u tom trenutku kada izađe, bez obzira prije koliko je godina izasla za PS. Gdje bi im bila zarada da ju prodaju za 150kn kao na PS-u nakon 5 god od izlaska, onda im nema ni smisla izdavati izdavati igre za PC. Logika..

    • TheCroTino

      @Novi99, 11.06.2021 - 19:26

      kuzim ja to ali ja za sebe govorim a i druge neke ljude sigurno, ne daje mi se 400 500 … kn za igru koju sam igro prije godinu dvije kolko vec a uzeo ju na ps za duplo manje. Normalno da neku AAA igru nece dat za 150kn, to mi je jasno.

    • moordrak

      @TheCroTino, 11.06.2021 - 19:25

      Sony ništa ne sprječava u dodavanju PC platforme u PS ekosustav . Zašto to ne žele napraviti “službeno” tko će ga znati. Izdavanjem PS ekskluziva za PC dokazali su da se to može izvesti bez nekih većih problema. Nu, znamo svi koliko korporacije vole zelenu boju …

  • Hadvar

    11.06.2021 - 14:00

    Pa to i je glupo, ali dobro ekskluzivnost na razini konzole je nesto sto oduvijek postoji. Tek su nedavno poceli bacati igre i na PC jer su skuzili da je i tamo lova, a i epic pomaze sonyu u ditribuciji igara na PC, a ova licemjerstva su obicna za tako velike korporacije. Nista novo. Slicno je sef epica kritizirao micorsoft jer su neke igre bile eksluzive na njihovoj platformi i onda par godina kasnije, epic radi istu stvar. Još k tome, microsoft će isto raditi sa bethesdinim igrama. Neke nece doci na playstation, dok ce neke doci tek kasnije. I opet smo na pocetku.

  • Dick Johnson

    11.06.2021 - 14:25

    Jel neš krivo reko? Svako normalan misli isto.

    • doctorsparta

      @Dick Johnson, 11.06.2021 - 15:08

      Jedini je problem što si je Microsoft utuvio u glavu da je PC njihova ekspluzivna platforma. U dual bootu prebacima na Ubuntu i MS-a nema na mom PC-iju više. Pravi je problem što je PS5 najprodavanija platforma u SAD-u i moronske poslovne Microsoft strategije da je više TFLOPS-a bitnije od dobre igre, pa okolo kupuju studije nebili konačno složili jaku “ekspluzivu” koja će im prodati konzolu. Jedino što im prodaje konzolu je Game pass, koji gubi smisao ako imaš PC uz PS. E moj Phile, napravi ti jedan God of War i prodavat ćeš ga i na stadiji ako treba, a sada si kakti svetac koji dijeli igre na svim platformam “đaba”.

    • A vi kakote

      @doctorsparta, 11.06.2021 - 15:25

      Hahahah nevjerojatno, trickster otiso, mightaloy otiso ali uvijek se nade neka nova živina 😂😂

    • doctorsparta

      @A vi kakote, 11.06.2021 - 15:29

      Za koga ti igraš? Predstavi se da te ceo svet razume. Ponosno bez straha. Šta si tako plašljiv glodavac koji skakuće po mojom postovima?

    • A vi kakote

      @doctorsparta, 11.06.2021 - 15:54

      Hahajahha kakav bolestan argument isuse iz koje si ti rupe izaso 😂

    • Zoran Zabac

      @A vi kakote, 11.06.2021 - 17:16

      Upravu je, svojataju PC platformu

    • Jurex

      @Zoran Zabac, 12.06.2021 - 11:09

      pa realno i imaju je pravo svojatati jer sa Win 10 stalno rade na promicanju gaming-a, jel netko napravio drugi OS ili gaming OS na kojemu sve radi? Ne nije, imaš SteamOS ali to je bolje da nije.
      Jel možeš kupit PC i stavit koji OS oćeš? možeš ali staviš Windows jer sve na njemu radi i optimizirano je za DirextX kojeg je vlasnik isto MS.

    • RickBarry

      @doctorsparta, 11.06.2021 - 15:41

      Zašto bi radia God of War? Ne vjerujem da to nešto prodaje konzolu kad su na istoj najigranije igre: Fifa Fifa NBA Fifa Madden Call of Duty.

    • doctorsparta

      @RickBarry, 11.06.2021 - 19:16

      Dolje sam odgovorio na ovo zanimljivo pitanje ispod svog samostalnog posta. Što mogu igrati na PS5 sve što si naveo + GoW, Uncharted, Horizon, Spiderman, itd. što mogu igrati na XBox sve ovo što si naveo + 0. Matematika jednostavna. Osim ako u igru uđe GamePass. Ali ako imaš PC uz PS, imaš i Game pass. Uvijek, kako god okreneš PS kompletnije rješenje. PC + PS5 igraš sve. PS + Xbox iste igre igraš na dvije različite platforme. Čemu?

    • LetMeBeFrank

      @doctorsparta, 11.06.2021 - 20:24

      Covjece pa ti si majstor strawman argumenata i nelogicnih izjava. Znaci kolega gore ti uopce nije rekao to sto ti komentiras i oko cega se svadas. Rekao ti je da ekskluzive ne prodaju konzolu na nacin na koji ti (i ostali fanboyi) to mislite i tu je potpuno u pravu. Kad pogledas najpopularnije igre na konzolama i attach rate za ekskluzive, prica je vrlo jasna. Jedina konzola za koju mozes rec da se prodaje iskljucivo zbog ekskluziva je Switch gdje neces dobit novi Cod, novi Battlefield, Fifu, Far Cry i ostalo. Onda dalje napises “ako u igru uđe Gamepass” i navedes da na PC-u postoji Gamepass i usporedis to s posjedovanjem konzole kao da svaka osoba ima PC i kao da su obje platforme jednako pristupacne/jednake cijene. Na kraju zavrsis s “iste igre na dvije razlicite platforme”, ali kad bi imao PS i PC onda to kao nisu 2 različite platforme (s tim da jedna kosta znacajno vise) i kao na PC-u imas Gamepass koji, iz nekog razloga, (prema onome sto si napisao) ne postoji na Xboxu. Zapravo je jednostavna realnost da verzija Gamepassa na konzoli ima kompletniju ponudu igara nego PC verzija i da sam Xbox kosta manje nego jedan PC. Znaci ova usporedba na kraju ti je totalno promasena ako cemo objektivno sagledat stvari. Naravno, u buducnosti ce doci i do situacije da na PS-u ne mozes igrati “sve”, ali otom potom. (ako zanemarimo Switch ekskluzive)

    • doctorsparta

      @LetMeBeFrank, 12.06.2021 - 05:29

      Tu se slažem. XBox se jedino isplati u slučaju da imaš šitij PC i nemaš para za upgrejd riga, a igraš starije igre koje nisu PS ekspluzive. Onda PS nema smisla kupovati. XBox i Game Pass su onda puno bolja opcija, jer za malo para cca 500EUR dobivaš jako puno što se tiče hardvera. Ostalo nema smisla što pišeš (osim da sam PS fanboy).

    • brlja

      @LetMeBeFrank, 12.06.2021 - 11:12

      Kakva djecja rasprava…sony godisnje potrosi koju miljardu na ekskluzive, sigurno zato jer im nitko nije reko da su najigranije igre na konzolama cod i fifa…kakvo baljezganje…i da sony ekskluzive nemaju nikakve veze s barem duplo vecom prodajom konyole od msa…ms je sta se tice xboxa u procesu trazenja (citaj kupovanja studija jer u 15 godina bavljenja gamingom nisu uspjeli 1 (jedan) vlastiti studio oformit koji ima neku kvalitetu) i naciu ce se tamo negdje 2027 kad vise nece bit fizickih konzola….

    • LetMeBeFrank

      @brlja, 12.06.2021 - 13:41

      Jos si jedna osoba koja ili ne cita s razumijevanjem ili jednostavno uopce ne zeli razumijeti poantu. Nitko nije rekao da ne postoji osoba koja ce kupit PS zbog ekskluzivnih igara. Naravno da postoji odredeni boost u prodaji tom strategijom, ali poanta prica je da taj boost nije takav astronomski “omg, nitko nece kupit nista drugo jer Sony ima odredene ekskluzive”. Ako procitas moj komentar jos jednom (duboko udahni, skoncentriraj se i polako) onda ces uvidjet da sam to napisao. 80% ljudi koji kupuju konzolu ne mare za ekskluzivne igre. Vecu ulogu igraju marketing, navika odnosno prijasnje kupnje, sto imaju prijatelji i drustvo oko tebe, cijena hardwarea, podrska za ovo ili ono… Mislim da je jedan kolega dolje objasnjavao istu stvar pa nema potrebe da dalje nabrajam. Prouci malo brojeve ako zelis znati vise jer Internet bubblei s populacijama ljudi koji svi briju na isto nisu realisticna reprezentacija average consumera ni svijeta opcenito.

    • tomekplejka89

      @LetMeBeFrank, 12.06.2021 - 20:40

      Sve to stoji Frenki…ali ono sto je po meni sporno u ovim komentarima je shillanje kako ti volis reci za MS i neke nebulozne price o Phillu kao nezz kakvom spasitelju gejmera. Taj isti MS je napocetku prethodne generacije( PS4 i XB360) sam sebi pucao u nogu sa nekakvim allways online i inim restrikcijama spram igraca i to sve za 100 dolara vecu cijenu zbog apsurda zvanog Kinect..tako da nemojmo zaboraviti neke fakte. Ono sto bi MS trebao napraviti je podici razinu kvalitete GamePassa na PCu na razinu kvalitete na konzoli samo ocito je da oni nemogu odluciti dali zele svoj profit bazirati na prodaji pretplate na GP ili same konzole i igara za istu. Nazalost eksluzive su u konacnici neisplative kao sto se jasno vidi na primjeru Days Gonea ali su svejedno potrebne barem po meni kao nacin da se SP igre jos uvijek koliko toliko odrze na zivotu. Vrijeme velikih System Sellera je gotovo i to je jasna stvar ali ih je uvijek lijepo za vidjeti da se mene pita, nebitno od kud one dolazile. Nemojmo brkati cinjenice…MS si je sam kriv za losiju prodaju u prosloj generaciji a Sony je to samo iskoristio kao sto bi svaka druga kompanija to napravila a te eksluzive su samo jedan dodatak koji im eto ide u prilog. MS nije primjer eticnog korporativnog ophodjenja..to ne postoji.

    • LetMeBeFrank

      @tomekplejka89, 12.06.2021 - 21:08

      Znaci otisao si skroz u nekom drugom smjeru i uveo toliko novih tema, a pojma nemam zasto. Jedino sto sam je rekao (i sto cu uvijek iznova ponavljat jer je istina) je to da ekskluzive nemaju takav ogroman efekt kako to neki misle u usporedbi s nekim drugim stvarima. To je bila poanta komentara. Nakon toga ti meni pocnes pisat o shillanju za MS (ne znam kako se to mene tice, nikad to nisam radio niti cu radit), pricas o idoliziranju Phila Spencera (opet kakve to veze ima sa mnom ili mojom poantom u prethodnom komentaru, ne znam, mislim da tijekom cijelog svog zivota na portalu nisam tog lika nijednom spomenuo) itd itd. Pricas o tisucu drugih stvari, sto treba, sto je pogresno, sto nije trebalo i na kraju zavrsis s “MS nije primjer XYZ-a” – morat ces me ili citirat pa da se vidi da sam ja to tvrdio ili mi reci zasto to pises u odgovoru meni specificno. Ako te smeta to sto si naveo onda se moras obratiti ljudima koji to rade/govore/pisu. Ja kazem “trava nije plava nego je zelena”, a ti mi u odgovoru pricas da je zapravo u pocetku trebala bit ljubicasta i da nije dobro sto je zelena. Znaci nigdje veze. Nadalje, ako moje komentare shvacas kao reklamiranje Microsofta, shillanje za njih, idoliziranje brenda ili ne znam cega onda ih shvacas pogresno. Mislim, realno gledajuci, kakav je to Microsoft shill koji ima sve platforme osim njihove primarne (Xboxa). Upalo mi je u oko tvoje ime (necu se sad spustit na razinu da tvrdim da je povezano s tvojim nacinom shvacanja stvari), ali samo kazem. Ne znam kako da ti drugacije to objasnim. Jednostavno isticem cinjenice i objektivno stanje stvari. Ako si imalo upoznat s mojim komentiranjem, onda ces znat da imam stav “igraj na cemu zelis i pusti druge da rade isto”. Ako nisi, mozes scrollat po profilu pa provjerit. To je sva dubina koju ova prica ima.

    • tomekplejka89

      @LetMeBeFrank, 13.06.2021 - 02:02

      Sve pet…otisao sam u sirinu zbog prirode samih komentara na temu a cinis mi se kao dobar sugovornik…a probao sam se i referirati na temu o kojoj uopce i rijec u clanku. Negdje si dole napisao shilanje pa mi je to upalo u oko. Apsolutno se slazem da treba igrati ko na cemu zeli i kako zeli i to nije upitno. Poanta mog komentara je u tome da nepostoji kompanija koja brine o potrosacima i njihovim novcima nego kompanije jedino brinu o svojim novcima. A sad sta je tu prosjecni igrac, kako uopce definirati to koliko sta ko igra…dali igra cod, fifu ili last of us..to nemam pojma..svako ima svoje neko vidjenje stvari i to je tako. Siroka tema jbt…sve u svemu…nacelno se slazem sa tobom u 90% argumenata ali mislim da neke cinjenice treba istaknuti radi zdravlja debate…ziv bio cure ljubio

    • RickBarry

      @doctorsparta, 11.06.2021 - 21:13

      To nije odgovor na moje pitanje. Znači pitam te sa poslovne strane- zašto bi Spencer i Xbox divizija ulagala u projekt tipa GoW koji dokazano ne prodaje konzolu?Ono što nju prodaje je jednostavnost, cijena, i praktičnost. Casual publici se živo jebe za trans romance sa zombijima i srceparajuće priče. Ta ekipa traži Fifu Pes sa gemištom i ekipom a takve publike je 70% . Čemu Xbox? Meni nepotreban, kao i konzole općenito no sa gamepassom, pristupačnom cijenom (series S) idealan je uređaj za navedenu ekipu.

    • doctorsparta

      @RickBarry, 12.06.2021 - 04:49

      Ma pusti GoW sada, to sam dao kao dobar primjer, dobre ekspluzive. I od kud ti da ekspluzive ne prodaju konzolu? Koliko je bundleova s konzolom i GoW prodano? A koliko bundleova s drugim ekspuzivama za PS? Iskopaj taj podatak pa čemo dalje pričati. Ne kažem da XBox nije ok rješenje. Ali za uzak krug ljudi, koji imaju smeće od PC-a, plitkog su đepa (ili ne žele ulagati puno para u gaming) i koji više igraju starije igre.

    • RickBarry

      @doctorsparta, 12.06.2021 - 08:12

      E pa to ti kažem, za takav je krug ljudi, ali njih je jako puno. A bundleova sa konzolom i igrom je vjerovatno jako puno prodano, međutim podatak koji bi treba iskopat je koliko su ljudi te igre iz bundlea zapravo igrali a ne prodali day one na njuškalu. Opet, dam se kladit da je više bundleova sa konzolom i Fifom 20 prodano nego GoW npr.

    • LetMeBeFrank

      @RickBarry, 12.06.2021 - 17:15

      Bas sam ja htio napisat ovo za Fifu. Doslovno prodaja bundleova ne znaci nista. Ljudi zele nesto igrat odma Day 1 i vole dobar deal i onda ako je u ducanu cijena konzole tipa 3000kn, a cijena konzole s igrom (koja inace kosta 400kn) ih izade 3200kn, onda naravno da ce ic na bundle. To se jednostavno zove pametna kupnja. Sto oni poslije naprave s tim igrama i jesu ih stvarno uzeli radi njih samih ili si misle “o gle, ovdje dobijes cak 3 igre”, to je potpuno drugi par rukava. Ja sam doslovno kupio 3 igre nakon sto sam uzeo PS i to su bile HZD, Detroit i Tlou Remastered. Znaci igre su jos imale foliju na sebi, a na kutijama je bio natpis “not to be sold separately”. Tip mi ih je prodao sve 3 za 200kn, a ako pogledas online, to su 3 igre koje dolaze u bundleu s konzolom (zato i imaju natpis na kutiji). Lika nije bilo briga sto su ekskluzive (vjerojatno nije ni znao da jesu), nije ih cak ni otpakirao da ih isproba. Vjerojatno ih je prodao i poslije dao pare za Cod ili nesto slicno i igrao to s ekipom za vikend. To se zove average consumer i takvi sacinjavaju 80% trzista i prodanih konzola.

    • RickBarry

      @LetMeBeFrank, 12.06.2021 - 17:50

      Baš to. Oglasi su puni Ratcheta i Uncharteda sa natpisima “not to be sold separately”. To je onaj bundle sa GT sport i te dvije igre čini mi se.

    • vragec25cro

      @doctorsparta, 12.06.2021 - 10:31

      Evo ja imam loš pc(vrti još uvijek sve igre ali neke na low)imam Xbox series x i večinu vremena igam se na xsex.Kad dođe ps5 uuet cu i njega ko i prošlu generaciju da pc(solidan,low)ps4,xbox i opet večinu vremena igrao na xboxu.Playstation je dobar samo za eskluzive ako te zanimaju(barem zako meni),a sve ostalo tu Xbox i pc.http://imgur.com/gallery/kz4Tz0J evo prošla generacija,a kad ps5 bude dostupan samo ga stavim pokraj http://imgur.com/gallery/WBRORPI Odigram ak mi bude koja zanimljiva eskluziva i opet ps5 ide ili bratiču ili bratu(kao i ps4 prošlu generaciju).Tako da ti ta kostanta s malo para i starim igrama ne drži vodu.Kupim igre koje me zanimaju i koje nisu na gamepass,a sve ostalo igram na gamepass nebitno jel na pc ili xbox za cijenu 156€ godišnje ili dvije eskluzive koje opet Xboxove igram day one u toj cijeni.Nema to veze s parama nego s matematikom i uslugom

    • Wolfensteiner

      @doctorsparta, 11.06.2021 - 16:37

      Evo ajde molim te objasni mi, jer ja sam ocito glup: U cemu je tocno problem ako odredjena igra moze biti igrana na vise od jedne platforme? Znaci ja imam dobar pc, sve igram na njemu jer mi je prirodnije i lakse, da ne govorim o performansama…ali zasto ljudi imaju problema sa time sto je neka igrica izasla nezz, za PS ili XBOX a kao bila je ekskluziva…sto vi dobijate/ gubite time? Ako sam ja u stanju financirati dobar pc i konzolu, zasto ne mogu izabrati na cemu zelim igrati bilo koju igru koju hocu?

    • delight353

      @Wolfensteiner, 11.06.2021 - 16:56

      Točka.

    • Darac83

      @Wolfensteiner, 11.06.2021 - 17:06

      Evo ga, još jedan koji pokušava bit razuman i tako pokopat raspravu! Ban! 😁

    • Wolfensteiner

      @Darac83, 11.06.2021 - 17:15

      Al doslovno…mislim nije to kur*enje, ali mogu si priustiti i ps5( uzet cu ga kada se situacija unormali) i dobar pc…i zasto bi uzivao u tome da netko ne moze igrati nesto?…ono…shvacam ja ponudu/potraznju i te sheme Sonija i Microsofta, ali mi nije jasna ekipa koja to podrzava…iskreno mislim da su to zavidni i optereceni ljudi koji si jedva skrpaju 500 eura za konzolu po izboru i onda kenjaju po svemu ostalome, jer oni koji si mogu priustiti sto zele sigurno nisu optereceni time je li God of War izasao na pc ili zasto je Days gone izasao…grow up

    • ukek

      @Wolfensteiner, 11.06.2021 - 17:59

      Da cista ona hinjska zavist i pakost odredjene sorte ljudi, ima ih i ovdje nekolicina, znaju svi vec. I kada vidis takvo jadno i cisto nepotrebno ponasanje kako ne izgubiti nadu u covjecanstvo jebt. Mislim osobno da nema veceg izmeta na ovom svijetu kakvog ima u ljudskom obliku.

    • delight353

      @Wolfensteiner, 11.06.2021 - 20:06

      Ma to je ekipa koja daje preveliku paznju potpuno trivijalnoj stvari kao sto su kompovi, konzole i video igre. Ekipa koja, valjda, nema o cemu drugom brinuti osim o rijecima potpuno nebitnog lika za njihove zivote. Stalno se pise o PS vs PC vs Xbox vs Nintendo kao da im o tome kruh ovisi. Od hobija i zabave su napravili cijelu filozofiju. 😒

    • pleto

      @Wolfensteiner, 12.06.2021 - 11:19

      Dobro ima i par debila koji se naslađuju sto netko ne moze nesto igrat, ako si mislio bas na tih nekoliko onda zanemari ovaj moj prijašnji posta, ja sam pisao o široj slici. A ti koji su sretni kad netko ne moze nesto igrati vjerojatno imaju neke komplekse, tišti ih nesto u duši, lol

    • LetMeBeFrank

      @Wolfensteiner, 11.06.2021 - 18:25

      Kad nemas osobnost/individualnost ili neke zanimljive kvalitete za ponudit onda to nadomjestis shillanjem za brend koji koristis jer se na taj nacin osjecas kao da pripadas nekoj grupi pa ti bude lakse.

    • Lazy

      @LetMeBeFrank, 13.06.2021 - 10:15

      😂🙏

    • doctorsparta

      @Wolfensteiner, 11.06.2021 - 18:56

      Jednostavnije da ne može biti jednostavnije. TI NISI DEVELOPER, tj. nisi vlasnik source codea. Vlasnik radi s tim što želi i kako želi. Tvoje je jedino da ako želiš kupiš kopiju builda code za platformu za koju je dev radi ili ne. Ili još jednostavnije ti, ja i mi svi ovdje što želimo i gdje želimo igrati smo nebitni jer nismo sposobni napraviti svoju igru. Game dev industrijom upravlja tržište. Pare cure, ruše se rekordi iako nakon 5 godina igra dođe na drugu platformu. Tržište je presudilo da rade dobre poslovne poteze a ti ja i svi mi smo nebitni.

    • pleto

      @Wolfensteiner, 12.06.2021 - 11:13

      To ko da ja pitam zašto ne mogu skijat u Egiptu ako imam para za platit skijanje a imam para i za putovanje u Egipat. Sad ću ti reći zašto ne možeš. Zato što ne odlučuješ ti, vrlo jednostavno. Kad ti budeš imao svoj proizvod ti ces ga prodavati gdje ti je najveca zarada. Isto tako rade i Sony i sve ostale velike tvrtke, ne treba se sad pravit glup pa postavljat glupava pitanja. To ti se zove kapitalizam. A ovaj Spencer sad tu glumi nekog dobrocinitelja a isto samo gleda di ce vise para ubrat, licemjerno. Sjedio bi na dvije stolice, PC i konzole. Sretan je sto microsoft ima tolko para pa im nisu bitni njegovi neuspjesi i pretakanja iz supljeg u prazno. Da je MS na mjestu Sonya, da nemaju Windowse i hrpu para i oni bi radili isto sto i Sony sada radi. Ako je Sveti Phil takva dusica od covjeka sta je pokupovao sve te silne studije? Sta ce mu ekskluzive(kojih ionako jos nema), da Windows nije njihova platforma klinac bi vidili gamepass na pc-u. I zapamti nemaju ljudi nista protiv toga da ti igras gdje hoces jer i ti ljudi su morali dati neke pare dd bi isto mogli igrati, nitko nema nista protiv tebe. To samo kompanije gledaju kako da vise zarade i nemoj se zavaravat da je jedna bolja od druge, svi su oni isti, gledaju novac. Svuda je tako, nije samo u gaming industriji.

    • Phil Spencer

      @doctorsparta, 11.06.2021 - 17:57

      Hellblade 2 će biti Microsoftov God of war, za ostale stvari tu je gamepass.

    • Sektallica

      @doctorsparta, 11.06.2021 - 23:06

      God of war je pileci parizer akcionih hack’n’slash igara.

    • Goblin

      @Dick Johnson, 11.06.2021 - 17:19

      Lik kritizira naplaćivanje ljudima punu cijenu porta, igara starih nekoliko godina, na PC, a pogotovo ljudima koji su istu već kupili na konzoli… stvarno šupčina od lika.

    • Bogy

      @Goblin, 11.06.2021 - 18:04

      Pa ne naplaćuju punu cijenu porta već 50 eura što je svakako manje nego kad je izašao za ps4 igra. A i Horizon i days gone su korisnicima ps plus dijelili za “besplatno”

    • Goblin

      @Bogy, 11.06.2021 - 18:25

      Upravu si nije puna cijena, a i Spencer je zapravo rekao “naplaćuju drugi put”. A ovo za besplatno, jbg ti neposjeduješ igru zapravo… sigurno imaš opciju još uvijek da kupiš igru.

    • Bogy

      @Goblin, 12.06.2021 - 12:18

      Slažem se da je to naplaćivanje drugi put nije u redu, ali kritizanje Ps zbog toga toga što dovodi igre za pc i onda naplaćuje ponovno je smiješno jer prije 3 godine nismo mogli ni zamisliti da Sony dovede igru na pc. Čudo da Spencer nije spomenuo kralja naplaćivanja iste igre po nekoliko puta a to je Nintendo.

    • Goblin

      @Bogy, 12.06.2021 - 14:02

      Šta ti znači ovo “jer prije 3 godine nismo mogli zamialiti da Sony dovede igru na pc”… gdje je Spencer to reko? I ovo za nintendo… nintendo ne dpvodi igre na PC. Izmišljaš argumente i straw mane.

    • Bogy

      @Goblin, 12.06.2021 - 14:31

      Ukratko Xbox poslovna politika je nije primjenjiva Sony i obrnuto. Nema smisla kritizirat poslovnu politiku konkurenta jer eto čisto da malo proda spin javnosti.

    • Goblin

      @Bogy, 12.06.2021 - 14:34

      Ah sorry krivo sam shvatio šta si htio reći… da po tome bi se moglo onda kritizirat i Microsoft što je Halo došao na PC godinama kasnije. Samo Sony nastavlja takvu politiku, a Microsoft ne.

    • Bogy

      @Goblin, 12.06.2021 - 20:00

      Microsoft ima windows i svoj pc store, Sony nema zato on nastavlja svoju politiku naknadnog izbacivanja igara. Sonya treba prvenstveno kritizirat zbog njihove politike povrata novca i crossplay itd… A politika izbacivanja igara na pc po mom mišljenju je ok.

  • MrPhilips

    11.06.2021 - 14:32

    Joj al šef Xbox-a sere.

    • abel

      @MrPhilips, 12.06.2021 - 02:15

      Kako ga sere??? Ako je je stvarno tako

  • JCD-Bionicman

    11.06.2021 - 14:37

    Sony treba izbacivati malo brže igre na PC ako će već da kasnije izbacuje.
    Za Xbox nemam šta reći, nemaju nikakve igre pa se ne žalim.

    • Jere Zaja

      @JCD-Bionicman, 11.06.2021 - 15:02

      Njihove igre su iste po seriji, samo dobivaju graficki skok i to je to

    • kebbab

      @Jere Zaja, 11.06.2021 - 19:25

      Pa to je najveci problem Xbox konzola, nemaju identitete. Sve dok bude tako ps će se bolje prodavat.

    • Jere Zaja

      @kebbab, 11.06.2021 - 19:37

      Slazem se, imali su dobre ekskluzive sve do kraja Xbox 360 lifespana

    • Bogy

      @kebbab, 12.06.2021 - 14:35

      Ima xbox identitet to su uvijek bile igre poput forza, halo, Gears i fable… Samo polako uništavaju industriju svojom agresivnom politikom kupovanja studija bez velike povezanosti i poviješću s platformom.

  • doctorsparta

    11.06.2021 - 15:25

    Spencer počinje kužiti da se gaming vrti oko, pazi sada ovo! Igara! A ne platformi. E kada skužiš da nemaš svojih igara, pa posao ne cvijeta kako si zamislio. E sad prozivaš ekipu koja ima igre da dijeli svoje igre na day one na “tvojoj” platformi kako bi pokrio svoju nesposobnost razvoja dobrih igara. Bez brige da je recimo Days Gone smeće od igre, ne bi se ovako dobro prodavala na PC-ju. E da vidiš. Sve se vrti oko dobrih igara. Banku za pijanku, bez obzira u kojoj se birtiji okreče.

    • funky0308

      @doctorsparta, 11.06.2021 - 16:05

      Slazem se – Igra, a ne platforma – to treba biti ono sto gejmeri guraju. Neka se oni kolju, za to su placeni, mi se trebamo “boriti” za dobru igru. .. a sto se DaysGonea tice, potpuno podcjenjena igra. Jbte, nakon 70 sati igre ja i dalje igram i i dalje jedva cekam doci kuci s posla da nastavim gdje sam sinoc stao – ne sjecam se kada me neka igra tako vukla da je toliko igram, a pricamo o SP naslovu. Igra i nakon 70 sati gura pricu dalje, otvara nove dijelove mape u pravom trenutku, taman kada ti dosadi ovaj na kojem si trenutno i zapravo je bas dobra. Da su malo dublje RPG mehanike i razvoj lika bilo bi jos bolje ali meni je igra bas dobra.

    • PrydaCro

      @funky0308, 11.06.2021 - 18:02

      Potpuno se slazem. Meni je ista stvar bila s days gone 👍👍👍

    • drazensi

      @doctorsparta, 11.06.2021 - 18:12

      A ti nikako da skuzis da sve njihove igre zajedno (koliko god one bile dobre, lose, stvar osobnih preferenci) nemaju prodajne brojeve kao jedna popularnija multiplat fransiza. Morate zaboraviti argumente koji to nisu jer nemaju nikakvo uporiste u stvarnosti. Ps se prodaje vise i prodavat ce se vise jer je njihova podrska dostupna na vise trzista nego Xbox. Jel stvarno mislis da ljudi kupuju milijune konzola Psa jer zele odigrati 2-3 ekskluzive godisnje? Ako mislis onda je to smijesno. Podrska, navika, marketing, poslovne odluke i ekosustav. Zanimljivo bi vam mozda decki bilo da proucite statistike koliko je zapravo kupaca psa uopce zaigralo neku ps ekskluzivu. Iznenadili bi se. Tako da da, ekskluzive su ok i Ps radi dobar do odlican posao sa njima i ja uzivam u istim, al nemojte se zavaravat da je to u vecoj slici uopce bitno.

    • doctorsparta

      @drazensi, 11.06.2021 - 19:03

      Po tvome PS5 nikad ne bi bio najprodavanija konzola u SAD-u. Gdje XBox i PS imaju identičan support čak i XBox zbog MS_a jači. I točka. Zašto postoje Bundleovi gdje igra dolazi s konzolom? Ok i da si upravu. FIFU, CoD i sličano mogu igrati na obje konzole, ali Uncharted, Horizone itd. samo na PS5. Odluka je jednostavna. Sve te tvoje mainstream igre plus super expulsive mogu imati na PS5. PS5 kompletnije riješenje. Ako uz PS imaš i PC, onda imaš i Game pass. Čemu onda XBox imati?

    • A vi kakote

      @doctorsparta, 11.06.2021 - 19:22

      Hahahaha kako si los. Series s dode svega 2000 kn a tu za te pare kupis celeron laptop. Ponasas se ko da svako ima pc rig, a onaj ko ima, super, netreba mu x, ali moze igrat sa x igracima jer pc/steam/x imaju crossplatform dok je sony uvijek bio pizda sta se toga tice. Win win situacija. Series x takode za te pare je vrhunski, plus na gamepass dolaze bolje igre nego na gamepass za pc. Gledas malo i jebeni novcanik, di je svaka ps igra po 70$,msm uzmem gamepass na godinu i vise i bmk za rachet i clanka jbt.

    • drazensi

      @doctorsparta, 12.06.2021 - 22:38

      Ti ili namjerno ne zelis shvatiti sto ti se govori ili jednostavno ne razumijes. Treceg nema. Vrtis se oko tih Bundlova koji su u ukupnim prodajnim brojkama neznatni. Mozes ti misliti sto god hoces tko je i sto kompletan, ali ovdje pricas iskljucivo o sebi. Ti mislis da je kompletnije rjesenje. Ja ti cijelo vrijeme pricam o stanju opcenito. A stanje je takvo da neke ljude ne zanimaju uopce ekskluzive. I ti neki ljudi su u vecini. Jer ako je PS4 jedinica prodano u vise od 120 milijuna, a najprodavanije PS4 ekskluzive ni jedna ne prelazi 20 milijuna onda ti je to jasan pokazatelj. S time da je Spiderman najprodavanije jer ljudi vole taj IP. Kad pogledas koliko je zapravo ljudi zavrsilo te ekskluzive onda dobivas jos jasniju sliku. Govorim ti to iz perspektive PS fana. Koji obozava vecinu njihovih ekskluziva i koji je i kupio i kupovat ce njihove konzole iskljucivo zbog ekskluziva. Kad nema neke njihove igre koja mi se svida stoji mi PS i ne palim ga uopce. Multiplat igram rade na Xbox konzoli ili PC-u. Stvar navike. Za sad PS5 mi nema ni jedne ekskluzive koje me privlaci osim Milesa. Zbog toga mi se niti nije kupovala konzola. Kad dode Horizon i GOW onda cu sigurno kupiti.

    • Lazy

      @drazensi, 13.06.2021 - 10:25

      Amen, identicno igramo, svaku konzolu kupim pokraj PC masine iskljucivo poradi excluziva, cekam negdje do pola zivotnog vijeka konzole i kupim istu, plus sve excluzive koje su izasle, obozavam te Sony ekskluzive, za sve ostale igre tu mi je PC kojeg “moram” imati, s gamerskog segmenta rekao bih, pokriveno sve i druge konzole mi ne trebaju(za sad).

    • Zoran Žalac

      @doctorsparta, 11.06.2021 - 20:22

      Microsoft je po zaradi među najuspješnijim izdavačima na Steamu. Kako je to moguće ako “nemaju igara”? Sea of Thieves i Forza Horizon 4 svakodnevno broje oko 20 tisuća aktivnih igrača samo na Steamu.

    • mg

      @Zoran Žalac, 11.06.2021 - 21:57

      Zato što je to Steam:)

    • Goblin

      @Zoran Žalac, 12.06.2021 - 00:52

      Koje igre koštaju više na steamu, već na MS storu?Forza, Sea of thieves, Gears, Ori, Age of empires sve koštaju jednako. Štoviše neke sam uočio kao ReCore, Quantum break, da su jeftinije na steamu.

    • doctorsparta

      @Zoran Žalac, 12.06.2021 - 05:13

      Zašto je naš Phil onda toliko nervozan do te mjere da proziva Sony? Kad u Microsoftu očito cvjetaju ruže na polju gaminga? Ili je nešto trulo u državi Danskoj ? Moje mišljenje je da dugoročno nemaju s čim konkurirati Sonyu što se tiče naslova. Možda je HCL-u prošlo ispod radara ali Naughty Dog najavljuje “ground-breaking” MP ekspulzivu (nahypan sam za to više nego za novi BF). Novi Horizon ruši rekorde po zainteresiranosti. Novi GoW se valja iza brda. Inovativni novi IP Deathloop (malo pre-hypan ali ok). Sony najavljuje dodatno brdo ekspluziva (ne znam točni broj). Microsofta nema nigdje što se tiče igara. Halo u oblaku. Ryse novi isto, oče pa neće (inače meni ponajbolja prava MS ekspluziva i jako underrated naslov). I onda im Sony zakuca s svojim ekspluzivama na PC-u. A rezultati prodaje izvan očekivanja. hmmm. Pitanje je koji profil ljudi kupuje XBox i zbog čega. Jako uzak. MS se tu pogubio uz PC koji paralelno guraju. I izgubio svoju utvrdu – SAD. i dan danas godinu dana nakon izlaska next-gen konzola Microsoft NEMA ekspluzivu koja će protegnuti noge XBox SX, niti nešto ozbiljnije u najavi . Ako ništa PS barem ima Returnal i remaster DS-a.

    • Sektallica

      @doctorsparta, 12.06.2021 - 10:14

      Deathloop nije excluziva.

    • doctorsparta

      @Sektallica, 12.06.2021 - 15:31

      I stand corrected.

    • drazensi

      @doctorsparta, 12.06.2021 - 22:23

      Kako si ti zakljucio da je Phil nervozan? Phil u MS-u uziva status kao rijetko tko i doslovno ima iza sebe podrska samog sefa. Dakle, neogranicen funding. Zaboli njega kuki za PS. On komentira neku temu u kojoj je i sam u bransi. Nije ovo nikakav napad, nikakva kritika, samo veli da po njemu to nije dobro. Ljudi se hvataju na izjave kojekakve, vade neka dublja znacenja kojih u 90% slucajeva nema. I da, u MS-u nakon dugo godina zapravo cvjetaju ruze sto se tice gaminga jer povlace dobre poslovne poteze.

    • blacklist0907

      @drazensi, 13.06.2021 - 10:14

      Povlačenje dobrih poslovnih poteza znaci i izlazak dobrih igara a ne samo guranje gamepassa di god može (moje mišljenje)

  • mg

    11.06.2021 - 15:42

    Phil: Steam Master Race:)

  • funky0308

    11.06.2021 - 16:00

    Joj, joj, joj.. sta mu je ovo trebalo stvarno mi nije jasno, ajde da je podj.. Sony pa OK, ima smisla ali ovakve gluposti lupetati.. strava. Ocito je vidio i sam koliko je dobro docekan Horizon i DaysGone pa ga boli ali za sve ima mjesta kada rade dobre igre pa stvarno nema potrebe za ovakve glupe izjave. DaysGone je i nakon toliko godina napravio na PCu ono sto puno njihovih igara ne moze ni po izlasku. I to kaze netko tko igra igre na PCu ali jbga, tako je (barem je to moj osobni stav, temeljen na osobnim preferencama igara). To sto istu igru mogu igrati na Xboxu i PCu ne znaci mi apsolutno nista. Konzole i PC imas (u vecini sl) da pokrijes sto vise razlicitih sustava (PC/Nintendo/Sony), mislim da nam je to primarni cilj svima. Neka prestanu svi srackati i daju sve igre na sve platforme, to je utopija koju bi svi (normalni) htjeli, a za sada neka se mane glupih prica i ode raditi skupa s MSom na onom katastrofalnom launcheru na PCu. 😉

    • drazensi

      @funky0308, 11.06.2021 - 18:14

      Pa da stvarno. Zlocesti Phil kritizira prodavanje stare igre po cijeni nove. Mora da je lud.

    • mg

      @drazensi, 11.06.2021 - 18:38

      Phil je prvi počeja prodavati stare igre po cijeni nove na Steam!:)

    • moordrak

      @funky0308, 11.06.2021 - 19:12

      Neka Sony napravi isto što je napravio MS i onda će biti krvi do koljena. Zapravo, neznam koji k. Sony još nije napravio svoj playstore za PC platformu. Xbox i plejka su toliko blizu PC aritekturi da stvarno više nema smisla raditi bilo kakvu podjelu. Realno, Sony pobire vrhnje dvaput i Phil je to naglasio ali to samo znači da je tržište gladno kvalitetnih naslova od kuda god oni dolazili.

    • vragec25cro

      @moordrak, 11.06.2021 - 19:29

      Pa to znači samo da likovi koji daju 2000€ za pc kupe igru staru 2-4 godine plate ko novu,a sve su to mogli na konzoli od 500€ 🙂

    • moordrak

      @vragec25cro, 11.06.2021 - 19:40

      A slušaj, nemaju svi 5 iz matematike 🤣🤣🤣

    • vragec25cro

      @moordrak, 11.06.2021 - 21:42

      Da se razumijemo i ja sam pc igrač i bio do prije tri godine večinom na pc,ali s cijenom dobrih pc(ja uvijek kupovao neki medium rank) i kad vidim da za tri puta jeftinije dobim skoro isto sve više se lagano vežem na konzole šta se tiče gejminga,ali i dalje mi prva stvar kad dođem kući s posla ili sam doma taj dan prvo upalim pc.Pc koristim još za strategije i simulatore,a bogami da kupim bolji koristio bih i ua sve ostalo pošto besplatni multiplayer,jeftine i besplatne igre(ne mislim na torente) i raznorazne prwtplate od ubisofta,ea play,gamepassa pa do humble bundle.

    • vragec25cro

      @moordrak, 12.06.2021 - 10:34

      Ps now si zaboravio?

    • Lazy

      @funky0308, 13.06.2021 - 10:26

      Mah blamira se frajer.

  • djosic85

    11.06.2021 - 16:03

    Spenceru šta ti bi, ti si odmjeren tip bio dosad.

    • drazensi

      @djosic85, 11.06.2021 - 18:14

      I dalje je. Ne vidim nista lose u izrecenom.

    • djosic85

      @drazensi, 11.06.2021 - 18:22

      Pa ne vidim ni ja šta je loše u tom da sony svoje ekskluzive izbacuje za pc 5 godina nakon izlaska. Nek se on koncentrira na xbox, bit će mu lakše u životu, a ne bit frustriran bez razloga

    • Goblin

      @djosic85, 11.06.2021 - 18:39

      Nek ih izbaci za 5 godina, ali onda neka PS igračima koji su je kupili da besplatno na Pc-u… Spencer se tu praktički zauzeo za PS igrače a vi ga pljujete 😊

    • djosic85

      @Goblin, 11.06.2021 - 19:51

      Yea right…

    • drazensi

      @djosic85, 12.06.2021 - 22:40

      Vidim HCL je pun psihologa pa svi znaju da je Spencer isfrustriran jer se lik usudio komentirati svetu kravu PS 🙂

    • djosic85

      @drazensi, 13.06.2021 - 07:17

      Ne treba bit neki psiholog da bi se vidjelo kako mu ide para iz ušiju. I ps nije sveta krava za mene, ja ps4 imam tek tri godine a pc 20 god.

  • Skoropazao665

    11.06.2021 - 16:57

    Pa kad očito imaju kvalitetan proizvod pa mogu i dva puta da ga prodaju.

    • LetMeBeFrank

      @KhorneFlake, 11.06.2021 - 19:11

      Kad se radi o fanboyima, goalpost se pomice po potrebi da bi se odrzao narativ.

  • moordrak

    11.06.2021 - 19:00

    Sony izbaci par igara starih nekoliko godina i MS odmah boli guza… E moj Spenceru. BTW, još čekam neku “ekskluzivu” iz tvoje kuće…

    • abel

      @moordrak, 12.06.2021 - 02:19

      Vidim da si butthurt zbog istine što je rekao. Pročitaj o čemu se radi pa onda napisi komentar

    • moordrak

      @abel, 13.06.2021 - 10:38

      Jel!? A oni ne naplaćuju svoje igre na drugim platformama? Vidim, sada je Skyrim postao besplatan na PC-u zato što ga imam na PS-u? 😘

  • NikolaPro

    11.06.2021 - 20:25

    Slažem se

  • Junejkas

    11.06.2021 - 20:30

    Da li je ovo pretnja? Da li ce ps igre biti banovane na pc? 🤔

    • Goblin

      @Junejkas, 11.06.2021 - 23:19

      Nisi to došo dalje od naslova izgleda.

  • MightyAloy

    11.06.2021 - 21:25

    Phil neka se javi kada Xbox bude imao neku igru. Još ćemo se načekat. Svrbi ga Horizon, Days Gone kao i budući naslovi koji stižu na PC. Sony izbaci 2-3 igre stare nekoliko godina, pomete kompletnu ponudu Microsofta. Gdje bi bili Phil i Xbox divizija da nema tatice sa vrećom para koja nema dno, a stečena je na monopolu uz obilje bezobzirne poslovne prakse. Phile, jesmo gameri, al nismo (svi) budale. Uči od Sonyja i napravi poštenu igru pa onda dijeli lekcije.

    • abel

      @MightyAloy, 12.06.2021 - 02:29

      Kakve veze ima dali je kvalitetna igra ili ne. On se bikvalno bori za vas PS gamere a vi ga napadate. Kakve veze ima dali je igra kvalitetna ili ne. To ne uništava da sony radi to što je on rekao i upravu je. Sony naplačuje na LC opet umjsto da je free na PC kao što xbox raid. Previše si u console war i vidi se da si PS fanboy koji nemože podnjegi kritiku i odma mora okrenuti na drugu temu. Drži se teme koja se navodi u naslovu

    • krklj69

      @MightyAloy, 12.06.2021 - 03:14

      jooooj daj odjebi u skokovima,naporan si više.Jebi se ti i tvoj komad plastike koji volis vise od života.

    • blacklist0907

      @krklj69, 12.06.2021 - 07:50

      S takvim komentarom mozes napravit isto

    • krklj69

      @blacklist0907, 13.06.2021 - 08:05

      Ako si se našao prozvanim kao ovaj najveci licemjer na ovom portalu tvoj problem.Lik sere ko foka sa tim svojim izjavama “plavi protiv zelenih” ili jos jace “svi ste rasisti,šovinisti i homofobi” samo je eto on bogec veliki internet ratnik za pravdu.Sva sreca da Trump izgubio izbore jer bi taj jadnik jos uvjek tu srao i o njemu,moras biti tezi pacjent da svoje politicke stavove ostavljas po gaming portalu.A mozemo se kladiti da ta “moralna vertikala gayming industrije” znan kao MigtyAloy ti nebi ni pruzio ruku da se utapas,a da prije toga ne trazi da ga se pohvali kako je veliki humanitarac i borac za prava potlacenih.A kaj se tice ovog najvec sranja tipa moja konzola ili pc je bolji,po stoti put…..KOGA ZABOLI VIŠE,IGRAJ TE SE NA PLATFORMI PO SVOM IZBORU!!

    • blacklist0907

      @krklj69, 13.06.2021 - 10:18

      Nisam se nasao prozvan al ne volim kad se na komentare umjesto argumenata koristi izraz odjebi i tak to

    • cutiexxx

      @krklj69, 13.06.2021 - 12:21

      Apsolutno se slažem sa zadnjom rečenicom, ne vidim poantu fanboyizma.

  • vragec25cro

    11.06.2021 - 21:48

    S jedne strane čovijek je i u pravu,a s druge strane šta se miješa gdje mu nije mjesto.U ovoj cijeloj priči najbolje i najlošije prolaze pc igrači,s jedne strane dobe Sonyeve eskluzive i Xboxove day one na game pass,dok s druge strane mogu da uzmu konzoli jeftinije od pc odigraju šta ih zanima i opet preprodaju 🙂 Barem tako ja napravio s ps4 slim dao bratiču,a ps4 pro preprodao dalje,a nisam odigrao niti jednu do kraja osim Rdr2 zbog kojega i najviše kupio pa4.

    • moordrak

      @vragec25cro, 13.06.2021 - 11:21

      MS se cijelu prošlu generaciju bavi preprodajom. Pa kad mogu oni, što nebi mogao ti 😜

    • vragec25cro

      @moordrak, 13.06.2021 - 13:33

      Pa da.Zato su i meni te fanboy rasprave zabavne kad se netko ku… ili fali s nekom eskluzivnošču koju kupiš za par 100€ 😉

  • lordvader

    11.06.2021 - 21:48

    “vidio” sam da izlazi horizon forbidden west za PC 2028 😁

    • doctorsparta

      @lordvader, 12.06.2021 - 05:32

      Auuuu ajoj kako peče! Nisko, jako nisko.

  • so_random

    11.06.2021 - 23:20

    Boli njih i jedne i druge dupe za gamere stvar je samo u profitu.

  • abel

    12.06.2021 - 02:14

    Mislim u pravu je samo što fanboyi neče priznati. On ima pravo da to kaže jer je dokazao da je jako consumer friendly platforma (xbox) i sony bi trebao biti bolji od ovog što sad rade (lažu narod, 70$ igre i ostale stvari oko PS5 konzole).

  • miro25

    12.06.2021 - 06:25

    Pa staseru šta oni ne izbace naprimjer gears of war 2 i 3 na pc platformi nema veze sto su stare igre i sto izlaze 100 godina nakon izdavanja na xboxu rado bi igrao gears 2 i 3 a nikad ga nisu izbacili šupci na pc

  • lkuka13

    12.06.2021 - 12:14

    Ps živi na staroj slavi koju polako iz tjedan u tjedan Microsoft nagriza.

  • tomekplejka89

    12.06.2021 - 13:49

    Ovdje se moze procitati dva argumenta koji drze vodu…i to sam puno rekao. Neznam od kuda dolazi taj novootkriveni hejt prema Sonyu/PSu ali dobro..nije me briga…iako prodajni rezultati prosle generacije dovoljno govore na razini citavog svijeta a posebno Europe pa na kraju i Hrvatske( koga god pitam ima PS4 a XB doslovno nitko) no nema veze. Da ne duljim. Cinjenica da PS eksluzive dolaze na PC nije zbog toga toga sto Sony je sveta krava i neznam kakav zastitnik gejmera nego zelja Sonya da zaradi sto vise na igrama koje imaju izvjesnu kvalitetu, koje kostaju hrpu para za napraviti i za koje Sony zna da ih jedan solidan dio igraca nije odigrao i zna da ih moze prodati po nesto nizoj cijeni doduse nebi li tako bar malo stimulirao tu istu prodaju. Cinjenica da Phill to komentira nije iz razloga sto je Phillu stalo da vam ustedi novce jer ga nije briga za vas/nas isto kao i Sony jel…Phill to komentira ljut jel vam/nam nemoze dva puta naplatiti pretplatu na GamePass iako bi htio bez sumnje pa ovako jeftino poentira kako oni istovremeno daju na obje platforme( kao da je to bitno u konacnici…ljudi igrju na cemu zele i placaju sto zele i igru i pretplatu). Necu uopce komentirati cinjenicu da mnogi ne govore kako je Sony sad svetac zato sto je omogucio drugima da igraju njegove dosadasnje ekskluzive jel to nije ni bitno…da je to napravio MS oni bi najednom bili nominirani za Nobelovu nagradu za mir ali oke…Niti Sony a bogami ni MS nisu zastitnici potrosaca nego kompanije stite potrosace nego kompanije kojima je jedini cilj zaraditi sto vise novaca i to je to. Sve druge rasprave su besmislene i deplasirane. A to sto netko od njih posegne za ovako nekom besmislicom nebi li raspirio strasti sitnih dusa…e to je sad prica za sebe. Mir svim ljudima dobre volje

  • Annabella_M.

    13.06.2021 - 15:19

    PlayStation ekskluzive trebaju uvijek biti PlayStation ekskluzive! Nikad ni ne trebaju doći na niti jednu drugu platformu! Samo s tim se mogu složiti 😉

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?